Obama’nın mal varlığı 7,15 milyon dolar

Obama’nın mal varlığı 7,15 milyon dolar

Türkiye’de cumhurbaşkanı adaylarının mal varlıklarını açıklamasıyla birlikte diğer devlet başkanlarının da servetleri gündeme geldi.

Geçtiğimiz mayıs aynda yapılan mal beyanında ABD Başkanı Barack Obama ve eşi Michelle Obama’nın toplam servetinin 7 milyon dolar olduğu açıklanmıştı.

ABD başkanlarının mal beyanında Türkiye’de olduğundan daha farklı bir yöntem izleniyor. Türkiye’de ilgili kişilerin avukatları tarafından mal varlığı beyanı ilgili kuruma (YSK) iletilirken ABD’de mal varlığı bağımsız bir kuruluş tarafından inceleniyor. Mal beyanında yalnızca Başkan Obama’nın değil eşi Michelle Obama’nın da yıllık kazancı açıklanıyor.

Obama çiftinin, Vanguard, JP Morgan Chase ve Northern Trust bankalarında emeklilik hesapları bulunuyor. Çiftin en büyük gelir kaynağını daha önceden satın alınan ABD hazinesi tahvilleri oluşturuyor. Obama’nın başkanlığının ilk yıllarında aldığı 1 milyon dolarlık tahvilin bedelinin geçen sene 5 milyon dolara ulaştığı görülüyor. Başkan Obaman’nın ikinci en büyük gelir kaynağı ise birinci dönem başkanlık seçimleri öncesi kaleme aldığı ‘Umudun Cesareti’, ‘Babamdan Hayaller’ ile ‘Kızıma Mektuplar’ adlı kitaplarından kazandığı yaklaşık 2 milyon dolarlık telifler.

Başkan Obama ile eşinin yıllık maaş gelirleri ise 503 bin 183 dolar. Bu gelirin 400 bin doları Obama’nın yıllık maaşı. Obama ayrıca maaşı dışında ek gelir olarak kitapları ile yatırımlarından yıllık 180 ila 482 bin dolar arasında kazanç elde ediyor.  Başkan Obama’nın ek kazançları arasında yine Illinois Eyalet Meclisi ile Chicago Üniversitesi’nden emeklilik gelirinin de bulunduğu verilen bilgiler arasında. Obama ayrıca gelirinden Chicago’da 30 yıl vade ve yüzde 5.6 faizle satın aldığı, biri 500 bin ve diğeri 1 milyon dolar değerinde olan iki konutunun da aylık ödemelerini yapıyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.