Polisin gözaltına aldığı 43 öğrenciden 5 haftadır haber yok

Polisin gözaltına aldığı 43 öğrenciden 5 haftadır haber yok

Meksika’nın Igula şehrinde eylül ayının son haftasında protestoya katılan ve polis tarafından gözaltına alınan 43 öğrenciden haber alınamıyor.

Öğrencileri arama çalışmaları sürüyor ancak bugüne kadar polisin aramalarından bir netice elde edilebilmiş değil. Yerel yöneticiler ile uyuşturucu kartelinin işbirliği içinde olduğu şüphesiyle öğrencileri arayan ekibin değiştirilmesi sonunda ise korkunç başka bir ayrıntı ortaya çıktı. Federal polislerden kurulu yeni arama ekibi geçtiğimiz ay bir toplu mezarda 26 insan cesedi buldu.

Federal savcının emri ile arama işlerine devam eden federal hükümete bağlı polisler Iguala şehri yakınlarında şimdiye kadar 12 toplu mezar buldu. Bulunan toplu mezarların hiçbirinden öğrencilere dair herhangi bir bulgu elde edilemedi. Bulunan toplu mezarların, şehirde bir süredir efsane gibi dilden dile dolaşan ‘şehrin tepeleri toplu mezarlık’ söylentilerini de doğruladığı yerel basında yer alan bilgiler arasında. Bulunan toplu mezarlardan şimdiye kadar 150 cesedin çıkarıldığı yine polis kayıtlarında dikkat çeken notlardan.

Geçtiğimiz sekiz yıl içinde Meksika genelinde 20 bin insanın kayıp listesinde ismi yer aldı. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) kaybolan 20 bin insandan yarısının dahi kanıtlanması durumunda bunun Kuzey ve Güney Amerika kıtalarında son on yılda yaşanan en büyük kayıp dalgası olacağına dikkat çekti.

Kaybolan öğrencilerin tamamı 20’li yaşlarda ve sol görüşlü. Eylül ayında gerçekleştirilen protestoya tanık olanların ifadelerine göre, polisin gösterileri öğrencilere ateş ederek bastırdığı kaydedildi. Gösteriler sonunda 6 öğrenci yaşamını yitirmişti. Bir öğrencinin cesedi ise daha sonra yüzünün derisi yüzülmüş, gözleri çıkarılmış şekilde bulunmuştu. New Yorker dergisi, öğrencinin yüzünün derisinin yüzülüp, gözlerinin çıkarılmasının uyuşturucu kartelinin ‘imzası’ olduğunu yazmıştı.

mk3BELEDİYE BAŞKANI VE EŞİ UYUŞTURUCU TİCARETİNİ Mİ YÖNLENDİRİYOR?

Iguala şehrinin belediye başkanı ile eşinin kentte uyuşturucu ticaretini yönettiği iddiaları üzerine tutuklandı. 26 Eylül’de meydana gelen olayda yerel polisin gösterileri ateşle bastırma talimatını Belediye Başkanı Jose Luis Abarca Velazqu’dan aldığı ortaya çıktı. Soruşturmayı yürüten federal savcı, Belediye Başkanı ile eşi María de Los Angeles Pineda Villa’nın uyuşturucu çetesinin arkasındaki isimler olduğunu ileri sürdü. Savcılık, Belediye Başkanı gözaltına alındıktan sonra eşi Pineda ile kızı ve eşinin kız kardeşinin de çetenin operasyon takımında olan isimler olduğunu iddia etti. Soruşturmayı sürdüren Federal Savcı Jesus Murillo Karam, bugüne kadar 56 uyuşturcu karteli ile bağlantısı olan kişinin tutuklandığını söyledi.

Yerel halkın şok iddialarına rağmen Meksika federal hükümetin çiftin çete bağlantılarına göz yumduğu savunuluyor. AP haber ajansına açıklama yapan Demokrat Devrim Partisi Senatörü Alejandro Encinas, “Herkes organize suç bağlantıları olduğunu biliyordu ama ne federal hükümet, ne eyalet hükümeti ne de parti liderleri bir şey yapmadı.’’ dedi.

Federal hükümet, 43 öğrencinin nerede olduğu ya da haklarında bilgi verenlere 110 bin dolar ödül vereceğini duyurdu.

mezarSORUŞTURMA: POLİS UYUŞTURUCU KARTELLERİ İLE ÇALIŞIYOR

43 öğrencinin soruşturmasını yapan federal savcı, gözaltına alan polislerin, gençleri Guerreros Unidos adlı kartele rakip uyuşturucu çetesinin üyeleri diye teslim ettiğini savundu. Meksika Adalet Bakanı da 30 yerel polis memurunun Guerreros Unidos adlı uyuşturcu karteli ile direkt bağlantılarının olduklarını tespit ettiklerini söyledi. Kartele çalıştığı belirtilen birçok ismin tutuklandığı belirtilirken Iguala polis şefinin ise kaçtığı aktarıldı. Şehirde güvenlik ve asayişi federal polislerin devraldığı da verilen bilgiler arasında. Iguala gibi yerel polislerin uyuşturucu ticareti ile bağlantılı olduğu belirlenen 12 belediye de daha federal polisin görev başı yaptığı kaydedildi.

Meksika’nın Guerrero eyaletinde uyuşturucu kaçakçılığını Guerreros Unidos adlı kartelin yönettiği iddia ediliyor. Guerrero geçtiğimiz yıl ülkede cinayetin en fazla işlendiği eyalet olarak da kayıtlara geçmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.