Washington’ı sarsan iddia: Trump, Erdoğan’a şahsi lütuflarda bulundu

Washington’ı sarsan iddia: Trump, Erdoğan’a şahsi lütuflarda bulundu

Beyaz Saray eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, yeni çıkacak kitabında Trump-Erdoğan ilişkisiyle ilgili çarpıcı iddialara yer verdi. New York Times’ın ulaştığı kitap taslağında John Bolton’ın Adalet Bakanı Barr’a ‘Trump tarafından Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çin Başbakanı Xi’ye yapılan şahsi lütuflardan’ yakındığı ileri sürüldü.

Kitapta Adalet Bakanı Barr’ın buna karşılık olarak Bolton’u onayladığı ve Trump’ın bu ülkelerin bazı şirketleri aleyhine açılan davalarda nüfuzunu kötüye kullanarak bağımsız soruşturmaları etkilediği intibaı verdiğini söylediği savunuldu.

Bolton yeni kitabında ayrıca Trump’ın kendisine Ağustos ayında ‘Hunter Biden’la ilgili istekleri yerine getirilene kadar Ukrayna’ya yapılacak savunma yardımın dondurulacağını’ bizzat söylediği iddiasını dile getirdi.

ABD başkanının ‘yabancı bir ülke lideriyle ilişkilerini şahsi çıkarlarına alet ederek görevi kötüye kullanma’ iddiasıyla Senato’da yargılandığı bir dönemde gelen bu iddialar, Washington’da büyük tartışmalara neden oldu. Başkent’te Bolton’un azil oturumlarına tanık olarak çağırılması teklifi ağırlık kazanırken, başkan Trump’ın Erdoğan ve Xi ile yaptığı telefon konuşmalarının tutanaklarının da yayınlanması talep ediliyor.

Eylül ayında Erdoğan ile yaptığı kısa bir telefon görüşmesinin ardından ani bir şekilde Suriye’den çekilme kararı alan Trump’ın bu hareketi büyük yankı uyandırmıştı. Benzer şekilde Erdoğan’ın Halkbank soruşturmasıyla ilgili ‘Başkan Trump’ın kendilerine yardım edeceğini umut ettiği’ yolundaki sözleri tepkiyle karşılanmıştı. Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımı nedeniyle oluşan ABD’nin Düşmanlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) kapsamındaki yaptırımların bir süredir Beyaz Saray’da beklemesi de haberin ardından yeniden gündeme geldi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Adalet Bakanlığı, Bolton’un Barr’la ilgili iddialarını yalanladı. “Adalet Bakanı ile Bolton arasında ‘şahsi lütuf’ ya da ‘nüfuzu kötüye kullanarak soruşturmaları etkileme’ konuları konuşulmuştur. Benzer şekilde Adalet Bakanı Barr, başkanın diğer ülke liderleriyle yaptığı görüşmelerin uygunsuz olduğunu da söylememiştir” denildi.

Başkan Trump ise sosyal medya hesabı aracılığıyla yaptığı paylaşımda, eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un yeni kitabını satmak için bu iddiaları ortaya attığını savundu.