Yüksek Mahkeme, kürtaj karşıtı uygulamayı iptal etti

Yüksek Mahkeme, kürtaj karşıtı uygulamayı iptal etti

Yüksek Mahkeme, Teksas eyaleti yönetimi tarafından çıkarılan, kliniklerde kürtaj yapılmasını önleyen kanunu Anayasa’ya aykırı ve  ‘‘kadın haklarını kısıtlayıcı ve tehdit edici’’ olarak niteledi.

Yüksek Mahkeme üyeleri Teksas’daki anti-kürtaj kanununu 3’e karşı 5 oyla iptal etti.

Yüksek Mahkeme’nin kararı kürtaj taraftarları adına büyük zafer olarak yorumlandı. ABD Anayasası’nda kürtaj ile ilgili açık bir hüküm olmadığından eyaletlerde farklı uygulamalar sözkonusu. Kimi eyaletler kürtajı kısmen yasaklarken kimilerinde ise serbest.

Yüksek Mahkeme’nin aldığı son karar ülke genelinde emsal teşkil etmesi bakımından önem arz ediyor. Yüksek Mahkeme’nin aldığı karar çerçevesinde bundan sonra federal mahkemelerin kürtajın kısıtlanması ile ilgili alacağı kararlarda etkili olacağı öngörülüyor.

Yüksek Mahkeme’nin aldığı kararı yazıya döken Yargıç Stephen Breyer, ‘‘Ortaya konan hükümde tıbbi ihtiyaçlara erişimde her bireyin ulaşım eşitliğinden yoksun olduğu sonucuna vardık. Uygulama, kürtaj isteyen kadınların önünde önemli bir engel ve erişim üzerinde aşırı bir zorlama olması nedeni ile Anayasa’yı ihlal ediyor’’ diye ifade etti.

Dokuz üyeli Yüksek Mahkeme, geçen Şubat ayında kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren Yargıç Antonin Scalia’nın yokluğunda 8 üyeye düşmüştü. Scalia’dan boşalan üyelik için Başkan Barack Obama, Federal Temyiz Mahkemesi hakimi Merrick Garland’ı aday göstermişti. Ancak Senato’da Cumhuriyetçilerin muhalefetine takılan Garland’ın atanması için henüz oturum yapılamadı. Garland’ın Yüksek Mahkeme üyesi olabilmesi için Senato’nun onay vermesi zorunlu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.