ABD’de Hıristiyan Suriyeli mülteci tartışması

ABD’de Hıristiyan Suriyeli mülteci tartışması

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, bazı Cumhuriyetçi Parti milletvekillerinin sadece Hıristiyan olan Suriyeli mültecilerin ABD’ye kabul edilmesi teklifine tepki gösterdi.

ABD’de Paris’teki terör saldırısının ardından ülkeye kabul edileceği vadedilen 15 bin Suriyeli mülteciler konusunda tartışmalar devam ediyor. Yaklaşık 30 eyalet valisinin mültecileri istemediklerini açıkladı. Mültecilerin ülkeye girişini zorlaştıracak tasarının ise bu hafta içinde kongrede oylamaya sunulması bekleniyor.

Bazı milletvekillerinin ise sadece Hristiyan Suriyeli mültecilerin ülkeye girişine onay verilmesini teklif etmesi tartışmaya yeni boyut kazandırdı.

Cumhuriyetçi Parti Senatörü John McCain kendi partisinin milletvekillerinden gelen bu teklife sert tepki gösterdi. “Benim inancıma göre tüm çocuklar Allah’ın çocuklarıdır” diyen McCain, bu teklifi sunan milletvekilleri ile kesinlikle aynı fikri paylaşmadığını kaydetti.

Paul Ryan ise Kongre’de oylamaya sunulması beklenen tasarının sadece güvenlik meselesi üzerine olacağı mesajını verdi. Ryan, “Bu dini bir test değil sadece güvenlik testi olacak” dedi.

Amerikan halkının Suriyeli mültecilerin yaşadıkları kötü koşulların farkında olduklarını kaydeden Ryan, “Onlar sadece bu ülkenin güvenliği için basit güvenceler istiyor” şeklinde konuştu.

ABD Dışişileri Bakanı John Kerry geçen Eylül ayında yaptığı açıklamada, ABD’nin gelecek iki yılda kabul edeceği Suriyeli mülteci sayısını 15 bine çıkaracağını, 2017 yılı itibariyle toplamda 100 bin mülteciyi kabul edeceklerini açıklamıştı.

Öte yandan Beyaz Saray yönetimi Suriyeli mültecilerin ülkeye girişini zorlaştıracak herhangi bir tasarıya Başkan Obama’nın onay vermeyeceğini duyurdu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.