Donald Trump anketlere göre rakip tanımıyor

Donald Trump anketlere göre rakip tanımıyor

Önümüzdeki yıl yapılacak başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçi Parti adaylığı için yarışan 16 aday adayı içinde Donald Trump, son yapılan kamuoyu yoklamasına göre yine önde.

2016 başkanlık seçimleri öncesinde Cumhuriyetçi Parti’de başkan aday adayları arasında ismi en fazla öne çıkan Trump oldu. Ünlü işadamı ve TV programcısı Trump, bugün açıklanan son ankete göre Cumhuriyetçi seçmenlerin yüzde 20 oranında desteğini aldığı belirlendi.

Haziran ayında aday adaylığını açıkladığı dönemde hiçbir siyasi uzmanın yarışta şans tanımadığı Trump, kendisi için imkansız görünen muhafazakar partinin başkan adayı olma yolunda.

Trump için en büyük engellerden birisi ise önümüzdeki hafta başlayacak olan televizyonlardaki canlı tartışma programı olarak görülüyor.

Quinnipiac Üniversitesi tarafından yapılan ankette Trump muhafazakar seçmenin yüzde 20’nin desteğini alırken, Wisconsin Valisi ve Cumhuriyetçi Partinin başkan aday adaylarından Scott Walker yüzde 13 oranında destek bularak ikinci sırada yer aldı. Walker’ı bir diğer güçlü aday Florida eski valisi Jeb Bush yüzde 10 ile takip ediyor.

Ankete göre dördüncü sıra için dört başkan aday adayının da başabaş olduğu göründü. Ünlü doktor Ben Carson, Arkansan eski Valisi Mike Huckabee, Kentucky Senatörü Rand Paul ile Florida Senatörü Marco Rubio. Bu dört aday adayı da yüzde 6 oranında seçmenin desteğini almış vaziyette. Ohio Valisi John Kasich ile Texas Senatörü Ted Cruz’un da yüzde 5 destek aldıkları belirlendi.

New Jersey Valisi Chris Christie yüzde 3, Texas Valisi Rick Perry de yüzde 2’den biraz yüksek oy aldı.

Bu anket sonucuna göre Perry, Christie ile Kasich, 6 Ağustos da Fox News tarafından yapılacak canlı başkan aday adayları tartışma programında yer alma şanslarını arttırdı. Fox News, anketlere göre Cumhuriyetçi başkan aday adayları içinde ilk 10 da yer alacak kimseleri programa çıkaracaklarını açıklamııştı. Ancak Fox, hangi anketlerin sonuçlarına göre olacağı konusunda bir açıklık getirmedi.

Louisiana Valisi Bobby Jindal yüzde 2, Pennsylvania eski senatörü Rick Santorum ise yüzde 1 oy oranı ile ankette sıralandı. Hewlett Packard (HP) şirketinin eski CEO’su Carly Fiorina, Güney Carolina Senatörü Lindsey Draham ve New York eski Valisi George Pataki ise yüzde 1’in altında oy alarak başkan aday adayları içinde en dibte olan isimler oldu.

TRUMP’A DAHA ÇOK ERKEK SEÇMENLER OY VERİYOR

Trump’a, Meksikalı kaçak göçmenler için kullandığı ırkçı ifadeler ve muhafazakar partinin 2008 başkanlık seçimlerinde başkan adayı olan Vietnam gazisi Arizona Senatörü John McCain için sarf ettiği sözlerden dolayı hemen her kesim tarafından çok eleştirildi. Ancak tüm bunlara rağmen, Trump’ın kendisine olan aşırı öz güveni, komploteorilerine dayanan projelerinin halk tabanında destek bulmaya devam ettiği görülüyor.

Cumhuriyetçi erkek seçmenlerin yüzde 24’ünün ilk terichi Trump. Bu oran muhafazakar erkek seçmenlerin en çok oy verdiği aday olarak Trump’ı birinci sıraya çıkarıyor. Kadın Cumhuriyetçi seçmenler içinde de Trump öncelikli aday ancak Trump’ın kadınlardan aldığı destek erkelerden aldığı kadar yüksek bir oranda değil.

Muhafazakar kadınların yüzde 15’inin ilk tercihi Trump. Kadınlar Trump’dan sonra en çok Jeb Bush’a oy vereceğini söylüyor yüzde 12 oranında.

TRUMP’IN ADYLIĞINA DESTEK VERENLERİN ORANI YÜKSELİYOR

Demokrat ve Cumhuriyetçilerin geneline Trump’ın başkan adaylığı sorulduğunda yüzde 59 oranında seçmen bu kişinin Beyaz Saray için uygun bir isim olmadığı fikrinde. Quinnipiac Üniversitesi anketinde Trump’ın adaylığına olumlu fikir beyan edenlerin oranı yüzde 27. Üniversite’nin Mayıs ayında yaptığı ankette ise Trump’ın adaylığına olumsuz yaklaşanların yüzdesi 69 iken tersi görüşünde olanlar da yüzde 20 olarak tespit edilmişti.

Anket 23-28 Temmuz tarihleri arasında 710 Cumhuriyetçi Parti’ye üye seçmen ile yapıldığı belirtilirken hata payının da yüzde 2.4 oranında olduğu açıklandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.