‘Zarrab davasında pazarlığa gidilebilir’

‘Zarrab davasında pazarlığa gidilebilir’

ABD’de federal ceza avukatı olan Rıza Dağlı, kefalet talebi reddedilen Reza Zarrab’ın bundan sonra savcı ile anlaşmaya (pazarlık) gidebileceğini söyledi.

Yargıç Richard Berman’ın kefalet talebini reddetmesini sürpriz bir gelişme olmadığını belirten Dağlı, Zaman Amerika’ya yaptığı açıklamada yargıcın, Zarrab’ın sınır dışı edilemeyeceği bir ülkeye kaçma olasılığını göz önünde bulundurarak kararını verdiğini söyledi.

Berman’ın gerekçeli kararında Zarrab’ın kaçma ihtimalinin yüksek olduğunu belirttiğini hatırlatan Dağlı, “Zarrab’ın İran ve Makedonya pasaportları bulunduğunu, düzenli olarak Rusya, Lübnan ve Suudi Arabistan’a gittiğini, bu ülkelerle iade anlaşması olmadığını belirtti. Bu nedenle, bu ülkelere kaçması kolaydı ve ABD onu geri alamayabilirdi” dedi.

New York’un dışında New Jersey Federal Mahkemeleri’ne 9 yıl süreyle Başsavcı Yardımcılığı görevinde bulunduktan sonra Brach/Eichler Hukuk Firması’nda ceza avukatı olarak çalışmaya başlayan Rıza Dağlı bundan sonraki süreçte tutuklu ile savcı arasında ‘pazarlık’ (Plea bargaining) olabileceğine dikkat çekti.

Federal davaların yüzde 97’sinin pazarlıkla sonuçlandığına vurgu yapan Dağlı, muhtemel pazarlık konularını şöyle açıkladı: “Federal davalarda tutuklunun hapis cezası alması ve para ödemesi, bir de bunun yanında savcıya itiraflarda bulunarak yardım etmesi pazarlık konuları oluyor. Federal ceza davalarında hapis ve para cezasına yargıç karar verir. Ancak savcı ve avukatın anlaşmaları durumunda yargıç yapılan anlaşmaya göre karar verir. Yargıcın bu anlaşmanın dışında ceza vermesi çok nadir bir durumdur” dedi.

Avukat Dağlı, savcı ile avukatın anlaşmasının önemine vurgu yaparak, “Bir suçun 10 yıl maksimum hapis cezası varsa ve savcı ile avukat 5-6 yıl arasında anlaşırsa yargıç 5 yıl hapis cezası verir. Para cezası da aynı şekilde. Eğer davalı savcıya yardım ederse veya suç ortaklarını ihbar ederse genelde daha düşük hapis cezası alabilir” şeklinde özetledi.

Bundan sonraki süreçte savcı ile Zarrab’ın avukatları arasında kanıtların araştırılıp inceleneceğini belirten Dağlı, “Artık taraflar bu şekilde davaya hazırlanacak” dedi.

New York’ta tutuklu bulunan Reza Zarrab’ın bir sonraki duruşma tarihi 20 Haziran Pazartesi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.