Prof. Dr. Mabuk, ‘‘Dershane kapatmak eğitim özgürlüğüne müdahaledir’’

Prof. Dr. Mabuk, ‘‘Dershane kapatmak eğitim özgürlüğüne müdahaledir’’

Alanında yaptığı çalışmalarla tanınan Northern Iowa Üniversitesi öğretim üyesi Radhi El-Mabuk, Türkiye’deki dershane tartışmalarına katılarak hükümetin yapmaya çalıştığı ‘dönüştürme’ kararının eğitim sisteminde ciddi sıkıntılara yol vereceğini söyledi.

Zaman Amerika için konuşan Prof. Dr. Mabuk, hükümetin özel teşebbüs olan üniversiteye hazırlık kurslarını kapatmaya ya da dönüştürmeye kalkmasının mümkün olamayacağını savundu. Prof. Dr. Mabuk buna gerekçe olarak da, ‘‘Hükümetin bu kararı eğitim özgürlüğüne müdahaledir. Birşey reforme edilecekse bu üniversiteye hazırılık sınavı olmalıdır. Buna fokuslanılmalı, dershanelere değil.’’ dedi.

Eğitimde eşitlik sağlamak amacıyla dershaneleri kaldırmak gibi bir gerekçenin hiçde gerçeklerle örtüşmediğini savunan Prof. Dr. Mabuk şöyle konuştu; ‘‘Şuan mevcut olan eşitsizlik daha da büyüyecek. Dershaneleri kapatmakla ileri sürülen eğitimdeki sıkıntılar daha da kötüye gidecek. Zengin aile çocukları özel derslerle üniversiteleri daha rahat kazanacak ve ancak orta ve dar gelirli aileden gelen öğrenciler için üniversiteye girmek daha da zorlaşacak. Bunun neticesinde ise eşit rekabet şartları olmayacağı gibi birçok kaliteli beyinler hak ettikleri eğitimden mahrum kalacak ve Türkiye’de yetişmiş insan kalitesi düşecek.’’

Türkiye’nin hem dünya da hem de bölgesinde güç olma hedefini taşıdığına dikkat çeken Mabuk, ‘‘60 bine yakın öğretmenin işinden olacağı öngörülüyor dershaneler kapatılırsa. Bu öğretmenler için adil bir karar değil. Ayrıca sınav devam ettiği müddetçe, özel dersler de şöyle veya böyle öğrencilerin hayatına girecektir.’’ dedi.

Amerika’da Başkan Barack Obama’nın herhangi bir kursu kapatmaya çalışmasının ülkede büyük tepki ile karşılaşacağını belirten Prof. Dr. Mabuk, ‘‘Böyle birşey hükümetin boyunu aşar. Öncelikle Kongre böyle birşeye destek vermez. Başkan ise bugüne kadar hiç olmadığı kadar desteği azalır, güven kaybı yaşar.’’ diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.