Rice: ABD İsrail yerleşim faaliyetlerinin meşruiyetini kabul etmiyor

Rice: ABD İsrail yerleşim faaliyetlerinin meşruiyetini kabul etmiyor

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Batı Şeria’da yeni yerleşim alanları inşa edeceğini duyuran İsrail’e sert tepki gösterdi. Bu tür gelişmelerin bölgede tansiyonu artırdığına dikkat çeken Rice, “Amerika Birleşik Devletleri İsrail’in sürdürdüğü yerleşim faaliyetlerinin meşruiyetini kabul etmiyor.” dedi.

 

ABD Başkanı Barack Obama’nın üst düzey Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Başkent Washington’da Ortadoğu Enstitüsü tarafından düzenlenen bir etkinliğe katıldı. Konuşmasının büyük bölümünü Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere Rice, İsrail ve Filistin konusunda devamlı bir barışın sağlanması adına müzakerelerin önemine değindi.

 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın yakın zamanda gerçekleşen görüşmelerde ciddi mesafeler kaydettiğini belirten Rice, Obama’nın iki devletli çözümden yana olduğunu bir kez daha hatırlattı. Son günlerde bölgede artan tansiyonu İsrail’in yeni yerleşim yapacağı duyurusuna bağladı. Sorunun çözülememesinin uzun vadede ABD, İsrail ve Filistin’e ciddi olumsuz sonuçları olacağını dile getirdi.

 

İRAN İLE NÜKLEER MÜZAKERELER

 

Rice konuşmasında İran ile nükleer müzakereler konusuna da değindi. Uzun yıllardan beri ilk defa İran’ın nükleer anlaşma konusunda ciddi olabileceğine dair işaretler gördüklerini ifade etti. İran’ın değişen tavrını ABD’nin 5 yıldan sürdürdüğü uluslarası koalisyon kurma çabaları ve İran’a yönelik uygulanan ekonomik ve diplomatik baskılara bağlayan Rice, “Gerçekten ciddi olup olmadıklarını test etmek konusunda kendimize ve dünyaya borçluyuz.” dedi.

 

Rice, İran konusunda ana stratejilerinin ‘baskı’ ve ‘müzakere’ olduğunu dile getirdi. Cenova’da yapılan görüşmelerin ‘anlamlı’ olduğunu vurgulayan Rice, henüz bir anlaşmaya varılamamasını “Çünkü P5+1 ülkeleri, İran nükleer programının barışçıl amaçlı olduğundan, somut ve doğrulanabilirlik noktasında emin olmanın gerisinde hiçbir anlaşmayı kabul etmeyecektir.” sözleri ile açıkladı.

 

Suriye meselesi hakkında da konuşan Rice, Esed başta olduğu sürece Suriyeliler için yaşanabilir bir gelecek olmadığını dile getirdi. Obama’nın muhaliflere yönelik ‘devlet kurumlarına saldırmanın kimseye yararı olmayacağı’ şeklindeki açıklamalarını hatırlatarak, politik alanda müzakere yoluyla çözümü tek yol olarak gösterdi. Rice ayrıca, Suriye Ulusal Konseyi’nin Cenova-2 konferansına katılacak olmalarını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.