Sivil toplum örgütleri Asyalılara karşı artan nefret söylemine karşı mücadele ediyor

Sivil toplum örgütleri Asyalılara karşı artan nefret söylemine karşı mücadele ediyor

Son yıllarda hızla artan Asya karşıtı nefretle birlikte, AAPI topluluklarının ayrımcılığa tepki vermesine yardımcı olmak her zamankinden daha önemli hale geldi.

Buna cevaben, Güney Kaliforniya’da Adaleti İlerleten Asyalı Amerikalılar (AJSOCAL) ve Adaleti İlerleten Asyalı Amerikalılar (AAJC), AAPI topluluğu verilerini, Asya karşıtı nefret olaylarını ve sosyal hizmetler, hukuki yardım, ruh sağlığı desteği, sivil katılım ve politika savunuculuğu sunan AAPI’lere hizmet eden kuruluşları içeren aranabilir ulusal bir dizin olan Asya Kaynak Merkezi’ni oluşturdu.

Merkez nasıl başladı
AJSOCAL İcra Kurulu Başkanı Connie Chung Joe, 29 Şubat Perşembe günü düzenlenen ve panelistlerin merkezin nasıl çalıştığını anlattığı Etnik Medya Hizmetleri brifinginde, “Pandeminin en yoğun olduğu dönemde, Los Angeles’ın San Gabriel Valley bölgesinde Asya karşıtı nefretle ilgili bir topluluk araştırması yaptık ve AAPI topluluğu üyelerinin çoğunluğunun ırk ayrımcılığı ve tacizle karşılaşanlara yönelik destek olduğunu düşünmediğini keşfettik” dedi.

Danışmanlık ve diğer yardımların mevcut olduğu yerlerde bile, birçok topluluk üyesi dil engelleri nedeniyle bunları nasıl bulacaklarını veya kullanacaklarını bilmiyordu. Asya Kaynak Merkezi, ücretsiz bir ulusal dijital kaynak olarak türünün ilk örneği olmakla birlikte, bu ay itibariyle Korece, Vietnamca ve basitleştirilmiş ve geleneksel Çince dillerinde de mevcuttur.

Güney Kaliforniya’da Adaleti İlerleten Asyalı Amerikalılar’dan (AJSOCAL) Connie Chung Joe, Asya Kaynak Merkezi’nde bulunan araç ve bilgilerden bahsediyor ve merkezin AANHPI topluluğuna nasıl hizmet ettiğini açıklıyor.
Asya Kaynak Merkezi çalışanları 2024 yılı boyunca mevcut dil seçeneklerini Hintçe, Teymurca ve Tagalogca gibi dillerdeki çevirileri de içerecek şekilde genişletmeyi umuyor.

Joe, “Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, toplumumuz Atlanta spa silahlı saldırıları, Indianapolis silahlı saldırıları, arka arkaya Monterey Park ve Half Moon Bay silahlı saldırıları ve çok daha fazla şiddet olayının kolektif travmasını yaşarken, merkez aracılığıyla bu boşluğu ele almadan bir sonraki trajedinin meydana gelmesini bekleyemeyeceğimizi biliyorduk” dedi.

Center for the Study of Hate and Extremism’e göre, yalnızca 2020 ve 2021 yılları arasında ABD’de bildirilen Asya karşıtı şiddet %339 oranında arttı. Dahası, nefret suçlarının ve olaylarının çoğu hiçbir zaman rapor edilmemektedir.

AJSOCAL ve AAJC, Microsoft’un liderleriyle bir araya gelerek bu merkezi yalnızca AAPI topluluğu üyelerinin “artan nefretin ortasında” başvurabilecekleri kültürel ve dilsel olarak erişilebilir bir yer olarak değil, aynı zamanda “FBI tarafından bildirilen ve yerel olarak bildirilen nefret suçlarının yanı sıra kamu ve kar amacı gütmeyen kaynaklardan elde edilen verileri benzersiz bir şekilde birleştiren ve nefretin Asyalı nüfuslar üzerindeki etkisini görselleştirmeler, grafikler, çizelgeler, fotoğraflar, haritalar ve açılır metin hikayeleri aracılığıyla hayata geçiren bir Asya karşıtı nefret araştırması” olarak oluşturdu.

Asya karşıtı nefretin etkisini görselleştirmek
“Merkez hakkında konuşmak, COVID’deki artışın Asya karşıtı şiddette bir artışa yol açtığı 2020 ve sonrasında hepimizin tanık olduğu şeyleri hatırlamaktır. Asyalıların sözlü, fiziksel ya da zihinsel saldırıya uğradığına dair hikayeler sürekli bir yaylım ateşi gibiydi,” diyor Microsoft İnovasyon ve Toplum Genel Müdürü Merisa Heu-Weller.

“Şahsen üçüncü nesil bir Japon Amerikalı olarak bu merkez, temel insan haklarını korumak için veri ve teknolojiyi kullanma vizyonumu özetliyor” diye ekledi.

Microsoft’un Teknoloji ve Kurumsal Sorumluluk (TCR) Grubu Personel Şefi Merisa Heu-Weller, Microsoft’un Asya Kaynak Merkezi’ne nasıl destek verdiğini ve uzmanlığını paylaşıyor.
AAJC Başkanı ve İcra Direktörü John C. Yang, “Asyalı nefretinin etkilerine ilişkin bu hikayeler çoğu zaman anlatılmadı ya da toplumlarımızın bakış açıları göz önünde bulundurularak anlatılmadı” dedi.

“2020’den bu yana dramatik bir şekilde artan Asya karşıtı nefret olayları karşısında, yaşlılarımızın saldırıya uğradığını, akranlarımızın zarar gördüğünü görüyoruz. Toplum üyelerimizin dışarıda yürümekten korktuğunu görüyoruz. Bu rehber aracılığıyla insanların toplumumuzu farklı bir şekilde anlamalarını sağlamak istedik” diye devam etti.

AJSOCAL Kıdemli Araştırma Analisti Steven Zhang, bu rehberin “AAPI nüfusu ve karşılaştıkları nefret hakkındaki gerçekleri daha iyi göstermek için hikaye anlatma aracı” şeklini aldığını söyledi.

Örneğin dizindeki zaman çizelgeleri, 1882 Çin Dışlama Yasası’ndan tarih boyunca politika yapıcıların kışkırtıcı söylemlerine, pandemi dönemi şiddeti, Nefret Suçları Yasası ve ülke çapındaki şehirlerde Asya Nefretini Durdurun topluluk protestoları gibi Asya karşıtı nefretin daha yeni örneklerine ve bunlara verilen tepkilere kadar Asya karşıtı ayrımcılıkla ilgili temel politikaları, olayları ve kişisel anlatıları incelemektedir.

Asyalı Amerikalılar Adaleti İlerletiyor – AAJC’den (Advancing Justice-AAJC) John C. Yang, nefretin AANHPI topluluğu üzerindeki etkisini ve Asya Kaynak Merkezi’nin artan ayrımcılık ve şiddetle karşı karşıya kalan topluluğa nasıl yanıt verebileceğini ve topluluğu nasıl güçlendirebileceğini tartışıyor.

Topluluk kaynakları
Zhang, “Biz her zaman nefret suçları ile nefret olayları arasında bir ayrım yapıyoruz” dedi. “Ceza kanunlarında bir suç, Saldırı veya Darp ya da en kötüsü cinayet olarak tanımlandığı için, Asyalı Amerikan toplumunda gördüğümüz birçok olay, yasal tanımda suç seviyesine çıkmayabilir. Ancak bu durum toplumumuz üzerindeki etkiyi azaltmamaktadır.”

Nefretin ABD’deki AAPI toplulukları üzerindeki tarihsel etkisini vurgulayan anlatı verilerinin yanı sıra, “Asya karşıtı ayrımcılığa maruz kalanları desteklemek için ücretsiz veya düşük maliyetli doğrudan hizmetler sunan toplum temelli kuruluşların” ulusal bir dizini olduğunu söyledi.

“Zhang sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda listede yaklaşık 100 kuruluş yer alıyor. “Her biri, meşru ve aktif olduklarından emin olmak için tarafımızdan veya yakın ortaklarımızdan biri tarafından şahsen incelendi. İnsanları kapalı bir kapıdan göndermek istemiyoruz. Ancak bu, sürekli olarak geliştirilmesi amaçlanan bir sitedir, bu nedenle eksik olan bir AAPI kaynağı veya kuruluşu biliyorsanız, lütfen aday gösterin.”

“Bu merkez üzerinde çalışırken en çok dikkatimi çeken şey, toplumlarımızın tarifsiz nefret ve şiddet karşısında ne kadar yenilikçi ve dirençli olduklarıydı” diye ekledi. “Nefret suçları ve olaylarının çoğu bildirilmiyor ve bu merkez, inanılmaz derecede zor bir dönemde bu boşluğu doldurmak için çok ihtiyaç duyulan yardımı sağlayacak.”