Toplu taşıma sırasında yaşanan nefret söylemi masaya yatırıldı

Toplu taşıma sırasında yaşanan nefret söylemi masaya yatırıldı

ABD genelinde toplu taşıma araçlarını kullanan insanların zaman zaman nefret söylemine maruz kalması uzmanlardan tarafından masaya yatırıldı. Ethnic Media Service tarafından düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında konuşan Uzak Doğulu kökenli Esther Lee, geçtiğimiz yıl New York metrosunda başına gelen bir olayı anlattı.

New York’ta yaşayan Esther Lee’nin 21 Ekim 2021’de New York metrosunda olduğu gibi taciz edilme korkusuyla toplu taşımaya binmek istemediğini ifade etti. Lee, 41, Koreli bir Amerikalı. Hakarete uğradı, üzerine tükürüldü ve “kahrolası bir taşıyıcı” olarak adlandırıldı. Çirkin karşılaşmanın 57 saniyesini cep telefonuyla filme aldı. Kimse yardımına gelmedi ve 42. St. Lee’de inip arabaya bindi.

Lee, olayı New York’un Nefret Suçları Birimi’ne bildirdi, ancak Müfettiş Yardımcısı Jessica Corey ona olayı filme alarak durumu tırmandırdığını ve adam Asyalı bir hakaret kullanmadığı için nefret suçu olduğuna dair bir kanıt olmadığını söyledi. Ancak iki ay sonra bir Sivil İnceleme Heyeti videoyu gördü ve Lee’nin davasını nefret suçu olarak etiketledi. Sonra yerel bir TV kanalına halka açıldı.

Lee, “Benimki gibi vakalar nefret suçu olarak etiketlenmiyorsa, bu, daha birçok benzer olayın yanlış etiketlendiği ve göz ardı edildiği anlamına geliyordu” dedi.

TOPLU TAŞIMLARDA GÖNÜLLÜ OLARAK İKİNCİ BİR KİŞİ YANINIZDA OLABİLİR

Peter Kerre, Ocak 2021’de Safe Walks NYC’yi kurdu. Bir Instagram sayfası oluşturarak insanlarla Brooklyn’deki toplu taşıma duraklarına gidip gelmek için gönüllülerden oluşan bir program oluşturdu. Mayıs 2021’de Güvenli Yürüyüşler, Manhattan’ı 59th St. “Topluluklar, kolluk kuvvetlerinin dahil olmadığı kamu güvenliği çözümlerine hevesliydi. Güvenli Yürüyüşler, özellikle çoğu New York Polis Departmanı ile olumsuz etkileşimleri olduğunu bildiren beyaz olmayan kadınlar için çok uygundu,” dedi Kerre.

Basın toplantısında konuşan Kerre, gazetecilere çoğu durumda mağdurların yalnız olduğunu söyledi. Sadece metroda değil, metrodan yürüyerek ya da şehrin başka bir yerinde yürüyerek” şeklinde konuştu.

“Yani yanınızda fazladan birinin olması çok büyük bir fark yaratacaktır.” Kerre, insanlar kendilerini güvende hissetmezlerse, bir gönüllünün onlarla birlikte metroya binebileceğini söyledi.

Ancak Kerre, sorunun kökeninde yatan ve New York metrolarında her zaman var olan “krizlerin büyük kesişimini” çözmediğini söylüyor.

Bunlardan ilki: esas olarak Asyalı Amerikalı ve Pasifik Adalı topluluğunu (AAPI) hedef alan tüm nefret suçları. İkincisi, sokaktaki tüm akıl hastası insanlar. Üçüncüsü, işsizlik ve mali zorluklar nedeniyle krizde olan tüm evsizler ve sonra “odadaki fil” var: kolluk kuvvetleri ile toplum arasındaki güvenin kırılması.

“New York metrolarını büyük bir polis varlığıyla dolduruyorlar, güvenlik kameralarını artırıyorlar ve evsiz ve hasta insanları toplu taşıma sisteminden çıkarıyorlar, ancak onlara ne yapıldığına dair hiçbir belirti yok. Çoğu zaman metro sistemine geri dönüyorlar.”

Yolcu sayısı, etnik köken ve cinsiyet hakkında veri toplamak sorunu tanımlamaya yardımcı olabilir, ancak şimdiye kadar New York yetkilileri bunu Kaliforniya’daki gibi yapmadı.

California Eyalet Senatörü David Min, “Senato Yasası 434’ün yapacağı şey, Kaliforniya’nın en büyük 10 toplu taşıma sisteminin yolcularından taciz ve rahatsız edici davranış sorunu hakkında veri toplamasını istemek olacaktır” diyor. Kaliforniya Senatosundaki tek Kirealı Amerikalı olan Min, Kaliforniya Asya ve Pasifik Adalılar (API) Yasama Grubunun Başkan Yardımcısıdır.

Min, yasa tasarısını ‘Herkes için Toplu Taşıma: Güvenliği Artırmak ve Yolculuğu Artırmak’ olarak adlandırdı ve 13 Şubat’ta tanıttı. Bankacılık ve konut politikasında uzmanlaşmış eski bir hukuk profesörü olan Min, Kongre’de bu konularda altı kez ifade verdi.
“Akademide fıkranın çoğulunun veri olduğu şeklinde bir söz vardır ve bu nedenle çözüm geliştirmek istiyorsak bu noktada somut verilere ihtiyacımız var. Bunun yapacağı şey, Kaliforniya Eyaleti genelindeki milyonlarca toplu taşıma sürücüsüne ses vermek olacaktır” dedi.

Min, bu verilere sahip olduğumuzda çözümler geliştirmeye başlayabileceğimizi söylüyor.

Janice Li, Körfez Bölgesi Hızlı Geçiş Sisteminin (BART) Yönetim Kurulu Başkanıdır. Günlük işi, 50 yılı aşkın bir süredir Asyalı Amerikalı sivil haklar savunuculuğuna liderlik eden San Francisco merkezli bir kuruluş olan Chinese for Affirmative Action’da.

BART SAYESİNDE NEFRET SALDIRGANLIKLARI AZALDI

Li, BART’ın COVID öncesi yolcularının hafta içi ortalama 430.000 yolculuk yaptığını ve Bart’ın işletme maliyetlerinin %70’ini, yani yılda yaklaşık 1 milyar doları oluşturduğunu söylüyor. Ancak sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında yolcu sayısı yüzde dörde düştü ve o zamandan beri eskisinin yalnızca yüzde 40’ına yükseldi.

Li, “Yeni gelir kaynakları bulamazsak var olmaya devam etmeyeceğiz” diyor.

BART’ın ortalama sürücüsü değişti. Üçte ikisi beyaz değil, üçte biri geliri 50.000 doların altında olan hanelerde yaşıyor ve %44’ünün arabası yok. Körfez Bölgesi’nin çalışan yoksulları için BART temel bir ulaşım şeklidir.

“BART, sürücüleri geri getirmek için güvenliğe öncelik vermeye devam etmemiz gerektiğini biliyor. BART elçi programımız, banyo görevlileri, asansör görevlileri ve kriz müdahale uzmanları dahil olmak üzere son üç yılda başlattığımız birçok yeni girişimden gurur duyuyorum” dedi.

İnsanların kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak, istasyonlarımıza, platformlarımıza daha fazla BART personeli yerleştirmek ve beş Körfez Bölgesi ilçesini kapsayan 50 istasyonlu sistemimiz boyunca trenlere binmek anlamına geliyor, diyor.

BART’ın iki yeni inisiyatifi var: Bir gençlik dizisi olan Not One More Girl.

NEFRET SÖYLEMİNE KARŞI SANAT KAMPANYASI

BART’ta toplumsal cinsiyete dayalı taciz ve şiddeti ele alan kampanya ve AAPI topluluklarında aile içi şiddete görünürlük getirmeye yönelik bir sanat kampanyası olan Let’s Talk About Us adlı sanat kampanyası.

Li, “Bu kampanyalar, sürücülerimizin bu durumların meydana geldiğine tanık olduklarında neler yapabileceklerini öğrenmeleri ve kendileri de mağdur veya hayatta kalanlarsa kaynak sağlamaları için yaratıcı ve ilgi çekici yöntemlerdir” dedi.

BART trenlerinde suç, 1 milyon yolculukta 7,45 suça düştü. Geçen yıl 24. St. Mission istasyonunda iki cinayet işlendi. Li, “İkisinde de mahallede sokak düzeyinde meydana gelen ve kurbanların yer altı sistemimize kaçtığı çatışmalardı” dedi.

İhtiyaç duyulan şeyin, evsizlik, uyuşturucu bağımlılığı ve akıl sağlığı krizlerini ele almak için daha fazla topluluk temelli kaynak olduğunu söylüyor.