Sanders’ın ‘İsrail 10 bin Gazzeli masum insanı öldürdü’ sözleri tepki çekti

Sanders’ın ‘İsrail 10 bin Gazzeli masum insanı öldürdü’ sözleri tepki çekti

ABD’nin İsrail eski Büyükelçisi Michael Oren, Demokrat Parti’nin başkan aday adaylarından Bernie Sanders’ı ‘İsrail karışıtı’ sözlerinden dolayı bu ülkeden özür dilemesi gerektiğini savundu.

Oren, Sanders’ın İsrail’in Gazze’de on binden fazla masum sivil insanı öldürdüğünü söylemesine karşılık bunun ‘kanlı bir iftira’ diye niteledi. Kendisi de Yahudi bir aileden gelen Oren, Sanders’ın sözlerinin doğruyu yansıtmadığını ileri sürdü. Oren, “Öncelikle söyledikleri doğru değil. İkincisi ise, İsrail’e özür borcu var’’ dedi.

Oren, 2009-2013 yılları arasında ABD’nin İsrail Büyükelçisi olarak görev yapmıştı.

Sanders, geçtiğimiz günlerde New York Daily News gazetesine verdiği mülakatında, İsrail devletinin Gazze’de 10 binden fazla masum sivilleri öldürdüğünü söylemişti.

Gazetenin, Filistin liderlerinin İsrail’i Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) savaş suçu işlediği gerekçesi ile götürme isteğine destek verip vermeyeceği sorusuna Sanders, bu suale doğrudan cevap vermedi. Ancak Sanders, “Benim neyi desteklediğimi anlamanız için size şöyle izah edeyim, dünya genelinde milyonlarca şeyi destekliyorum. Ben şuna inanıyorum, birilerinin benim desteğime ihtiyacı varsa desteklemem gerektiğidir. Tam sayısını hatırlamamakla birlikte Gazze’de 10 bin masum insanın öldürülmüştü. Sizce bu doğru mu? Dediğim gibi tam sayıyı hatırlamıyorum ama 10 binden fazla fazlaydı bu rakam… Benim gördüğüm orada birçok apartmanın yerle bir edildiği. Hastaneler de sanırım bombalandı. İsrail’in gelişi güzel güç kullanmasının yanlış olduğunu düşünmekte yalnız olduğumu sanmıyorum. Birçok insanda benim ile aynı fikirde.’’

Sanders, İsrail’in 2014 yılında 7 hafta süre ile Gazze’ye saldırmasını eleştirerek ABD’deki birçok İsrail lobisinin de oklarını üzerine çekmişti.

İftira ve İnkarla Mücadele Birliği (ADL) yaptığı açıklamada, Sanders’ı İsrail’den özür dilemeye çağırmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.