Washington’dan Afganistan’a uzanan skandal

Washington’dan Afganistan’a uzanan skandal

CIA Başkanı David Petraeus’un istifa etmesine neden olan skandalın, Afganistan’daki NATO Kuvvetlerinin Komutanı Gen. John Allen’ın kariyerini de tehlikeye soktuğu, Başkan Barack Obama’nın Gen. Allen’in terfisini beklemeye aldığı bildirildi.

Obama, Savunma Bakanı Leon Panetta’nın talebi üzerine, ABD’nin Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı ve NATO’nun Avrupa Müttefik Komutanlığı’nın başına getirilmesi planlanan Gen. Allen’in terfisini beklemeye aldı. Gen. Allen, Temmuz 2011’de Petraeus’un ardından Afganistan’daki birliklerin komutanı olarak atanmıştı.

Genelkurmay Başkanı Gen. Martin Dempsey, Savunma Bakanı Panetta’ya, 58 yaşındaki Gen. Allen’ı Afganistan’daki görevinde tutması önerisinde bulundu.

Genelkurmay Başkanı’nın Sözcüsü Albay David Lapan, resmi bir ziyaret için Panetta ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile birlikte Avustralya’da bulunan Gen. Demsey’in, Gen. Allen’ı telefonla aradığını ve Gen. Allen’ın Gen. Dempsey’e hiçbir hata yapmadığını söylediğini belirtti.

Petraeus’un istifasının ardından CIA başkanlığına vekalet eden Michael Morell ise Senato İstihbarat Komitesi Başkanı Dianne Feinstein’in gelişmelerle ilgili sorularını yanıtladı.

Görüşmenin ardından gazetecilerin Petraeus’un yaşadığı ilişkinin ulusal güvenliği tehdit edip etmediği ile ilgili soruları yanıtlayan Feinstein, “şu anda herhangi bir kanıt yok” dedi. Feinstein, Petraeus’un bu hafta ya da gelecek hafta ifade vermesinin beklendiğini söyledi.

Morell, Broadwell’in bilgisayarında bulunan belgeler nedeniyle ulusal güvenlik ile ilgili endişeleri olan Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi üyeleri ile de bir araya gelecek.

Obama’nın da bugün Beyaz Saray’da düzenleyeceği basın konferansında farklı boyutlara oluşan skandala değinmesi bekleniyor.
        
Skandal, nasıl ortaya çıktı?
        
ABD’nin en etkili ve en saygın iki askeri yetkilisinin başını belaya sokan skandal, Florida eyaletinin Tampa kentindeki MacDill hava üssünde gönüllü irtibat subayı olarak görev yapan Jill Kelley’nin kimliği belirsiz bir kişiden aldığı tehdit mailleri ile şikayette bulunması ile başladı.

Petraeus ailesinin komşusu ve yakın arkadaşı olan 37 yaşındaki Kelly’nin maillerini inceleyen FBI, tehdit mesajlarının Petraeus ile evlilik dışı ilişkiye giren ve CIA başkanının Kelly’e gösterdiği ilgiyi kıskanan Paula Broadwell’den geldiğini belirledi. Petraeus, Cuma günü evlilik dışı ilişkiye girdiğini kabul ederek görevinden istifa etti.

FBI, başarılı bir cerrah olan eşi ve üç çocuğu ile birlikte yaşayan Kelly’nin maillerini incelerken Gen. Allen’dan gelen 20 binden fazla maili de ortaya çıkardı.

Adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Gen. Allen ve Kelley’in birbirlerine gönderdiği mesajlarda cinsel ifadeler  geçmediğini, Gen. Allen ve Kelley’nin birbirlerine “sevgilim”, “aşkım” gibi sevgi sözcükleri ile hitap ettiğini söyledi. Yetkili, maillerin büyük bir kısmının zararsız olduğunu belirtti.

Zina, ABD Askeri Ceza Kanunu’nda suç olarak tanımlandığı için FBI, her ikisi de evli olan Gen. Allen ile Kelly’nin maillerini Pentagon’a iletti. Böylece Gen. Allen ismi de skandala eklenmiş oldu.
        
Generallerden referans mektupları
        
Öte yandan hem Gen. Allen hem de Petraeus’un, Eylül ayında Kelly’nin, ikiz kız kardeşi Natalie Khawam’ın 3 yaşındaki oğlunun velayetini almak için açtığı davada yargıca referans mektupları gönderdiği ortaya çıktı. Üst düzey mektuplara rağmen, yargıcın çocuğun vesayetini Khawam’ın boşandığı eşine verdiği öğrenildi.

Petraeus’un, CIA başkanı atandıktan sonra Tampa’daki üsten ayrılmadan önce Kelley ve eşi için bir parti düzenlediği ve çifte armağan verdiği de ortaya çıkarıldı.

Kelley’nin ağabeyi David Khawam, WPVI-TV’ye yaptığı açıklamada, olayların son derece hızlı geliştiğini ve ailenin şok geçirdiğini söyledi.

Khawam ailesi, 1970’lerde Lübnan’daki karmaşa ve çatışmalardan kaçarak ABD’ye gelmişti. Kelley’nin anne ve babası, New Jersey’de Ortadoğu yemekleri sunan Sahara adlı bir restoran işletiyordu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.