Papa 16. Benedikt bugün feragat etti peki şimdi ne olacak?

Papa 16. Benedikt bugün feragat etti peki şimdi ne olacak?

Bugün Venedik’te onbinlerin katıldığı kalabalığa son defa seslenen 16. Benedikt, yüzyıllar sonra görevinden feragat eden ilk Papa olarak tarihe geçti.

Gün boyu Amerikan televizyonlarında 16. Benedikt’in Vatikan’daki son günü canlı olarak yayınlanırken haber sunucularının dikkat çektiği önemli nokta söz konusuydu. Bunlardan ilki, bundan sonra süeç nasıl işleyecek ikincisi ise yeni papanın katolik papazların evlenip evlenmeyeceği yolunda bir reformun yapılıp yapılmayacağı oldu. Papazların evliliği konusu fazlasıyla çirkefli ancak 16. Benedikt’in ardından Vatikan’da neler olacak, bu sorunun cevabı çok açık değil.

pope benedict.jpg.size.xxlarge.promo
Dünya genelinde 1.2 milyara yakın Katolik mezhebine bağlı inananları yakından ilgilendiren Vatikan’daki gelişmler, dini olduğu kadar küresel siyasetti de yakından ilgilendiriyor. Vatikan’dan dönmemek üzere ayrılan 16 Benedikt, özel yaşamına dönmek istediğini daha önce açıklamıştı. 16. Benedikt, bu açıklaması ile herhangi bir görev almayacağı, kendi dünyasına kapanacağı mesajıı vermişti.

2005 yılında papalık makamına seçilem 85 yaşındaki 16. Benedikt bu sabah önce Vatikan’dan helikopterle başkent Roma yakınlarındaki Gandolfo Kalesine geldi. Burada onbinden fazla insana hitap eden 16. Benedikt, herkesi Allah’a emanet edip dünyanın en önemli makamlarından birinden feragat etmiş oldu.  

28 Şubat’ta Roma Pisokoposluğu’ndan feragat edeceğini bu ayın başında duyuran 16. Benedikt dolayısıyla papalık görevinden de ayrıldığını söylemişti. Roma Piskoposu olan kişi aynı zamanda papalık görevini de üstlenmiş oluyor. Papalık görevine seçilen kardinalin bu görevden istifa etmesi gibi bir durumu yok. Ancak bu makamdan feragat etme hakları var ki, 16. Benedikt’te bunu yaptı. Papa’nın istifa durumunun olmaması ise kendisinden daha üst bir makamın bulunmamasından kaynaklanıyor.

16. Benedikt’in bundan sonra nasıl yaşamını sürdüreceği merak konusu. Yerine seçilecek yeni Papa’nın da hala yaşadığı için 16. Benedikt’in de Katolik inancına göre ‘yeryüzünde en kutsal kişi’ olma durumunun nasıl olacağı hala bilinmemezliklerini koruyor. 16. Benedikt’in yarından itibaren ‘Benedikt’ lakabını bırakıp daha önce Kardinalliğe kadar anıldığı Joseph Ratzinger ismine mi dönecek bu sorunun da cevabı hala bilinmiyor.

348361-college-or-cardinals
PAPALIĞA KİMLER SEÇİLEBİLİR?

Papalığa her katolik erkeğin seçilme şansı bulunuyor ancak genel uygulama hep kardinallerin seçilmesi üzerine yürüyor. Bu yazılı olmayan kural yalnızca 1379 yılında çiğnenmiş ve Kardinal olmayan 6. Urban Papa olarak seçilmişti.

Yeni Papa’nın kim olacağını önceden tahmin etmek neredeyse imkansız. Dünya genelinden gelen Kardinallerin yapacağı toplantı sonunda üstünde en fazla mutabık kalınan isim papa seçilecek. Ancak yazılı olmasa da geleneğe göre Papa seçilecek kişinin İtalyanca bilmesi gerekiyor. Buna gerekçe ise papanın aynı zamanda da Roma Piskoposu olması.

Dünya genelinden katılan kardinallerin yapacağı seçim ile belirlenecek olan yeni papanın yine Avrupa’dan mı yoksa başka bir kıtadan mı olacağı merak konusu. Bugün dünya genelinde 200’den fazla kardinal bulunuyor. 80 yaşın altındaki kardinal sayısı ise 120 dolayında. Bir kardinal 80 yaşını aşmış ise Papalık seçimleri için yapılan toplantıya katılıp oy kullanma hakkı bulunmuyor.

Vatikan, ülkelere en fazla 24 kardinal ile sınır koyarken bu İtalya için geçerli değil. Zira Vatikan’ın İtalay’da olması bu ülkedeki kardinal sayısını da diğer ülkere oranla yüksek olma hakkını tanıyor. Dünya da İtalya dışında kardinal sayısı 24 olan bir ülke de yok.

Conclave
PAPA NASIL SEÇİLİYOR?

Katolik mezhebinin dünya genelinden nüfusunun artması kardinal sayısının da buna paralel olarak çoğalmasına neden oldu. Kardinaller ile ilgili en önemli değişim 1963-1978 yılları arasında Papa olan 6. Paul döneminde yaşandı. 6. Paul o döneme kadar papanın seçimi için 70 kardinal sınırlamasını 120’ye çıkardı. 6. Paul ayrıca papalık seçiminde ilk defa yaş sınırı da getirerek 80 yaşın üstündeki kardinallere papalık seçimleri toplantısına katılma ve oy kullanma yasağı getirdi.

Papa seçimi için kardinallerin yaptığı toplantıya Latince “Konklave’’ deniliyor, yani “anahtarla kilitlenmiş“ anlamına geliyor. Bu toplantının ne kadar süreceği konusunda bir zaman sınırlaması yok. Tarihte papalık seçiminin 3 yıldan daha uzun süre sürdüğü görülmüş.

Topantıya katılıp papayı seçecek olan kardinallerin dünya ile tamamen bağlantısı kesilir. Papa seçildikten sonra seçilen kimseye bu makamı kabul edip etmediği sorulur. Seçilen kimse bu makamı kabul ederse aynı kişinin hangi ünvan ile anılacağına da karar vermesi gerekir. Her Papa mutlaka bir ünvan alır. Seçilen kişi o andan itibaren resmi olarak ‘Pontifex Maximus’ yani ‘Kutsal Roma Başpiskoposu’ da olarak da göreve gelmiş olur. Kardinaller kendisine bağlılıklarını bildirir ve beyaz Papalık elbisesi ve külahı giydirilir. Tüm bu işlemlerin ardından yeni papa, Kardinaller Koleji dekanı tarafından dünyaya duyurulur.

Papa’nın seçildiği Kardinaller Koleji dekanını duyurmasından önce oy pusulasının yakılması ve konklave’nin yapıldığı odanın bacasından beyaz dumanın çıkmasıyla d ilan edilir. Eğer oylama sonunda papa seçilemez ise bu defa oy pusuları kimyasal bir maddeye karıştırılarak yakılır ve bacadan siyah duman çıkar.


r-ROME-large570
PAPALIK İÇİN ÖNE ÇIKAN İSİMLERİN SEÇİLME GARANTİLERİ YOK

16. Benedikt’ten boşalan makam için öne çıkan kardinaller var. Ancak yukarıda da ifade edildiği üzere papalık seçimlerinde hiçbir zaman favorilerin kazanacağı gibi bir gelenek sözkonusu değil. Papalık seçimleri bir anlamda her zaman sürprizlere açıktır. Ancak basında çıkan haberlere göre öne çıkan isimler şunlar; Milan Kardinali Angelo Scola, Kanada’nın Quebec eyaleti Kardinali Marc Ouellet, Ganalı Kardinal Appiah Turkson, Nijeryalı Kardinal Francis Arinze, Honduraslı Kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga, Viyana Başpiskoposu Christoph Schoenborn, ile Buenos Aires Kardinali Jorge Marion Bergoglio bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.