Zarrab dosyasındaki Türk bürokrat kim?

Zarrab dosyasındaki Türk bürokrat kim?

ABD’de tutuklanan Reza Zarrab dosyasına Türkiye’den bir bürokratta girdi. Soruşturmaya dahil olan bürokrat hakkında şu an için gizli bir soruşturma yürütüldüğü öğrenildi.

17 Aralık’ın kilit ismi İranlı işadamı Reza Zarrab’ı ABD’de tutuklayan Savcı Bharara’nın, soruşturmaya Türkiye’deki bazı bankaları da dahil ettiği ortaya çıkmıştı. Şimdi herkesin çok yakından tanıdığı bir bürokrat gündemde…

Nokta Dergisi’nden George Core’un haberine göre, ABD’de soruşturma yürüten savcının, Zencani’nin kara para aklama suçu işlemesi nedeniyle soruşturmaya dahil ettiği Libya bankasının, Türkiye’de TMSF’nin yani hükümetin elinde olduğu dönemdeki tüm ABD doları üzerinden yapılan işlemlerini mercek altına aldığı hatta Euro şeklinde yapılan para transferlerini de Avrupa Merkez Bankasından istediği ortaya çıktı
Soruşturmada dolar işlemlerinin detaylı incelemesinin sona erdiği ve çok önemli sonuçlara ulaşıldığı gelen bilgiler arasında.

Soruşturmaya dahil edilen Türk bankasının, 2011 ve 2012 yıllarında İran ve Libya’nın haklarında bulunan ambargoları delebilmesi için hizmet verdiği net bir şekilde tespit edilmiş.

Özellikle idam cezasına mahkum edilmiş Zencani’ye ait olan birçok şirket bu bankada hesap açtırmış ve milyarca dolar, Euro transfer işlemleri yapmışlar.

Tespit edilen bilgiler çerçevesinde, bu bankada işlem yapan 100’ü aşkın şirket ve ortakları da soruşturma kapsamında inceleme altına alınmış. Gümrük müfettişi raporu da konuyu teyit ediyor.

Nokta Dergisi’nin geçen haftaki “Bharara’nın dosyasından ilk Türkiye sızıntısı” haberinde, soruşturmaya konu olan bankanın Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişi Mehmet Eryılmaz tarafından düzenlenen raporda ilk defa gündeme geldiği söylenmişti.

Söz konusu raporda, Zencani’nin Kont Group adındaki şirketinin bankada sadece bir firmadan tam 1.5 milyar Euroluk para transferi aldığı ortaya çıkarılmıştı.

Savcı Bharara’nın özellikle Mehmet Eryılmaz tarafından düzenlenen raporda bahsedilen şirketlerin yaptığı para transferlerine odaklandığı ve bu raporlarda geçen tüm firmaları soruşturmaya dahil ettiği gelen bilgiler arasında.

Bilindiği gibi, bu rapor Zencani ve ortağı Reza Zarrab’a ait olan Gana’dan gelen altın dolusu uçak sonrası Türkiye’den İran’la ilgili yapılan altın ihracat ve ithalatlarının incelenmesi sonucunda hazırlanmıştı.

Öte yandan, incelemenin sadece altın işlemleriyle sınırlı olmadığı ayrıca gıda ve ilaç adı altında sahte işlemlerle İran’a para aktaran firmaları da kapsayacağı öğrenildi.

SORUŞTURMAYA DAHİL EDİLEN TÜRK BÜROKRAT ÇOK TANIDIK BİRİSİ

Soruşturmada Libya bankasının işlemlerinin incelenmesi sırasında Savcı Bharara, Türkiye’de bir kamu bankası ve bir para otoritesi kurumunun daha İranlı firmalarla çok sayıda transfer işlemlerinin olduğunu tespit etti.

Bu işlemlerin, Libya bankasında hesabı bulunan şirketlerle kamu bankası ve kamu otoritesi arasında yapılan transferler olduğu anlaşılıyor. Bu para transferleri de Zencani’nin firmalarında olduğu gibi, bankanın TMSF’nin elinde olduğu yani hükümetin kontrolünde olduğu döneme ait.

Savcı Bharara, incelemesini derinleştirdikçe bu kamu bankası ve kamu otoritesinin soruşturmaya dahil olan kişilerle özellikle Zencaniyle olan ilişkisini fark ediyor.

Ve işte bomba haber geliyor

Bu ilişkinin tespiti üzerine, Savcı bu Türk kamu bankasının ismi oldukça tanınan eski genel müdürünü de soruşturmaya dahil ediyor.

Peki Söz konusu genel müdür hakkında süreç nasıl işleyecek?

Soruşturmaya dahil olan bürokrat hakkında şu an için gizli bir soruşturma yürütülüyor. ABD’deki savcılık kaynaklarından alınan bilgilere göre, ilgili şahıs hakkında Türkiye’den adli istinabe yoluyla ifadesinin alınması istenebilir.

Bu nedenle, Savcılık, ABD Adalet Bakanlığı aracılığıyla Türk kamu bankasının eski  genel müdürüne sorulmak üzere soruları hazırlayacak ve ifadesinin alınması için Türkiye Adalet Bakanlığına gönderecek. Adalet Bakanlığı talebi uygun görürse, bir savcı aracılığıyla eski genel müdürün ifadesi alınacak ve ifade ABD’ye gönderilecek.

Tabii Adalet Bakanlığı uygun görmezse, ilgili kişinin ifadesi alınamayacağından ABD’nin talebi reddedilmiş olacak. Bu yöntem uygulanamazsa, bu sefer Reza Zarrab’ın başına gelenler gibi genel müdürün ABD’ye gitmesi halinde havaalanında tutuklanması mümkün olabilecek.

Türk bankalarının bankacılık işlemleri askıya alınabilir!

Soruşturmaya dahil olan ve olacak bankalar ve kişilerle ilgili ne tür yaptırımlar alınabileceği hususunda bankacılık uzmanlarının görüşlerine başvurduk.

Görüşlerine başvurduğumuz bankacılık uzmanları, ABD Hazine Bakanlığının ilk olarak Libya Bankası ve kamu bankası hakkında muhabir bankacılık işlemlerinin kaldırılmasına karar verebileceğini belirttiler.

Bu ne anlama geliyor.

Bu, bu bankaların herhangi bir ABD doları transfer işlemi yapamayacağı anlamına geliyor. Yani bu bankaların dünyayla bağlantısını ABD alacağı bir kararla kaldırabilir.

Bankacılık uzmanları diğer bir yaptırımında bu bankaların ABD’de bulunan hesaplarına el konulabileceği hususunun olabileceğini vurguluyorlar.

Bankacılık uzmanları ayrıca çok ilginç ve önemli bir ayrıntıyı da ilave ediyorlar. Türkiye’deki bazı şahısların paralarına da el konulabilir.

Malum soruşturmaya Türkiye’den kimlerin dahil edildiği tam olarak bilinmiyor. Ancak görünen o ki kamuoyuna yansıyan kişilerle sınırlı değil.

Bu şahısların ABD’de yargılanması kısa vadede mümkün olmayabilir. Bu yüzden ABD tarafından bu tür durumlarda kullanılan bir enstrüman var. Bu yeni enstrüman da ABD doları transferi yapan şahısların paralarının bu transfer sırasında el koymak.

Yani soruşturmaya dahil olduğunu bilmeyen bir Türk vatandaşının, bir bankadaki hesabından başka bir bankadaki hesabına ya da başka bir şahsa para transferi yapmaya teşebbüs etmesi halinde, ABD’deki muhabir banka bu işlemi yapmıyor ve bu paraya el koyuyor. Görünen o ki, bu soruşturmada ilginç ve önemli birçok gelişme yaşanacak ve bu gelişmelerin Türk siyasi gündemini de derinden etkilemesi kaçınılmaz gibi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.