Türkiye’deki şampuan reklamı ABD’deki Yahudileri kızdırdı

Türkiye’deki şampuan reklamı ABD’deki Yahudileri kızdırdı

Türkiye’deki bir şampuan reklamında Adolf Hitler’in kullanılması Amerika’daki Yahudileri kızdırdı. İftira ve İnkar ile Mücadele (The Anti-Defamation League- ADL) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Yahudi milletine karşı soykırım yapan bir insanın şampuan reklamında kullanılmasının anti-Semitizm’i körükleyeceği iddia edildi. Hitler’in milyonlarca Yahudiyi II. Dünya Harbi’nde öldürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, böyle bir insanı kullanarak ürün satmaya çalışmanın hem ‘‘çok elim’’ hem de ‘‘iğrenç’’ olduğu ifade edildi.

ADL Direktörü Abraham H. Foxman, reklam filmini soykırım kurbanları ve kurtulanları anısına büyük saygısızlık olduğunu ileri sürdü. Foxman şöyle konuştu; ‘‘Bu emsalsiz trajedinin önemsizleştirilmesi, duyarsızlaştırılmasına katkıda bulunarak soykırım imajı ile hala bazı ülkelerde ürün satmaya çalışılması korku verici. Hitler’in ya da O’nun ölüm makinalarından herhangi birinin imajını kullanarak ürün ya da hizmet satmaya çalışmayı hiçbir gerekçe haklı çıkaramaz.’’

Foxman, reklam filminden dolayı duydukları rahatsızlığı Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan’a ilettiklerini hatırlattı. Yazılı açıklamada ayrıca, tarihte Yahudilere kuçak açmak ile övünen Türkiye’nin bu reklam ile halkını soykırım konusunda yanlış bilgilendireceği de savunuldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.