Obama’nın Türk dostları

Obama’nın Türk dostları

Malatyalı Murat Güzel, Türkiye’den Amerika’ya 26 yıl önce gelmiş. Devletten aldığı mühendislik eğitimi bursunu geri ödeyerek Amerika’da kalmış.

12 sene önce iş kurarak Amerikan sosyal ve ekonomik hayatının içine girmiş. Şimdi ise Demokrat Parti’nin Charlotte’taki ulusal kongresinde Obama’yı başkanlığa tekrar aday gösterecek tek Türk seçici delege… ‘Bunu ben istemedim, kendileri teklif ettiler’ diyor, mütevazı olduğu kadar kendinden de emin bir tonla. Obama’ya ve partisine özellikle diğer kültürleri daha iyi barındırdığı ve dış politikada daha barışçıl olduğu için katkıda bulunmuş. Karşılığında bir şey beklemeyen müstağni tavrıyla dikkat çekmiş. Ve özel kontenjandan Pensilvanya delegesi tayin edilmiş.

Charlotte Kongre Merkezi’nde sohbet ederken Güzel’in yanında seçimle belirlenen delegelerden Allentown şehri Belediye Başkanı Ed Pawlowski oturuyor. Samimi ilişkileri dikkat çekiyor. Başkana ‘Türk toplumunu nasıl buluyorsunuz?’ diye sorduğumuzda ‘Harika insanlar! Keşke bizim bölgeye daha fazlası gelse’ diyor. Belli ki Güzel ve arkadaşları olumlu intibalar bırakmış…


IMG 8525
Murat Güzel, kendini partizan bir siyasetçiden ziyade, ‘sosyal aktivist’ olarak görüyor. Cumhuriyetçileri de dışlamıyor ve kötülemiyor. Siyaseti topluma hizmet, diyalog ve ‘iyiliği tavsiye etme’ aracı gördüğünü vurguluyor. Amerika’daki Türk ve Müslümanların ‘kendi varlığını ortaya koyması’ adına önemli buluyor. ‘Toplum içinde kendimizi ifade etmediğimiz müddetçe’ Amerika’daki İslamofobi türü önyargıların devamını kaçınılmaz buluyor.

Türkiye’nin imajının çok kuvvetli olmadığını, ancak son zamanlarda dış ilişkilerde etkisinin artmasıyla biraz dikkat çektiğini belirtiyor.

Amerika’da siyasi partilerin çoğunlukla gönüllülük esasına göre çalıştığını ifade eden Murat Güzel, Türklerin bu çalışmaların daha fazla içinde olması gerektiğini vurguluyor: “Türk toplumu henüz yolun çok başında. Kendi ayakları üstünde durmaya çalışıyor. Ama her geçen gün daha iyiye doğru gidiyor.” Malatyalı Edip Pektaş ve Bayburtlu Burak Yeneroğlu da Demokrat Parti’de yer tutmaya başlayan yolun başlarındaki Türk göçmen müteşebbislerden. Pektaş 15, Yeneroğlu 12 yıldır Amerika’da. İş hayatında kendilerini ispat etmişler. Ve partiye bizzat yaptıkları ve Türk toplumunun diğer üyelerinden buldukları bağışların da etkisiyle, Demokrat Parti’nin etkili ulusal finans komitesine girmeyi başarmışlar. Yani bir nevi mütevelli heyetindeler. İsterlerse, buralardan çeşitli siyasi pozisyonlara sıçrama fırsatı da bulabilirler. Başta Başkan Obama olmak üzere partinin ileri gelenleriyle yakın ilişkiler kurmuşlar. Türk toplumunun ihtiyaçlarını dile getirmek, devletle ilişkilerinde ‘kolaylaştırıcı’ rol oynamak ve ‘Amerika’daki sesi’ olabilmek için çalıştıklarını söylüyorlar.

Siyasi partilerde Güzel, Pektaş ve Yeneroğlu türü aktif Türk pek yok. Amerika’daki Türklerin sayısı da Hispanik, Yahudi, Ermeni, Uzakdoğulu gibi etnik gruplara nazaran fazla yüksek değil. Ancak büyük özverilerle yapılan bazı gönüllü faaliyetler ilgililerin gözünden kaçmıyor. Mesela kongrenin pazartesi günkü etnik komite toplantısında, Türklerin 2008 Obama kampanyasındaki çalışmaları örnek gösterildi. Komite başkanı Jim Zogby, Türklerden övgüyle söz etti. Burak Yeneroğlu, Obama’nın her görüşmelerinde ‘Türk arkadaşlar’ ifadesini kullandığını, danışmanlarından da büyük ilgi gördüklerini ifade ediyor. Başkan Yardımcısı Joe Biden da 2011’deki Türkiye ziyaretinin ardından Chicago’da yapılan bir parti toplantısında Türkleri görünce özel olarak ilgilenmiş ve iltifat etmiş. Yeneroğlu’na göre bu ilginin önemli sebeplerinden biri, etrafta fazla Türk olmaması. Onu da Türklerin henüz yol bilmemesine bağlıyor. ‘Mesela bu benim katıldığım ilk kongre’ diye ekliyor.

Edip Pektaş, etnik grupların Amerikan siyasetinde başarıya ulaşmasının sırrını, grup halinde hareket etmekte görüyor. O nedenle Burak Yeneroğlu’yla birlikte Obama’yı destekleyen ‘Turks4Obama’ adlı bir web sitesi kurmuşlar. Türkleri organize etmeye çalışıyorlar. ‘Neden Demokrat Parti ve neden Obama?’ sorusuna ise Pektaş’ın cevabı şu oluyor: “Etnik çeşitliliğe daha fazla önem veriyorlar. Cumhuriyetçilere nazaran dünyaya daha ılımlı bakıyorlar.”

‘Turks4Obama’, Pektaş ve Türk arkadaşlarının ev sahipliğinde çarşamba günü Charlotte’ın ünlü lokantalarından birinde Obama şerefine bir öğle yemekli toplantı düzenliyor. Yemeğe çok sayıda senatör ve Temsilciler Meclisi üyesinin gelmesi bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.