Orlando saldırısı Trump’ı geri adım atmaktan kurtardı

Orlando saldırısı Trump’ı geri adım atmaktan kurtardı

Pazar’ın ilk saatlerinde Florida eyaletinin Orlando şehrinde bir gece kulübüne silahlı saldırıyı gerçekleştiren kişinin Müslüman olması yine ülke içinde radikalleşme ve “İslami terörizm” tartışmalarını beraberinde getirdi.

Geçen Aralık ayında “Müslümanların ülkeye alınması yasaklanmalı” diyen Cumhuriyetçi Parti’nin muhtemel başkan adayı Donald Trump, son haftalarda bu sözünden geri adım atma sinyalleri vermişti. Ancak Orlando saldırısı Trump’ın geri adım atma eylemini tam tersine çevirip bu sözlerinde ne kadar haklı olduğunu savunan politikasına evirdi.

Müslümanlara ve İslam dinine karşın sert sözleri ile tanınan ve mensubu olduğu parti tabanından ciddi destek gören Cumhuriyeti Parti’nin muhtemel başkan adayı Donald Trump, silahlı saldırıdan hemen sonra attığı tweet ile yine gündem oldu.

Orlando’daki vahşete imza atan şahsın Müslüman ve Afganistan kökenli olduğunun ortaya çıkmasını anında fırsata dönüştürmeye çalışan Trump, “Radikal İslamcı terör konusunda haklı olduğum için iletilen tebrikleri takdir ediyorum. Ama tebrik değil, uyanık olunmasını ve sert davranılmasını istiyorum” diye yorumda bulunduğu tweetini paylaştı.  

Trump’ın bu tweeti, Müslümanlar ile ilgili daha önceki sözleri ve eşcinsellere (LGBT) karşı tutumunu gündeme getirdi.

Trump’a ilk tepki Hollywood aktörlerinden ve LGBT savunucularından George Takei’den geldi. Takei, resmi Twitter hesabından, “Donald, bize bir kez daha liderlik edemeyeceğini kanıtladın” şeklinde oldu.

TRUMP, OBAMA’DAN İSTİFA ETMESİNİ İSTEDİ

Başkan Barack Obama, Orlando’da yaşanan silahlı saldırı sonrasında 50 kişinin hayatını kaybetmesi ve 53 insanın da yaralanması üzerine yaptığı açıklamada saldırıyı “terör ve nefret eylemi” diye niteledi. Başkan Obama, bu tür silahlı saldırıların önüne geçilebilmesi için Kongre’de bekleyen bireylerin silah edinilmesine yönelik kanun taslağına atıfta bulundu.

Donald Trump ise Başkan’ın bu çıkışını yeterli bulmadı ve kınama sözleri arasında “İslami terörizm” kelimesini kullanılmamasından dolayı eleştirdi. Trump, “Radikal İslam demeyi bile reddettiği için” Obama’nın istifa etmesi gerektiğini savundu. Trump, eleştiri dozajını arttırıp, “Eğer hızla akıllı ve sert bir tutum almazsak, geriye bir ülkemiz kalmayacak” sözlerini sarf etti.

Ardından Trump Obama’ya yüklenerek, “Zira liderlerimiz zayıf. Ben bunun olacağını söylemiştim. Daha da kötüye gidecek. Artık siyaseten doğrucu davranmaya devam edemeyiz” dedi.

Trump, Orlando saldırısı dolayısıyla 8 Kasım’daki başkanlık seçiminde muhtemel rakibi Hillary Clinton’ı da eleştirmekten geri kalmadı. Trump, Obama’nın 65 bin Suriyeli göçmeni ABD’ye kabul edeceği politikasına destek veren Clinton için, “Orta Doğu’dan göçmen alımını büyük ölçüde arttırmak istiyor” diye yerdi. Trump, alınacak göçmenlerin taramadan geçirmesinin, masraflarını karşılamasının ve ikinci kuşağın radikalleşmesini önlemesinin imkansız olduğunu savundu.

CLINTON’IN ORLANDO AÇIKLAMASINDA LGBT’LERE SAHİP ÇIKTI

Demokrat Parti’nin kuvvetle muhtemel başkan adayı Hillary Clinton, Başkan Obama’nın açıklamalarına benzer bir mesaj yayınladı.

Clinton, Facebook hesabından, ”Ülkemizi yurt içindeki ve dışındaki tehditlere karşı korumak için çabalarımızı iki katına çıkarmalıyız” diye yazdı.

LGBT toplumunun bu zor günlerinde yanlarında olduğunu belirten Clinton, yeni silah kontrolü önlemleri alınması yolundaki çağrısını yineledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.