WP – “Kuzey Suriye’de sınırlı bir ‘uçuşa yasak bölge’ ABD ve Türk askerleri için riskli”

WP – “Kuzey Suriye’de sınırlı bir ‘uçuşa yasak bölge’ ABD ve Türk askerleri için riskli”

Başkan Obama yönetiminin Suriye rejiminin kimyasal silahları kullandığı yönündeki ‘kanıtlar’ konusundaki tutumuna ilişkin tartışma sürerken Washington Post Gazetesi, bazı Kongre üyelerince önerilen, Suriye’nin kuzeyinde sınırlı bir “uçuşa yasak bölge”nin kurulmasının “ABD ve Türk askerlerini riske sokacağı”nı savundu.

 

“One minute” olayının yaşandığı Davos Paneli’ni yöneten, Washington Post’un tanınmış yazarlarından David İgnatius, “Obama neden Suriye konusunda hala ihtiyatlı” başlığını kullandığı yazısında, Obama yönetiminin bu tutumunun kısmen, Rusya’yı, Suriye’de uluslararası destekli “siyasi bir geçiş”e yönelik çabaya katılmaya ikna etmek umudundan kaynaklandığını öne sürdü.


ABD’li askeri planlayıcıların kimyasal silahlar konusunda kesin kanıtların bulunması halinde ABD’nin nasıl harekete geçebileceğine ilişkin ayrıntılı seçenekleri geliştirmekte olduklarını belirten İgnatius, Suriye’deki kimyasal silah tesislerini hedef alan bir operasyonun büyük bir masrafa neden olacağını ve çok sayıda da asker gerektireceğini kaydetti.


David İgnatius, bu nedenle ki Beyaz Saray’ın “müzakere yoluyla bir siyasi çözüm”ü tercih ettiğini de belirttiği yazısında yönetim yetkililerinin, bazı kongre üyelerinin yaptıkları, Patriol füzeleri ve omuzlarda taşınan gelişmiş uçak savar füzeleri ile birlikte kullanılmasını öngören, Suriye’nin Kuzeyi’nde sınırlı bir “uçuşa yasak bölge” önerisi konusunda “ihtiyatlı” olduğunu yazdı. İgnatius şöyle devam etti:

“Patriotlar ve onlarla görevli ABD’li personelin, Türk-Suriye sınırına çok yakın bir noktaya kaydırmaları gerekir ki bu ABD’li ve Türk askerlerini riske sokar. Bu nedenle ki bu seçenek Kongre’de bazıların ima ettiklerinden çok daha fazla karmaşık ve riskli olarak görülüyor.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.