Zarrab’ın kefalet kararı ertelendi

Zarrab’ın kefalet kararı ertelendi

New York’ta tutuklu bulunan İran asıllı iş adamı Reza Zarrab’ın kefaletle serbest bırakılma talebi hakkındaki karar ertelendi.

KARAR ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA

New York Güney Bölge Mahkemesi’nde görülen davanın hakimi Richard Berman, kefalet konusunda kararsız kaldığını, gelecek hafta içinde kefalet konusundaki kararını bildireceğini söyledi. Kefalet görüşmesi sonunda çıkacak kararın ana davayı etkilemeyeceğine dikkat çeken Berman, “Burada sadece kefalet talebiyle ilgili bir karar vereceğiz. Vereceğimiz karar, Zarrab’ın suçlu ya da suçsuz olduğunu belirten dair bir karar olmayacak” dedi.

Hakim Berman, kefalet duruşmasının başında yaptığı konuşmada, dava ile ilgili  görüş almak isteyen gazetecilerin kendisine ulaşmaya çalıştığını ancak, bununla ilgili kimseye bilgi vermediğini söyledi. Berman, gazetecilerin dava ile ilgili hakimden görüş istemesinin ABD’de ‘hoş karşılanmadığını’ belirtti.

BRAFMAN: ZARRAB, TUTUKSUZ YARGILANMALI

Hakim, daha sonra Zarrab’ın avukatı Benjamin Brafman’a söz vererek, kefalet talebini dinledi. Brafman, müvekkilinin tutuksuz olarak yargılanabileceğini, herhangi bir şiddet olayına karışmamış olan Zarrab’ın toplum için tehlike oluşturmadığını ileri sürdü. Brafman, müvekkilinin mali bir suç nedeniyle hapis yatmasına gerek olmadığını savundu.

KALACAĞI EV TUTULDU, KİRASI ÖDENDİ

Savcılık ofisinin Zarrab’ın güçlü bağlantıları olduğunu ve kaçabileceği iddiasına karşılık Brafman, müvekkilinin itibarlı bir güvenlik şirketi tarafından korunacağını ve GPS sistemi ile 24 saat boyunca kontrolde olacağını aktardı. Brafman, mahkemeye kolaylık sağlamak için Zarrab’ın kefaletle serbest bırakılması halinde kalacağı evi şimdiden tuttuklarını ve 24 saat gözlem altında tutulmasını sağlayacak kamera sisteminin eve yerleştirildiğini söyledi. Manhattan’da bir binanın 15. katında olduğu söylenen eve dair detaylı bilgi verilmedi. Hakim Berman Zarrab’ın güvenliğini sağlayacak şirketle ilgili kafasına takılan soruları avukata sordu. Berman, şirketin güvenlik görevlilerinin Zarrab’ı nasıl koruyacakları hakkında biraz daha detaylı bilgi istedi.

“FARSÇA KONUŞUYOR AMA OKUYAMIYOR”

Brafman ayrıca, müvekkili tarafından İran Merkez Bankası’na hitaben gönderildiği ileri sürülen ve ‘Ekonomik cihad’a hazır olduğunu belirten mektubun Zarrab’la bir ilgili bulunmadığını söyledi. Zarrab’ın Farsça yazılmış olan mektubu anlama ihtimali bulunmadığını savunan Brafman, müvekkilinin Farsça konuşabildiğini ama okuyup ve yazamadığını söyledi.

“KIZI KÖTÜ ETKİLENİR”

Reza Zarrab’ın 33 yaşında olduğunu ve 5 yaşında bir kızı bulunduğunu söyleyen avukat Brafman, “Zarrab, saygın bir işadamı. Ömrünün geri kalanını kaçak olarak geçiremez” dedi. Zarrab’ın eşi Ebru Gündeş’in uluslararası bir şarkıcı olduğunu belirten Brafman, “Zarrab’ın eşi bir kaçağın karısı olarak anılamaz. Yurtdışına her çıkışında sorun yaşar. Şimdiden işlerini kaybetmeye başladı. O yüzden Zarrab kaçmayacak. Burada kalıp ismini temize çıkarmak istiyor” dedi.

BAŞSAVCILIK: “ZARRAB YALAN SÖYLEMEYE DEVAM EDİYOR”

Başsavcı Preet Bharara adına duruşmaya katılan savcı yardımcısı Michael Lockard, Reza Zarrab’ın neden tutuklu yargılanması gerektiğini istediklerini detaylı olarak anlattı. Zarrab’ın ABD güvenlik güçlerine ısrarla yalan söylediğini hatırlatan Lockard, resmi makamlardan sakladığı malvarlığı ve yurt dışı bağlantıları sayesinde kaçma ihtimalinin çok yüksek olduğunu iddia etti.

“KAÇARSA GERİ GETİREMEYİZ”

Zarrab’ın, ABD ile suçlu değişimi anlaşması bulunmayan pek çok ülkeyle üst düzey ilişkileri bulunduğuna dikkat çeken savcı yardımcısı, aralarında Lübnan ve Rusya’nın da bulunduğu bu ülkelerden birine kaçması halinde Zarrab’ı yargılamanın mümkün olamayacağını söyledi.

Zarrab’ın yakalandığında yetkililere yalnızca Türk pasaportunu teslim ettiğini hatırlatan savcı yardımcısı, İran ve Makedonya pasaportları bulunduğu bilgisini gizlemeye çalıştığını ileri sürdü. Zarrab’ın sadece Türk pasaportuyla neredeyse haftada bir yurtdışına çıktığını belirten Lockard, diğer iki pasaportuyla hangi ülkelere seyahat ettiğinin henüz bilinmediğini ifade etti.

“ZARRAB’A EV HAPSİ NEW YORK İÇİN TEHLİKE”

Savunma makamının öne sürdüğü ‘silahlı güvenlik görevlileri’ fikrinin New York halkı için büyük tehdit oluşturacağını söyleyen Lockard, Zarrab’ın kaçması durumunda çevrede bulunanların bu görevlilerin silahlarından çıkan mermilerle riske atılacağını söyledi. Araştırmalara göre tutuklu mahkumların en çok cezaevi dışında bulundukları sırada hapisten kaçtığını belirten savcı yardımcısı, bu firarların genellikle hastane ziyareti gibi durumlarda gerçekleştiğini kaydetti. Lockard, “Zarrab’ı ev hapsine çıkararak bu olasılığı 24 saate yaymak mantıklı bir fikir değil” dedi.

“FARSÇA BİLMEDİĞİ DE YALAN”

Zarrab’ın Farsça bilmediği ve ‘Ekonomik cihad’ mektubuyla ilgisi bulunmadığı iddialarına karşı çıkan savcı yardımcısı, ellerinde Zarrab’ın Farsça bildiğini kanıtlayan belgeler bulunduğunu belirtti. Ekonomik cihad mektubunun bir çalışanı tarafından Zarrab’a iki ayrı versiyonunun gönderildiğini söyleyen Lockard, Zarrab’ın e-mail hesabında binlerce Farsça yazışma bulunduğunu söyledi.

AMERİKALI GAZETECİLER DE İZLEDİ

Duruşmada Zarrab’ın Türkiye’deki avukatı Şeyda Yıldırım da hazır bulundu. New York Güney Bölge Mahkemesi’nde görülen davayı, bir düzine kadar Amerikalı gazeteci de  takip etti.

Zarrab’ın savunma ekibinde 8 kişi bulunurken, Amerikan devleti adına 4 savcı yardımcısı duruşmada yer aldı. Zarrab’ın salıverilmesi halinde kalacağı ev hapsinde güvenliği sağlayacak olan Guidepost şirketinin üst düzey yetkililerinden Joe Jeffrey de savunma ekibiyle birlikte davaya katıldı.

CHP HEYETİ DE KATILDI

Davayı ABD’de bulunan Türk gazetecilerin yanı sıra CHP Amerika temsilcisi Yurter Özcan ve uluslararası hukuk danışmanı Yegane Güley davayı CHP adına takip etti.

75 YIL HAPSİ İSTENİYOR

İran asıllı işadamı ABD çıkarlarına zarar vermek, komplo kurmak için işbirliği yapmak, İran’a karşı uygulanan uluslararası ambargoyu delmek, banka sahteciliği yapmak ve kara para aklamak suçlamalarından yargılanıyor. New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara, Zarrab için 75 yıl hapis cezası istiyor.

19 Mart’ta Miami’de FBI tarafından gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemede tutuklanan Zarrab, New York’a nakledilmişti. Zarrab’ın avukatı Benjamin Brafman, müvekkili için şiddet olaylarına karışmadığı ve yaşadığı ülkede hayırsever birisi olduğunu iddia ederek kefalet talebinde bulunmuştu. Zarrab’ın iddianamesini hazırlayan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara ofisi, sanığın kefalet talebine karşı çıkmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.