Ülkeyi yasa boğan katliamın nedeni hala belirsiz

Ülkeyi yasa boğan katliamın nedeni hala belirsiz

Sandy Hook okul katliamında Adam Lanza isimli 20 yaşındaki katilin neden kendisine hedef olarak bir ilkokulu seçtiği ya da neden ‘toplu katliam’ yoluna başvurduğu hala açıklık kazanmış değil. Tüm ülkeyi derin bir yasa boğan katliamda 20 ilkokul birinci sınıf öğrencisinin hayatını kaybetmiş olması vicdanlarda derin izler bıraktı. Yaşanan bu trajedinin ardından ülkenin ruhsal sorunları olan kişilerin tespit ve tedavisini daha çok tartışması bekleniyor. Tartışılması gereken bir diğer konu ise yalnızca silah satın alma değil silaha erişim konusu.

Daily Beast sitesinin haberine göre Amerika’da 2000 yılından bu yana tekli ve seri cinayetlerin sayısında bir azalma gözlenirken ‘toplu katliam’ların sayısında gözle görülür bir artış yaşandı. Uzmanlara göre en az 4 kişinin arada zaman farkı olmaksızın katledilmesi olarak tanımlanan toplu katliamlar bir ‘öldürme kültürü’ haline geldi. Amerika 2000 yılından bu yana tam 27 kez ‘toplu katliam’ olayıyla sarsıldı. Ancak Sandy Hook İlköğretim Okulu’na düzenenlenen saldırı kadar vicdanları burkan ve akıllarda iz bırakan bir başka katliam olmadı. Virginia Tech Üniversitesi’ne düzenlenen ve saldırganla birlikte 33 kişinin hayatını kaybettiği ‘toplu katliamın’ ardından en fazla ölümün yaşandığı Sandy Hook katliamının sebepleri ise hala belirsiz.

Monash Üniversitesi’nde adli psikoloji alanında çalışmalarda bulunmuş emekli Profesör Paul Mullen, yaşananların yeni bir kültürün habercisi olduğunu söylüyor. Paul Mullen’a göre hayatlarında çoğu zaman kaybetmiş bu insanlar için kötü bir üne sahip olmak kaybetmiş olmaktan daha iyi. Bu nedenle katiller arkalarında iz bırakacak ve insanların kendileri hakkında konuşmasını sağlayacak yöntemlere başvuruyor.

Öte yandan CNN’e açıklama yapan ve ilgili konuda çalışmalar yürütmüş bir adli psikolog Amerika’daki ‘ruhsal hastalıkların teşhis ve tedavisi ile ilgili’ problemlere değindi. Bu problemin silah yasasındaki boşlukların da etkisiyle ölümcül saldırılara dönüştüğünü söyleyen yetkili yaşananların bizim için ‘yeni’ olduğunu ancak Lanza ve ailesinin bir çok öncül belirtiyi aslında gözden kaçırdığıın söyledi.

Olayın ayrıntılarının gün yüzüne çıkması sürecinde de bir çok yanlış bilgilendirme yaşandı. Örneğin Adam Lanza’nın annesi Nancy Lanza’nın Sandy Hook İlköğretim okulunda öğretmenlik yapmadığı daha sonra açıklanırken, Nancy Lanza’nın evinde küçük bir cephanelik olduğu da basına sızan bilgiler arasındaydı. Pew’un araştırmasına göre 1973 yılında Amerikan evlerinin yüzde 50’sinde silah bulunurken bu oran geçtiğimiz yıllarda yüzde 30’a kadar geriledi. Ancak bu gerileyişle birlikte çok daha çarpıcı bir gerçek de ortaya çıktı. Amerika’daki silahların yüzde 64’ü silah sahibi olan kesimin yüzde 30’una ait. Nancy Lanza örneğinde görüldüğü üzere silahı seven ve birden fazla edinen bir kesimin bu tutkusu toplumun ödediği ağır bir faturaya dönüşebiliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.