Obama, skandala yol açan dinleme programlarını savundu

Obama, skandala yol açan dinleme programlarını savundu

Başkan Barack Obama, ülkede skandala neden olan dinlemeleri savunarak, Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) tarafından yürütülen kapsamlı dinleme programlarının insanların hayatlarını kurtardığını belirtti.   

Almanya Başbakanı Angela Merkel’le yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Obama, telefon kayıtları ve internet iletişiminin takibi neticesinde en az 50 tehdidin engellendiğini söyledi. Obama, bu sözkonusu tehditlerin sadece ABD’de değil, Almanya gibi çeşitli ülkelerde de olduğunu kaydetti. Obama, ABD’nin sivil özgürlükler ile ulusal güvenliği arasında uygun dengeyi gözeterek hareket ettiğini belirtti.

İnternetin herkes için yeni bir yaşam alanı oluşturduğunu ifade eden Merkel ise, “Bu aynı zamanda demokratik değerlerimize düşman olanların çok çeşitli ve farklı şekillerde yaşam tarzlarımızı tehdit etmesine de imkan sağlıyor. Dolayısıyla ABD ile bu güvenlik meselesi konusunda işbirliğine önem veriyoruz” dedi.

Merkel, bununla birlikte hükümetlerin internet üzerinde denetim yapabileceğini ancak bunun belirli sınırlar içinde kalması gerektiğini söyledi. Merkel, “Bilgi toplama ihtiyacının farkında olmamıza karşın, bunun ölçüsü önemli bir konu. Özgür demokratik düzen, insanların kendilerini güvende hissetmesine dayanır” diye konuştu.  

ABD İLE AB ARASINDAKİ SERBEST TİCARET ANLAŞMASI

 

Obama, ABD ile Avrupa Birliği arasındaki serbest ticaret anlaşmasının hem ABD hem de Avrupa Birliği’nde istihdam ve büyümeyi artırmaya yardımcı olacağını ifade etti. Ekonomik yapısal reformlara ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Obama, “Birbirimizin başarılarına sıkı sıkıya bağlıyız. Sadece ekonomik büyüme konusunda değil, ekonomilerimizi yapısal olarak reformdan geçirme ihtiyacı konusunda da daha yapacak çok iş olduğu noktasında aynı görüşü paylaşıyoruz” diye konuştu.

Ayrıca ABD ve AB’nin dünyanın en büyük ticaret hacmine sahip olduğunu da belirten Obama, “13 milyon Amerikalı ve Avrupalı, karşılıklı ticaret ve yatırımları doğrudan destekleyen işlerde çalışıyor. (Serbest Ticaret Anlaşması’na yönelik) Müzakerelerde başarılı olursak, ülkelerimizin ekonomilerini büyütebilir, dünya üzerindeki rekabet gücümüzü, etkinliğimizi ve verimliliğimizi artırabiliriz” dedi.

Merkel ise, serbest ticaret anlaşmasının Almanya ve Avrupa için büyük önem arz ettiğini belirterek, bunun “dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki büyük bir proje” olduğunu söyledi. “Görüşmelere başlamaya karar vermiş olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” diyen Merkel, anlaşmanın Atlantik’in her iki tarafının da bu anlaşmadan kazançlı çıkacağını belirtti.

 

 “KARZAİ’NİN AÇIKLAMALARI MEMNUNİYET VERİCİ”

Konuşmasında Afganistan konusuna da değinen Obama, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin Afgan güçlerinin çok yakında ülkedeki güvenlik kontrolünü tümüyle üstlenecek olduğunu açıklamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Obama, Afgan halkının kendi ülkelerini inşa etmeye başlayabilmeleri için şiddet döngüsünden nasıl kurtulup ilerleme sağlayabilecekleri konusunda kendilerinin bir çözüm bulması gerekeceğini ifade etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.