Seçim bağışında Sanders yeni bir rekor kırdı

Seçim bağışında Sanders yeni bir rekor kırdı

Demokrat Parti’nin başkan aday adaylarından Senatör Bernie Sanders, seçim bağışı toplamada yeni bir rekor kırdı.

Seçim kampanyasına daha önce bireysel bağış yapanların sayısında Başkan Barack Obama’nın 2011 yılında 2 milyon 200 bin kişi rekorunu 2 milyon 500 bin ile kıran Sanders bu sayıyı  3 milyon 250 bin kişiye çıkarmayı becerdi.

Sanders, bugüne kadar ABD başkanlık seçimleri tarihinde bağış kampanyasına en fazla sayıda kişiden yardım toplamayı başaran başkan aday adayı olarak ismini tarihe yazdırdı.

Sanders ayrıca geçen yılın son çeyreğinde topladığı bağış miktarı ile de Demokrat Parti’nin en güçlü başkan adayı ve eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ı da geride bıraktı. Geçen yılın son çeyreğinde Sanders 33 milyon 600 milyon dolar bağış elde etti. Sanders Ocak ayı için de en fazla bağış toplanayan başkan aday adayı oldu. Geçen ay Sanders’ın seçim kampanyasına 20 milyon dolar bağış elde edildiği belirtildi.

Sanders’ın seçim kampanyasına yapılan bağışların miktarının ortalaması 20 dolar. Bu rakam yine bugüne kadar seçim kampanyasına yardım toplayan başkan aday adayları içinde en küçük bağış ortalama miktarı oldu.

ABD’de bireyler başkan adaylarına en fazla 2 bin 700 dolar bağışta bulunuyor. Tüzel kişiliği olan ‘super PAC’ lobilerinin ise, Yüksek Mahkeme’nin 2010 yılında aldığı kararla limitsiz miktarda bağış yapma hakkı bulunuyor.

Geçen yıl boyunca Sanders, seçim kampanyasına 75 milyon dolar topladı. Clinton ise 114 milyon dolar elde ederek Sanders’ı geride bıraktı. Clinton, geçen yılın ilk çeyreğinde 50 milyon dolar seçim kampanyasına bağış toplamıştı.

Bugüne kadar gerek Cumhuriyetçi gerekse Demokrat Parti içinde hiçbir başkan aday adayı üç aylık dönemde bu denli yüksek bağış elde edememişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.