Clinton 228 yıllık ABD siyasi tarihinde ilke imza atan kadın oldu

Clinton 228 yıllık ABD siyasi tarihinde ilke imza atan kadın oldu

Demokrat Parti’de 8 Kasım’da yapılacak olan başkanlık seçimi için başkan adaylığı yarışını eski dışişleri bakanı ve senatör Hillary Clinton kazandı. Clinton, Amerikan siyasi tarihinde iki büyük partinin birisinin başkan adaylığını kazanan ilk kadın olarak tarihe geçti.

Clinton, zafer konuşmasında Amerika’nın 228 yıllık siyasi tarihinde ilk defa bir kadının iki büyük partiden birisinin başkan adaylığını kazanarak tarih yazdığını vurguladı.

Clinton, “Belki bugün, bunu görebilmek zor ama hepimiz bir cam tavanın altındayız. Ancak endişelenmeye gerek yok, biz bunun kırılmasına izin vermeyeceğiz. Teşekkür ederim. Dönüm noktasına ulaşmış bulunmaktayız’’ diyerek hem kazandığı zaferi ilan etti, hem de 8 Kasım için emin adımlarla mutlu sona ulaşacağını dile getirdi.

Clinton ayrıca elde ettiği zaferin tarihi önemine de atıfta bulunarak, “Ulusumuz tarihinde ilk defa bir kadın, önde gelen bir partinin başkan adaylığını kazandı’’ dedi.

New York’un Brooklyn ilçesinde bulunan seçim kampanya merkezinde konuşan Clinton, elde ettiği zaferin yalnızca kendisine ait olmadığını nesiller boyu mücadele eden kadınlar ile buna destek veren tüm erkeklerin olduğunu dile getirdi. Zaferinin kadın erkek eşitliği ile ilişkilendiren Clinton, seçim kampanyasına destek olanların tarihi bir başarıya imza attıklarını vurguladı.

CLINTON’IN, BAŞKAN ADAYLIĞI ÖNÜNDE TEK ENGEL RESMİ OLARAK İLANI KALDI

Dün yapılan 6 eyaletteki önseçimler sonunda Hillary Clinton Demokratların başkan adayı olarak 8 Kasım’daki başkanlık seçimlerine katılmasının önünde bir engel kalmadı.

Vermont eyaleti bağımsız Senatörü Bernie Sanders’a karşı dün zaferini ilan eden Clinton, henüz resmi olmayan verilere göre New Jersey, New Mexico, South Dakota eyaletlerinde mutlu sona ulaştı. Hillary rakibine North Dakota kaybetmiş olsa da dün yapılan önseçim için en kritik öneme sahip olan California eyaletinde de mutlu sona yakın isim olarak görünüyor.

Clinton, ülkenin en büyük oy nüfusunu barındıran ve buna karşında en fazla delegesi olan California’da kazanması hem parti içinde birlik hem de 8 Kasım başkanlık seçimleri için kritik öneme haiz.

California eyaletini eğer Sanders kazanmış olsa bu parti tabanında Sanders’ın Clinton’dan daha fazla destek gördüğü ve partili süper delegelerin tercihleri ile ancak başkan adayı seçilebildiği anlamına gelecekti. Bu da Clinton’ın 8 Kasım seçimi yolunda üzerinde hep bir gölge olarak kalacak muhtemel rakibi Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump için büyük bir koz olacaktı.

Hillary Clinton, dün bir seneden daha uzun süredir devam ettirdiği önseçim çalışmasını tamamlamış durumda. Artık Clinton, önümüzdeki ay yapılacak olan partinin kurultayından resmen başkan adayı ilan edilmesi ile Kasım ayı için seçim çalışmalarına odaklanacak.    

BUNDAN SONRA NELERE OLACAK?

Clinton’ın Demokrat Parti’nin başkan adaylığını resmi olarak kazanması önünde bir engel kalmadı. Süper delegelerin Temmuz ayının son haftasında Philadelphia şehrinde yapılacak olan partinin kurultayında destek açıkladıkları Clinton’a oy vermeleri durumunda başkan adaylığı resmen ilan edilecek. Temmuz ayındaki kurultayın önemi önseçimde kazanan başkan aday adayının resmiyet kazanması adına olmaz ise olmazlardan. Bu resmiyeti alamayan bir başkan aday adayının başkanlık seçimlerinde parti adına yarışması kanunen mümkün değil.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.