Kongre Bingazi’deki saldırıyı sorguluyor

Kongre Bingazi’deki saldırıyı sorguluyor

ABD Kongresi’nde bugün, Bingazi’deki Amerikan Konsolosluğu’na düzenlenen saldırıyla ilgili olarak, İstihbarat ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin ifade verdiği kapalı oturumlar düzenlendi.

Obama yönetimi, Bingazi’deki saldırı sonrasında yaptığı açıklamalar yüzünden Cumhuriyetçilerin hedefi haline geldi. Obama yönetimi yetkilileri, saldırıdan hemen sonraki ilk açıklamalarında, olayın ABD’de çekilen İslam karşıtı filme yönelik protestoların ürünü olduğunu belirtmiş, daha sonra ise bunun planlı bir terör saldırısı olduğunu kaydetmişti.

Açıklamalardaki bu farklılık nedeniyle, Cumhuriyetçilerin, saldırının nedeniyle ilgili kamuoyunu yanılttıkları suçlamalarıyla karşı karşıya kalan yönetim yetkilileri, ”ilk açıklamalarını, o zamanki istihbarat bilgilerine dayanarak yaptıkları” şeklinde kendilerini savunmuştu.

Cumhuriyetçilerin baş hedefindeki isim ise saldırı sonrasındaki sözleriyle kasıtlı olarak yanlış bilgi vermekle suçladıkları ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice. ABD Başkanı Barack Obama, dünkü basın toplantısında, Hillary Clinton’dan boşalacak Dışişleri Bakanlığı koltuğu için de adı geçen isimlerden biri olan Rice’a sahip çıkmış, Rice’ın bu göreve aday gösterilmesi halinde bloke edeceklerini söyleyen Cumhuriyetçi senatörler John McCain ve Lindsay Graham’ı sert sözlerle eleştirmişti.

Cumhuriyetçiler ayrıca, Obama yönetimini, konsolosluk binasında yeterli düzeyde güvenlik önlemleri almamak ve saldırıyla ilgili bazı bilgileri seçimler öncesinde kasıtlı olarak gizli tutmakla eleştiriyor.

Kongre’de Senato ve Temsilciler Meclisi istihbarat komitelerinde gerçekleşen bugünkü oturumlarda da tüm bu tartışmaların ışığında yapıldı. Oturumlarda, Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, CIA Başkan Vekili Michael Morell, Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Matthew Olsen, FBI Başkan Yardımcısı Sean Joyce ve ABD Dışişleri Bakanlığı İdareden Sorumlu Müsteşarı Pat Kennedy ifade verdi.

Ayrıca, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nde de Bingazi’deki saldırıyla ilgili olarak uzmanlar düzeyinde kamuya açık bir oturum düzenlendi.

Komitenin başkanı Ileana Ros-Lehtinen, oturumda yaptığı açıklamada, ”Bingazi’deki Amerikan Konsolosluğu’na 11 Eylül’de düzenlenen koordineli, önceden planlanmış ve küstah saldırı bir rezaletti. Utanç verici olan bir başka şey de yönetimin, saldırının nedenleriyle ilgili birbiriyle çelişen açıklamalarıydı. Birbiri ardına yayınlanan kamuya açık raporlar, yönetimin ABD konsolosluğunu korumada yetersiz kaldığını ve konsolosluğun ilave güvenlik taleplerini reddettiğini ortaya koyuyor” diye konuştu.

Evlilik dışı ilişkisinin yol açtığı skandal nedeniyle görevinden istifa eden eski CIA Başkanı David Petraeus da yarın Kongre’de yine kapalı oturumda ifade verecek.

Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın da, bakanlığının Bingazi’deki olayla ilgili raporunun tamamlanmasının ardından, muhtemelen aralık ayında, Kongre’de ifade vereceği belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.