“Pandemi azınlık gruplarının çocuklarını olumsuz etkiledi”

“Pandemi azınlık gruplarının çocuklarını olumsuz etkiledi”

Covid 19 salgını ile birlikte azınlık gruplarında yetişen çocukların duygusal ve zihinsel rahatsızlıkların daha olumsuz etkilendiği belirtildi. San Francisco merkezli basın kuruluşu Ethnic Media Services’i tarafından organize edilen bir panelde konuşan uzmanlar ciddi duygusal ve zihinsel rahatsızlıkları olan yetişkinlerin “salgınını” önlemek için pozitif bir etnik ırk kimliği geliştirmenin önemli olduğuna vurgu yaptı. Uzmanlar özellikle bu alanda sivil bir katılımın zihinsel sağlık müdahalesine katkıda bulunabileceğini savunuyor. 

Bu süreçte gençlerin doğruyu söylemeleri ve toplumla bağlantı kurmaları için fırsat oluşturmanın onların gelişimi için önemli olduğuna dikkat çekildi. 

‘ASYALI ÇOCUKLAR IRKÇILIK VE NEFRETLE KARŞILAŞTI

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) raporuna göre 7 bin’den fazla lise öğrencisini kapsayan bir araştırmanın yüzde 55,1’inin duygusal istismara maruz kaldığını, yüzde 44.2’sinin sürekli üzüntü veya umutsuzluk duygularını ve yüzde 9’unun intihar girişiminde bulunduğunu ortaya koydu. Daha fazla genç kadın ve LGBTQ + ve genç intihar girişinde bir artış görüldü. Daha fazla Asyalı çocuk ırkçılık ve nefretle karşılaştı, daha fazla Siyah genç ve Yerli Amerikalı açlık ve ekonomik yıkım yaşadı. Bununla birlikte Latinler de pandemi nedeniyle zihinsel stres yaşadı.

SİYAHİ VE LATİN ÇOCUKLARININ BEYAZLARA GÖRE TEDAVİ GÖRME ŞANSI DAHA AZ’

Bilgilendirme toplantısında konuşan The Children’s Partnership Ruh Sağlığı Politika Direktörü Angela Vasquez, “Büyük bir depresif dönem geçirerek ciddi şekilde bozulmuş gençlerin yaklaşık yüzde 50’si tedavi görmedi…’’ bilgisini paylaştı. Vasquez, Siyahi ve Latin çocukların depresyonları için tedavi görme olasılıkları beyaz gençlerden yaklaşık yüzde 14 daha az olduğuna dikkat çekerek “İntihar, Yerliler için ikinci önde gelen ölüm nedenidir. genç, yani ulusal ortalamanın neredeyse üç buçuk katı. Ve tüm ırklardan ve etnik kökenlerden liseli kızlar, erkeklerden daha fazla intihar girişiminde bulunmayı planladı.”dedi. Latin ailelerin sınır dışı edilmesi endişesinin de beraberinde bazı sorunlar getirdiğini belirten Vasquez “Latin kızlarının yarısından fazlası bir arkadaş veya aile üyesinin sınır dışı edilmesinden endişe ediyor. Neredeyse dörtte biri aile adları veya mensup oldukları ülkeleri nedeniyle taciz edildi. Pandemi başladığından beri Asyalı gençler taciz ve zorbalık yaşıyor.”şeklinde konuştu. 

Vasquez konuşmasına şöyle devam etti “Aile ayrılığı çocukların zihinsel ve fiziksel sağlığına zarar verir; illegal ebeveynlerin çocukları davranış sorunları riski altındadır. Ebeveynlerin elinden alınması ailenin ekonomik güvenliğini baltalar. Korku iklimi çocukları, eğitime, kamu yararlarına ve diğer hizmetlere erişimi daha da kısıtlıyor. Göçmenlik yaptırımı da dahil olmak üzere, polis şiddetine doğrudan ve dolaylı maruz kalma, toksik strese katkıda bulunuyor… ”

Federal Nitelikli Sağlık Merkezlerinin (Los Angeles) Baş Tıbbi İşler Sorumlusu, Çocuk Doktoru Ilan Shapiro Altamed

“Bir çocuk doktoru olarak, özellikle yaşam komplikasyonlarından çok şey kaybetmiş bir topluluğun çektiği acı konusunda, bir pandemi için gemiye almanız gereken tüm araçları size asla söylemezler. Ve bu sadece Latin- Hispanik topluluğu için değil… Yapısal değişiklikler yarattığımızdan emin olmamız gerekiyor.”

‘TOPLUMLA İYİ İLETİŞİM KURMAMIZ LAZIM’

Bir yıl boyunca hiçbir şey yapmadan evde yaşayan insanların kendini depresif hissettiğini ve endişeli bir dönem geçirdiğini hatırlatan Altamed

“Bakımını yaptığım hastaların en az yüzde 50’sine doğrudan COVID-19 ‘u geçirdi. Kendilerine yakın bir aile üyesi gerçekten öldü ya da pandemi nedeniyle zarar gördüler.” Dedi. 

Toplum ile iyi iletişim kurulmasının önemine vurgu yapan Altamed “Tıbbi terimleri, topluluğumuzun gerçekten bir şeyler yapabileceği eyleme dönüştürülebilir bir dile çevirmemiz gerekiyor. Sağlık hizmeti sağlayıcılarıyla medya ile açık görüşmeler ve kaynaklar oluşturduğumuzdan emin olmak bize bağlı.” Şeklinde konuştu. 

New Orleans’te bulunan Tulane Üniversitesi Tıp Fakültesi, Amerikan Çocuk ve Ergen Akademisi (AACAP) Eğitim Komitesi Doktorlarından Psikiyatri Myo Thwin Myint, “Irksal olarak azınlıklaştırılmış grupların yanı sıra cinsiyet ve cinsel açıdan azınlıklaştırılmış gruplar açısından eşitsizlik var. Özellikle LGBTQ’larımız ve trans çocuklarımız, haksız toplumsal zorluklar nedeniyle akıl sağlığı sorunlarından orantısız bir şekilde muzdarip. Ülke genelinde, birçok eyalet meclisi, uygun bakımı almak için ek stres yaratan yasaları geçirmeyi tartışıyor.”

‘AKIL SAĞLIĞI KONUSUNDA FEDERAL HÜKÜMETİN ADIM ATMASI GÜZEL’

Akıl sağlığı konusunda yaşanan zorlukların farkında olan federal hükümetin çalışmalarının önemli olduğunu hatırlatan Dr. Myint “Akıl sağlığının federal hükümet tarafından kabul edildiğini görmek gerçekten güzeldi ve bundan sonra yapılacakların gençlerimizin ruh sağlığına bir yatırım olacağını umuyoruz.Ulaşım gibi sistemik zorlukların olduğunu bildiğimiz kliniğimizde ve fildişi kulelerimizde beklemek yerine, zorlukların yaşandığı gençlere bulabilmeliyiz. Bakımı nasıl sağlayacağımızı çok yaratıcı bir şekilde düşünmemiz gerekiyor.” Şeklinde görüşlerini dile getirdi. 

‘ SİYAHİ GENÇLER ARASINDA İNTİHAR YÜZDE 182 ARTTI ‘

Brooklyn merkezli Ulusal Siyah Kadın Adalet Enstitüsü İcra Direktörü Doktor Sydney McKinney, Siyahi genç kızlar arasında intihar oranlarının arttığına vurgu yaptı. McKinney “Siyah kadın ve kızların ruh sağlığına ve esenliğine değinmek, onların çocuk hukuku ve ceza hukuku sistemiyle temasa geçme risklerini azaltmak için gerçekten hayati önem taşıyor… Siyahi genç kızlar arasında intiharla ölüm oranları 2001’den 2017’ye yüzde 182 arttı. Her yıl yaklaşık 2 milyon genç polis tarafından tutuklanıyor. Ve veriler, bunların yüzde 75’inin deneyime sahip olduğunu gösteriyor.”