Türkiye ile Amerika’da çalışan çete çökertildi

Türkiye ile Amerika’da çalışan çete çökertildi

Türk ve Amerikan polisinin ortaklaşa çalışmasıyla lüks marka araçları ABD’den Türkiye’ye normal fiyatının çok altında göstererek sokan şebeke çökertildi. Şebekenin devleti, araç başına 150 bin TL zarara uğrattığı belirtiliyor.

ABD Adalet Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren ve üye ülkelerde temsilcileri bulunan DEA (Uyuşturucu ile Mücadele İdaresi) ile İstanbul Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün iki yıllık ortak çalışması araç kaçakçılığı şebekesini ortaya çıkarttı. Narkotik tarafından gözaltına alınan Selim I.’nın (Tilki Selim) Hummer marka zırhlı aracında; sis bombası, duman atma, çivi fırlatma, elektroşok gibi düzenekler tespit edildi. Aracın ülkeye nasıl sokulduğunu araştıran iki ülke polisi, dev bir kaçakçılık şebekesini tespit etti. Şebekenin milyonlarca liralık oto kaçakçılığı yaptığı tespit edildi.

Edinilen bilgiye göre, Selim I.’ya ait aracın sıra dışı donanımlara sahip olması polisi harekete geçirdi. Aracın satışını yapan Amerika’daki firma ile irtibata geçilerek işlemler karşılaştırıldı. Yapılan tespitlerde araçların satışında usulsüzlük belirlendi. Araçların değerlerinin altındaki fiyatlara faturalandırılarak Türkiye’ye getirildiği ve kamu zararına neden olunduğu ortaya çıktı. İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturmada, İçişleri ve Gümrük Bakanlığı yetkililerinin de desteği alınarak soruşturma genişletildi. Amerika’ya giderek polis yetkilileriyle görüşme yapan özel bir ekip, incelenen faturalarda yasal olmayan ayrıntılar tespit etti. Yaklaşık 300 araç ile ilgili araştırma sonuçlandırılarak bu araçlara el konulması kararlaştırıldı. Lüks araçların fiyatlarına göre usulsüz araç işlemlerinden kamunun araç başına 150 bin TL’ye kadar zarara uğradığı belirlendi. Türkiye’deki bazı ünlü isimlerin de bu şekilde araç alımı yaptığı belirlendi. Soruşturmanın genişleyerek süreceği belirtildi.

LÜKS ARAÇ SAHİPLERİ EMNİYETE AKIN ETTİ

Yurtdışından getirilen lüks araçların fiyatını düşük göstererek yurda soktukları ve devleti zarara uğrattıkları öne sürülen çok sayıda firma hakkında inceleme başlatıldı. Şüpheli işlem yaptığı belirlenen 50 firmanın sattığı 300 aracın inceleneceği belirtildi. Araç sahiplerine ve firmalara, araçlarını emniyete getirmeleri için tebligat gönderildi. Polisin çağrısı neticesinde bazı lüks araç sahipleri, araçlarını emniyete getirmeye başladı. Aralarında fiyatı 500 bin TL’ye kadar ulaşan araçların da bulunduğu otomobil ve cipler emniyet müdürlüğü bahçesinde inceledi. Motor ve şasi numaraları alınan araçların, detaylı incelenmesinin ardından, ithalatında usulsüzlük yapıldığı belirlenen araçlara el konulacak.
Emniyetin yaptığı çalışmanın genişlemesiyle, gümrük ve vergi müfettişlerinin çalışmaya dâhil edilmesi sayesinde, usulsüz yolla yurda sokulan başka araçların da tespit edileceği belirtildi. Bu tespitlerin ardından çok daha fazla lüks araca el konulacağı iddia edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.