‘Ülke genelinde nefret eylemi artıyor’

‘Ülke genelinde nefret eylemi artıyor’

Ülke çapında, azınlıkları ve tarihsel olarak marjinalize edilmiş grupları hedef alan ve kurbanlar, aileleri ve toplulukları üzerinde kalıcı yaralar bırakan nefret eylemleri artıyor. Bu travmayı ele almak, bireyler ve toplum için iyileşmenin anahtarıdır.

Ancak savunucular, farklı toplulukları etkileyen nefreti belgelemenin çok önemli bir ilk adım olduğunu söylüyor.

Vincent Chin Enstitüsü’nün kurucusu deneyimli gazeteci ve topluluk organizatörü Helen Zia, “Bu hikayeleri gösterebilmeli ve mümkün olduğunca çok topluluğa ulaşabilmeliyiz, çünkü iyileşmenin başlayacağı yer burası ve aynı zamanda güçlenme anlamına da geliyor” diyor. 1982’de Detroit’te Chin cinayeti.

Çinli Amerikalı olan Chin, Japon otomobil üreticilerinin ABD pazarına girmeye başladığı bir zamanda, onu Japon zanneden iki beyaz işsiz otomobil işçisi tarafından dövülerek öldürüldü. Çok sayıda tanığa rağmen, davadaki yargıç saldırganları denetimli serbestliğe mahkum etti.

1980’lerde otomotiv işçisi olarak zaman geçiren Zia, kararın Asyalı Amerikalılar arasında “yeni bir sivil haklar hareketinin” doğuşuna işaret ettiğini söylüyor.

“Yani bu iki katil aslında hapiste bir gün bile geçirmemiş. Ancak travma aynı zamanda büyük bir eşitsizlik ve adaletsizlik duygusunu da tetikledi,” diyen Zia, birçok Asyalı Amerikalının Afrikalı Amerikalıların ve diğer beyaz olmayan toplulukların deneyimleriyle bağlantı kurmaya başladığını belirtti.

“Fark yaratan şey, bir topluluğun bir araya gelerek dünyaya bunun Asyalı Amerikalıların başına gelen bir şey olduğunu söylemekti. Ethnic Media Service tarafından düzenlenen ulusal bir basın brifinginde konuşan Zia, “Bu, Lily Chen’in oğlu Vincent’ın başına gelen ve sonra bu konuda bir şeyler yapmaya başlayan korkunç bir şeydi” dedi.

Bugün AAPI Nefretini Durdur gibi gruplar, COVID-19 salgınının başlangıcından bu yana Asyalı Amerikalı ve Pasifik Adalı topluluklarını hedef alan nefret olaylarındaki endişe verici artışı derleyerek bu amacı üstlendi. Stop AAPI Hate, varlığının ilk iki yılında bu tür yaklaşık 11.500 olayı belgeledi.

Mağdurlar ve aileleri için, bu saldırıların yol açtığı travma genellikle kalıcı bir kırılganlık duygusu bırakır. Zia’nın deneyimine göre, farklı topluluklar nefreti kınamak için bir araya geldiğinde işler değişmeye başladı ve bu değişim iyileşmeyi teşvik ediyor.

Zia, Vincent Chin’in annesi Lily Chin’in, 1955’te Mississippi’de ırkçı beyazlar tarafından işkence edilip linç edilen Emmett Till’in yaslı annesiyle karşılaştırarak, “Asya Amerikan topluluğu için bir Mamie Till gibi olduğunu” söylüyor.

“Ve böylece olan şey şuydu ki, o ve Asyalı Amerikan topluluğu, kederlerini bir fark yaratmak için harekete geçirebildiler ve sadece Asyalı Amerikalılar bir araya gelmekle kalmadı, aynı zamanda Siyah topluluğa – Siyah, kahverengi, kırmızı, beyaz – ve bir araya geliyor, ”dedi Zia.

“Devlet yargılayabilir, sadece birey affedebilir”

Yine de şifa unutmak demek değildir.

Ailesi Vietnam Savaşı’ndan sonra ABD’ye göç eden Vietnamlı bir mülteci olan Julian Do, “Anavatanlarında meydana gelen savaş, çatışma ve soykırım sonucunda Amerika’ya gelen insanların büyük bir yüzdesi var” diyor.

Do, Ethnic Media Services’in eş direktörüdür ve toplulukların nefret deneyiminden kurtulup kurtulamayacaklarına ve nasıl kurtulabileceklerine bakmak için Zia da dahil olmak üzere uzmanları bir araya getiren Cuma günü panelin moderatörlüğünü yapmıştır.

Do, “Savaşa ve hapis cezasına maruz kalan birçok göçmenin, on yıllar sonra bile hala bu travmayı yaşadığı iyi belgelendi” dedi.

Bu insanlardan biri de 1976’da Arjantin ordusu darbe yaptığında Cordoba Üniversitesi’nde 22 yaşında bir öğrenci olan Nestor Fantini’dir. Bugün İspanyolca haber sitesi Hispanic LA’nın editörlüğünü yapan Fantini tutuklandı ve işkence gördü, ancak hiçbir zaman bir suçla itham edilmedi. 1976-1983 yılları arasında Arjantin’in “Kirli Savaşı” sırasında dört yıl hapis yattı.

“Bu saf devlet terörüydü. Bu kurbanlar kaçırıldı. 360’tan fazla toplama kampına götürüldüler ve sistematik olarak işkence gördüler ve 30.000 kadarı kayboldu. Yani idam edildiler. Fantini, “Mahkumlar uçaklardan Atlantik Okyanusu’na sürüklendi ve atıldı” dedi.

Sonunda, çoğu cunta üyesi olan 1.100’den fazla kişi, 2010 yılında Cordoba şehrinde insanlığa karşı suçlardan hüküm giyen 26 subay da dahil olmak üzere yargılandı ve mahkum edildi. 1985’ten beri 300’den fazla deneme yapıldı ve bugüne kadar devam ediyor.

Fantini, “Devlet yargılayabilir ama yalnızca birey affedebilir” dedi.

Fantini, failin neden olduğu zararı kabul etmesi ve maddi tazminat ve sembolik tazminat sağlaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

“Kırdığınızı düzeltin”

San Francisco Üniversitesi’nde siyaset ve Afro-Amerikan Çalışmaları profesörü ve San Francisco Afro-Amerikan Tazminat Komitesi üyesi James Taylor’a göre, azat edilmiş kölelerin ilk talebi entegrasyon değil, tazminattı.

Tazminat ücreti Callie House’a geri dönüyor” diyor Taylor.

House, eski kölelerin hükümetten emekli maaşı almaları gerektiğini öne sürerek Birleşik Devletler Hazinesine 68 milyon dolarlık dava açtı. İç Savaş’tan sonra, Güney pamuğuna uygulanan federal vergi, Birlik askerleri için bir emeklilik fonu olarak kullanıldı. Taylor, “Bu yüzden, siyahların topladığı Konfederasyon pamuğu olan vergilendirilmiş pamuğun hakkı için dava açtı,” dedi. Yüksek Mahkeme, ABD tazminat hareketinin kurucusu aleyhine karar verdi.

Tarihin bu kısmı büyük ölçüde unutuldu ve bugün yeni bir tazminat hareketi yayılıyor. “Ama zamanın Siyahların 1890’larda çektiği acıyı iyileştirmediği gösterildi. 2020’lere geldik ve hala aynı konudan bahsediyoruz,” diyor Taylor.

Medeni haklar, olumlu ayrımcılık, refah, Afrikalı Amerikalılar arasındaki temel brüt ekonomik eşitsizliği düzeltmeyen parça parça çabalardır, diyor ve San Francisco’daki Japon Amerikan ve Yahudi topluluklarının tazminatların önde gelen destekçileri arasında olduğuna dikkat çekiyor.

Taylor, “Hedef alınmanın ne demek olduğunu biliyorlar,” dedi ve ekledi, “Bu sadece Siyah Amerika değil ve sadaka istemiyor. ‘Kırdığınızı düzeltin’ diyor ve aslında küresel bir hareket.”

Şu anda tazminatlardan söz eden 14 ülke ve yedi eyalet var. New York, Boston, Detroit, Oakland, San Francisco, St. Paul, Detroit, Amherst ve Evanston, Illinois fon yarattı veya onarım görev güçleri oluşturdu.

California, 2020’de ülkede eyalet çapında bir görev gücü oluşturan ilk eyalet oldu. New York ve diğer beş eyalet de tazminat programları düşünüyor.