ABD’de üretilen gıdaların yüzde 40’ı tüketilmeden çöpe gidiyor

ABD’de üretilen gıdaların yüzde 40’ı tüketilmeden çöpe gidiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre tüketim için üretilen her 3 gıdadan biri çöpe gidiyor. Bu israfın maliyeti ise yaklaşık 750 milyar dolar. ABD’de üretilen gıdaların yüzde 40’ı hiç kullanılmadan atılıyor, Avrupa’da ise her yıl 100 milyon ton yemek israf ediliyor.

Dünyada milyarlarca insan sefalet çekiyor. Oysa verilere göre, tüm insanlara yetecek kadar gıda var. Yine FAO verilerine göre tarlada ekilen ürünlerin yüzde 28’si kullanılmadan çöpe gidiyor. İsraf edilen sözkonusu gıdaların yüzde 39’unu meyve ve sebzeler oluşturuyor. Hindistan gibi ülkelerde hava sıcaklığından dolayı meyve ve sebzeler uzun süre taze tutulamadığı için atılıyor.

ABD Tarım Bakanlığı (USDA) Ekonomi Araştrıma Servisi’ne göre, ülkede her yıl 141 trilyon kalori her yıl israf ediliyor. İsraf edilen gıdalar azaltılırsa, dünyadaki gıda fiyatlarının da düşeceğini tahmin ediliyor.

New York’ta yaklaşık 30 yıldır ihtiyaç sahiplerine gıda yardımında bulunan City Harvest kuruluşu, yıllık yaklaşık 2 milyon insanın karnını doyuruyor. City Harvest, 2014 yılı içinde yaklaşık  21 milyon kg gıdayı, restoran, manav ve çiftçilerden toplayıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı hedefliyor.

ALTERNATİF TESİS ARAYIŞI

Çevresel etkilerin israf edilen gıdalar üzerinde çok önemli bir etkiye sahip. Bitileri sularken, harcanan fazla su 9 milyon insanın günlük su ihtiyacını karşılayabilecek seviyede. New York’un Brooklyn ilçesinde bulunan Newtown Creek Atık Su Artıma Tesisi  bölgede bulunan okul ve restoranlardan yemek atıklarını değerlendirerek enerjiye dönüştürüyor. New York’da hizmet veren restoranlar 2015 yılında atıklarını depolara gönderme yerine farklı bir alternatif arayışına girerek, gıdalarını dönüştürmeleri gerekecek.

CALIFORNIA’DA SU İSRAFINA CEZA GELİYOR

ABD’nin California eyaletinde yaşanan kuraklık ise yetkilileri sıkı tedbirler almaya yöneltti. Su israfını azaltmak için harekete geçen Eyalet Su Kaynakları Denetimi Yönetim Kurulu, ‘acil durum’ uygulamasına uymayan vatandaşların 500 dolara kadar ceza alabileceğini belirtti.

Yeni düzenme özellikle hane dışında kullanılan suyu hedef alıyor. Buna göre yeni uygulamada; bahçelerin ihtiyaçtan fazla sulanması, kaldırım ve caddelere su taşmasına sebep olacak çevre düzenlemeleri, kaldırım veya asfalt alanların yıkanması, açılır-kapanır başlığı olmayan hortumla araç yıkanması ve devir daim etmeyen fiskiyelerde içme suyu kullanılması cezai işleme sebep olacak. Ceza yazma işlemi ise kolluk kuvvetleri tarafından yapılacak. California Valisi Jerry Brown tarafından görevlendirilen kurul, kuraklığın devam etmesi halinde ise ilave önlemlere başvuracak. Şehirlere su sağlayan kurumlardan beklenmedik bir su kıtlığı halinde uygulanacak planları devreye sokmaları talbinde bulunan kurul, planı olmayan kurumlara gerekli tedbirleri almadıkları takdirde, 10 bin dolara kadar ceza kesebilecek. Eyalet Su Kaynakları Denetimi Yönetim Kurulu Başkanı Felicia Marcus sitemde bulunarak “Tarihi boyutlarda bir kuraklık yaşıyoruz, şehirdeki çoğu su kullanıcısı bu kuraklığın boyutunun farkında değil. Kullanacak suyu kalmayan mahalleleri, kuruyan akarsu ve derelerini görmüyorlar.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.