Washington Post: Türkiye- İsrail mutabakatının çökmemesi için çok dikkatli olunmalı

Washington Post: Türkiye- İsrail mutabakatının çökmemesi için çok dikkatli olunmalı

The-Washington-Post-logoTürkiye ile İsrail arasındaki yakınlaşmanın yankıları sürerken Washington Post gazetesi, bu gelişmeleri başyazısına taşıdı. ABD’li gazete, iki ülke arasında mutabakatın çökmemesi için çok dikkatli olunması gerekeceği uyarısını yaptığı başyazısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın özür konusunda “pek de diplomatik olmayan” çıkışlar yapığı iddiasında bulundu. 

 

Washington Post, Suriye’deki iç savaş yoğunlaşırken ve İran nükleer programını yavaşlatma işaretini vermezken Türkiye ve İsrail’in aralarındaki çatlağı onarmalarının taşıdığı öneme vurgu yaptı. 

Bu gelişmenin “İsrail ve Türkiye, Suriye’den gelen ortak tehdidi yönetmek ve Tahran’a baskıyı artırmak için istihbarat ve stratejileri paylaşmaları için yolu açması gerektiğini” vurgulayan gazete, “istikrarlı ve demokratik hükümetleri olan iki bölgesel gücün yakınlaşmasının çok mantıklı olduğunu” kaydetti. 

“YAKINLAŞMANIN BOZULMAMASI İÇİN ÇOK DİKKATLİ OLUNMALI”

Buna karşın WPost, bu yakınlaşmanın bozulmaması için çok dikkatli hareket etmek gerekeceği uyarısında da bulunduğu başyazısında kısa bir süre öncesinde “siyonizmi ‘insanlık suçuna’ benzeten” Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun özrü konusunda “pek de diplomatik olmayan” çıkışlar yaptığı iddiasında bulundu. 

“AÇIKLAMALARDA YOK AMA ERDOĞAN ABLUKANIN KALDIRILMASINDA ISRARLI” 

Başyazısında “İki hükümet tarafından yapılan açıklamalarda söz edilmemesine rağmen (Erdoğan) varılan mutabakatın, Gazze’ye deniz ablukasının kaldırılmasını gerektirdiği yönündeki ısrarını” ise “daha kaygı verici” olarak nitelendikten sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin mutabakatın çökmesini önlemek için çalışmaya devam etmesi gerektiğini öne sürdü. 

 

WPost, buna rağmen iki hükümetin işbirliğini yapmaları için güçlü teşviklerin olduğunu savunduğu başyazısında İsrail’in Suriye’deki kimyasal silahlar konusunda artan bir kaygısının olduğunu, Başbakan Erdoğan’ın ise, “Arap devrimleri önceki bölgesel devlet adamı rolünü geri kazanmak istediğini” iddia etti. 

 

Buna karşın gazete “Sayın Netanyahu’nun hükümeti, Gazze ablukasını tam olarak kaldırmayacağı gibi Hamas ile müzakereleri açması pek olası değil. İsrail’in ayrıca Sayın Erdoğan’ın iktidara gelmesinden önce Türkiye ile var olan stratejik askeri işbirliğinin canlandırılacağı yönünde pek bir umudu da yok” dedikten sonra şöyle devam etti: 

“Ancak mütevazi olsa da, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin iyileşmesi, ABD’nin Ortadoğu’daki çıkarları ve bölgedeki büyüyen düzensizliği frenlemek için hayati önem taşıyor.”

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.