The Economist: Giderek otoriterleşen Erdoğan’ı ciddi sorunlar bekliyor

The Economist: Giderek otoriterleşen Erdoğan’ı ciddi sorunlar bekliyor

İngiltere’nin dünyaca ünlü dergisi ‘‘The Economist’’ son sayısında 2015 yılı için, “Giderek otoriterleşen Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ciddi sorunlar bekliyor” dedi.

Dergi, Erdoğan’ın hedeflerine ulaşmasından parti içinden uluslararası ilişkilere kadar bir çok sorununun Erdoğan’ı beklediğini yazarken asıl problemin ise ekonomide yaşanabileceğinin altını çizdi. Dergi, “Geçmişe Yönelme: Heybetli İslamcı Cumhurbaşkanı Türkiye’nin geçmişteki zaferlerini yeniden canlandırabilir mi?” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Haziran ayından Türkiye’de genel seçimlerin olacağını hatırlatan dergi, Erdoğan’ın anayasayı değiştirecek çoğunlukta milletvekili sayısı elde etmesinin zor olduğuna işarete etti. Erdoğan’ı Osmanlı’nın ihtişamlı yıllarını hayalleri içinde olduğunu ima eden yazıda, gazeteci Levent Gültekin’in, “Türkiye Orta Doğu tipi bir diktatörlük olacak” görüşüne de yer veriyor.

PARTİ İÇİ ÇEKİŞME SİNYALLERİ VAR

bu sene Cumhurbaşkanı’nın karşılaşabileceği sorunlar içinde bir önemli basamağında AKP içinde çekişme olabileceği öne sürülüyor. Yazıda, “Yakın zamanda parti içi anlaşmazlık sinyalleri gelmeye başladı. Erdoğan’a yakın isimlerden Binali Yıldırım’ın 5 Ocak’ta Bakanlar Kurulu’na Erdoğan’ın başkanlık edeceğini söyledi ve bu açıklama Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu rahatsız etti…Erdoğan’ın dalkavuklarının bir ‘gölge kabinesi’ olduğu dedikoduları dolaşıyor. Dahası Cumhurbaşkanı’nın yaklaşan seçimlerde partinin aday listesini belirlemek istediği de konuşuluyor” ifadelerine yer verildi.

Yolsuzluk iddialarının da Erdoğan için sorun oluşturmaya devam ettiği belirtilen yazıda, parti içinde giderek büyüyen bir grubun bundan rahatsızlık duyduğuna dikkat çekildi.

 

ABD’nin Fethullah Gülen Hocaefendi’yi iade talebini muhtemelen reddedeceğini kaydeden Economist, Ankara’nın Irak ve Suriye konusundaki isteksiz tutumu nedeniyle Washington ile gergin olan ilişkilerin daha da gerilmesine neden olabileceğini kaydetti. Dergi, petrol fiyatlarının düşmesinin Türk ekonomisinde cari açığın iyileşmesine yol açmasına rağmen eski büyüme hızını yakalamasının zor olduğu ifade etti. “Erdoğan’ın belki de en büyük baş ağrısı ekonomi” diyen dergi, “Yaşam standartlarının mevcut düzeyini koruyabilmesi için büyümenin yüzde 3’ü aşması gerek. Ancak Türkiye siyasi açıdan güç reformları hayata geçirmeden bu performansı yakalayabilecek durumda gözükmüyor” denildi.

Türkiye’ye gelen 2 milyonu aşkın Suriyeli mültecinin de ekonomi üzerine ilave yük getirdiği vurgusu da yazıda yer alıyor.

HDP, ERDOĞAN’A SEÇİMLERDE UMDUĞU SAYIYA ULAŞTIRABİLİR

Bu yıl Erdoğan’ın ümitli olduğu konunun çözüm süreci olduğuna işaret eden The Economist şunları yazdı; “Halkların Demokratik Partisi (HDP) genel seçimlere bağımsız adaylıklarla değil, parti olarak gireceğini açıkladı. Eğer yüzde 10 barajını aşamazlarsa AKP Kürt nüfusun yaşadığı Güneydoğu’daki sandalyelerin büyük kısmını alabilir. Bu da Meclis’te Erdoğan’a Anayasa’yı değiştirmek için gereken üçte ikilik çoğunluğu verebilir.”

“Kürtler neden bu riske girer?” diye sorulan yazıda “Kimileri hapisteki isyancı lider Abdullah Öcalan ve Erdoğan arasında gizli bir anlaşma olduğu yolunda spekülasyonlar yapıyor” denildi.

Dergi, “Kürtler HDP’nin barajı geçecek kadar oy alacağına inanıyor. Eğer barajı geçemezlerse gayriresmi bir meclis kuracaklar. PKK ve hükümet arasında sallantıda da olsa, ateşkes iki yıldır sürüyor. PKK Irak ve Suriye’de İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı savaşıyor ve şu an Türkiye ile tekrar çatışma ortamına girmeyi göze alamayabilirler. Ancak AKP Kürtlere verdiği sözleri tutmazsa PKK’nın tekrar ayaklanması an meselesi olur. Böyle bir durumda Erdoğan’ın pek çok planı da darbe alır.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.