Tarihte ilk defa kuyruklu yıldıza uzay aracı indi

Tarihte ilk defa kuyruklu yıldıza uzay aracı indi

Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) ait Rosetta uydusundan ayrılan Philae adlı uzay aracı, New York saati ile 11.05’te yeryüzünden 510 milyon kilometre uzaklıktaki ’67P’ adlı kuyruklu yıldıza inmeyi başardı.

Tarihte ilk kez bir uzay aracı kuyruklu yıldıza indi. Philae adlı uzay aracının iniş operasyonun başında yer alan Stefan Ulamec, “Evet oradayız. Philae bize cevap veriyor. Bize ilk olarak, zıpkınların ateşlendiğini, sabitlendiğini ve iniş takımlarının devreye girdiğini bildirdi. Artık yüzeyin üstündeyiz, Philae bizimle iletişim içinde. Görevini yerine getirdi.” diye konuştu.

ESA Genel Müdürü Jean-Jacques Dordain ise inişin başarıyla tamamlanması sonrası, “Bu uygarlık için büyük bir adım.” dedi.

100 kilogram ağırlığındaki Philae’in yolculuğu yaklaşık yedi saat sürdü. Dünya’dan 510 milyon kilometre uzaklıktaki kuyruklu yıldızın baş kısmına yaptığı iniş son derece zorlu bir sınavolarak ifade edildi. İniş alanının düz olmaması, bölgede uçurumlar ve kayaların olması nedeniyle uzay aracının inişi beklenilenden daha zorlu geçti. Kuyruklu yıldızdaki yerçekimi kuvvetli olmadığından, aracın yumuşak iniş yapamayıp tekrar uzaya fırlama tehlikesi dahi bulunuyordu. Ancak korkulan olmadı ve Philae’nin inişi başarı ile noktalandı.

KUYRUKLU YILDIZA İNİŞ 1980’DE PLANLANDI

Kuyruklu yıldıza yolculuk ilk kez 1980’li yıllarda planlandı. Rosetta ise 2004’te uzaya gönderildi. Projenin maliyetinin 1 milyar doları geçtiği ifade ediliyor. Üzerine iniş yapılan kuyruklu yıldız 67P’ nin yaşının dört milyardan fazla olduğu tahmin ediliyor.

İnişin başarıyla tamamlanması ardından, kuyruklu yıldızdaki buz ve toz tabakaları yakından incelenecek. Bilim adamları bu incelemenin Güneş Sistemi’nin ve Evren’in nasıl oluştuğunun anlaşılmasına yardımcı olması bekleniyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.