Suriyeli muhalifler Cenevre’ye hazırlanıyor

Suriyeli muhalifler Cenevre’ye hazırlanıyor

Suriyeli muhaliflerden yaklaşık 80 kişilik bir grup, gelecek ay Cenevre’de yapılması öngörülen Suriye ile ilgili uluslararası toplantı öncesinde son gelişmeleri değerlendirmek üzere İspanya’nın başkenti Madrid’de bir araya geldi.


Suriye krizine çözüm bulmak amacıyla ABD ve Rusya’nın önerisiyle gündeme gelen ve gelecek ay Cenevre’de düzenlenmesi öngörülen uluslararası konferans öncesinde, 80 kadar Suriyeli muhalif Madrid’de bir otelde toplantı düzenledi. Basına kapalı olan ve iki gün süreceği belirtilen toplantıya katılanlar arasında Suriye Muhalifler ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) eski Başkanı Muaz El-Hatip ile Suriyeli tarihçi Fevaz Tello’nun isimleri öne çıkıyor. Toplantıda ayrıca, Özgür Suriye Ordusu, insan hakları örgütleri, siyasi gruplar ve azınlık gruplarının temsilcileri de bulunuyor.


İki gün sürecek toplantının gündemi, Suriye’deki mevcut durumun analizi, Cenevre’deki uluslararası konferansa hazırlık, Suriye’de istikrar, barış ve birliği garanti edecek ortak tutumların tartışılması olarak açıklandı.


Madrid buluşmasının, muhaliflerin Perşembe günü İstanbul’da yapacağı toplantıyla aynı kapsamda gerçekleştirildiği ifade edildi.


İspanya Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Suriyeli muhaliflerden gelen talep üzerine toplantının organize edildiğini, Madrid hükümetinin sadece toplantı yeri konusunda yardımcı olduğunu belirtti.


Öte yandan İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo’nun yarın öğleden sonra Muaz El Hatip ile görüşeceği ve ortak basın toplantısı düzenleneceği duyuruldu.


Suriye’de muhalif gruplara siyasi destek veren ancak herhangi bir silah yardımı yapılmasına karşı çıkan İspanyol hükümeti, rejim güçlerinin mağdur ettiği siviller için şu ana kadar 4,7 milyon avroluk insani yardımda bulundu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.