Bu yıl El Nino hiç olmadığı kadar sert olabilir

Bu yıl El Nino hiç olmadığı kadar sert olabilir

İklim uzmanları ile meteoroloji kurumları bu yıl El Nino’nun hiç olmadığı kadar sert geçebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

ABD ve İngiltere meteoroloji kurumları El Nino’nun Dünya genelinde son 65 yılın kendi türünün en güçlü hava akımı olabileceğini ileri sürüyor.

Bu güne kadar El Nino, en şiddetli olarak 1997 yılında yaşanmıştı.  

El Nino’nun 1950 yılından itibaren kayıt altına alınıyor.  Önümüzdeki kış aylarından itibaren etkili olacak olan El Nino’nun bugüne kadar en şiddetlisi olacağı tahmini yapan ABD Ulusal Oşinografi ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ile İngiltere Meteoroloji Servisi, Dünya genelini 6 ila 18 ay süre ile vurabileceğine dikkat çekiyor.

El Nino, her iki veya yedi yıl arasında bir görülüyor ve 6-18 ay süre ile etkili oluyor.

El Nino, etkili olacağı yıl Pasifik Okyanusu’nun Doğu Ekvatoral bölgesinde  su yüzeyinde sıcaklığın en fazla 2 derece artması ile kendisini gösteriyor.

Su yüzeyinde sıcaklığın ne kadar arttığı ile El Nino’nun şiddeti ölçülüyor. El Nino, daha fazla tayfun, süper tayfun ve kasırgaların da yaşanmasına yol açıyor. El Nino küresel düzeyde kendisini sert şekilde gösteriyor ancak Asya-Pasifik bölgesinde daha sert oluyor.

Bu yıl sonunda etkisini göstermeye başlayacak olan El Nino, Avustralya’da, ülkenin birçok yerinde sıcaklıkların düzenli olarak 40 dereceyi aşarak yazın çok sıcak geçeceğini tahmin ediliyor.

ABD’nin Batı ve Güney kesimleri son yüzyılın en kurak yazını geçirdi. El Nino’nun bu bölgelere yağış getireceği ve kurak kalan topraklara hayat taşıyacağı öngörülüyor. Ancak El Nino’nun 1997-98 senelerinde olduğu gibi aşırı yağışlara yol açarak sel ve toprak kaymalarına da yol açabileceği konusunda uzmanlar uyarıyor.

El Nino’nun Zimbabve, Botsvana ile Güney Afrika da kuraklıklara neden olabileceği bu nedenle de Afrika kıtasında gıda sıkıntısı yaşanabileceğini tahmin ediyor.

El Nino’nun Güney Amerika’da Peru gibi ülkelerde balıkçılık sektörüne darbe vuracağı ileri sürülüyor.

Asya, Güney Amerika, Kuzey Amerika, Afrika’nın yanı sıra Avrupa’nın da El Nino etkisinde kalacağı belirtiliyor. Avrupa’da bu sene kışın daha sert, ilkbaharın ise daha kurak geçebileceği aktarılıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.