Sandy NY’da benzini karneye bağlattı beraberinde ilkleri de getirdi

Sandy NY’da benzini karneye bağlattı beraberinde ilkleri de getirdi

29 Ekim’de yaşanılan Sandy süper kasırgasının üzerinden 12 gün geçmesine karşın Amerika’nın İstanbul’u olan New York’ta hala 700 bine yakın ev ve iş yeri elektiriksiz. New Yorkluların çilesi elektriksiz olmakla kalmayıp 1970’deki petrol krizinden sonra ilk defa şehirde benzin çift-tek plakası ve karneye bağlandı.

1970’den sonra ilk defa New Jersey’de geçen hafta uygulamaya konulan tek-çift plaka ve karneli benzin satışı bu eyalette başarılı olup benzin istasyonları önünde yığılmaları önleyince New York Şehir yönetimi de aynı planı hayata geçirdi. Cuma sabahı ilk defa ticari araçlar, doktorlar (plakalrı MD olanlar) veya önemli görevlerde çalışıp yanlarında bu vazifelerine dair mektup bulunduranlar hariç tek-çift plaka uygulamasına göre benzin satışı başladı. Cuma sabahı 06:00 da uygulamaya giren yeni plan ile benzin istasyonları önünde büyük yığılmaların önlendiği görüldü.

Sandy kasırgasının yalnızca New York şehrine 33 milyar dolara mal olduğu yetkililer tarafından ifade edilirken, New Jersey ile diğer eyaletlerdeki zararlarla birlikte toplam rakamın 50 milyar dolar üzerinde olduğu ifade ediliyor. FEMA’nın (Ulusal Acil Yönetim Merkezi) hala birçok felaketzedeye ulaşamaması da eleştirilerin dozajının artmasına neden oluyor. Amerika’nın acziyeti Sınır Tanımayan Doktorlar’ın da ilk defa ABD’nin yardımına gelmesiyle de yaşanılan sıkıntının boyutlarını gösteriyor. FEMA kasırgada evlerini kaybeden insanlara sağladığı geçici barınağın felaketzedelerin ikamet ettiği yerlere 100 ila 200 mil (165-310 km) uzakta olması da felekatzedelerin tepkisine neden oldu.

Geçtiğimiz çarşamba günü yağan kar sonrasında ( 300 bin insanı yeniden karanlığa gömmüştü) New York’ta en son olarak 696 bin ev ile iş yerine elektrik verilemediği bilidirldi. New York Valisi Andrew Cuomo da şehre elektirik tedarikini yapan Concolidated Edison (Con Ed) firmasını basın toplantısında eleştirerek, ‘‘Görevlerini yerine getiremediler. Başarısızlar’’ şeklinde sert eleştirisine neden oldu. Vali elektrik dağıtıcısı şirketi eleştirirken felaketzedeler de şehir ve eyalet yönetimini protesto ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.