Senato Apple’ın ifadesini aldı

Senato Apple’ın ifadesini aldı

Dünyanın en değerli şirketi Apple’ın yöneticisi Tim Cook şirketin İrlanda’daki iştirakçı firmalar yoluyla vergi kaçırdığı iddiaları sebebiyle ABD Senatosu’nda ifade verdi. İddiaları kabul etmeyen Cook, “Borçlu olduğumuz vergiyi her bir dolarına kadar ödüyoruz.” dedi.

 

Cook, Senato karşısında ifade veren ilk Apple yöneticisi oldu. Konuşmasındaki istekli hali gözlerden kaçmayan Cook, şirketin ABD içinde yaptığı yatırımları ve iş hayatına katkılarını anlattı. Apple’ın ülkede en yüksek vergiyi ödeyen şirket olduğunu hatırlatan Cook, “Geçtiğimiz yıl federal vergi oranı yüzde 30,5’ti. Biz Hazine bakanlığına nakit 6 milyar dolar ödedik. Bu günlük 16 milyon dolardan fazla. Bu yıl daha fazlasını ödeyeceğimizi öngörüyoruz.” dedi.

 

Apple’ın güçlü değerlere sahip bir şirket olduğunu ve nerede olursa olsun bir Amerikan şirketi olarak kalacağını ifade eden Cook, “Üstün başarımızın çalıştığımız yerdeki topluma karşı sorumluluklarımızı arttırdığına inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

 

“HER BİR DOLARINA KADAR ÖDÜYORUZ”

 

Komiteye vergilere saygı gereği sorumluluklarını nasıl yerine getirdiklerini açık bir şekilde açıklamak istediğini kaydeden Cook, “Apple’ın gerçek yerlerde gerçek işletmeleri var. Apple çalışanları gerçek ürünleri gerçek müşterilere satıyor. Borçlu olduğumuz vergiyi her bir dolarına kadar ödüyoruz. Sadece kanunların kendisine değil ruhuna da itaat ediyoruz. Fikri mülkiyetimizi dışarı taşımak suretiyle kendi ürünlerimizi tekrar ABD’ye satıp vergiden uzak durmuyoruz.” dedi.

 

“NEDEN UYGULAMALARI GÜNCELLEMEK ZORUNDAYIM?”

 

Tartışmaların yaşandığı süreçte Apple’a en sert eleştirileri yönelten Cumhuriyetçi Parti’nin lider isimlerinden Senatör John McCain’in Tim Cook’a yönelttiği soru ise salonda gülüşmelere neden oldu. McCain’in, “Şunu sormayı gerçekten çok istiyorum. Neden her zaman iPhone’umdaki uygulamaları güncellemek zorundayım? Neden bunu düzeltmiyorsunuz?” şeklindeki sorunsuna; Tim Cook gülümseyerek, “Onları her zaman daha iyi hale getirmeye çalışıyoruz.” şeklinde cevap verdi.

 

ABD Senatosu Soruşturmalar Daimi Alt Komisyonu ilgili raporunda Apple’ın 2011 yılında en az 3,5 milyar, 2012 yılında ise 9 milyar dolar gibi bir rakamı ödemediğini, bunu İrlanda’da bulunan bağlı şirketler arasındaki karışık ilişkisi aracılığıyla gerçekleştirdiğini iddia etmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.