Obama silah yasağına destek verdi, NRA ilk defa konuştu

Obama silah yasağına destek verdi, NRA ilk defa konuştu

Başkan Barack Obama, ilkokulda yaşanılan katliamdan sonra ‘‘saldırı silahların (askeri) yasaklanması’’ yolunda atılacak adımı destekleyeceğini açıkladı. Kongre’ye tasarı sunma hazırlığında olan vekiller, yalnızca askeri silahların değil yüksek kapasiteli şarjörlerin de yasak kapsamına alınmasını istiyor. Ancak Ulusal Silah Birliği (NRA) yaptığı açıklamada henüz işbaşı yapmadıklarını belirterek, silah karşıtı bir yasanın Kongre’den sanıldığı kadar kolay çıkmayacağı mesajını verdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Obama’nın Kongre’ye sunulmak için hazırlanan yasa tasarısının desteklendiği bildirildi. Beyaz Saay sözcüsü Jay Carney, Demokrat Partili senatörün silah edinmeye kısıtlama getiren yasa teklifini Başkan Obama’nın destekleğini söyledi.

Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat milletvekillerinden Carolyn McCarthy (NY), Diana DeGette (Colo.) ile Senato’dan yine aynı partili Senatör Frank Lautenberg (NJ) hazırladakları yasa tasarısında şarjör satımı ve alımına da yasak getireceklerini açıkladı. Şarjör yasağında üç seçilmiş en fazla 10 civarında mermi kapasiteli olma şartının konucağını dile getirdi.

Amerika’da her silahlı baskından sonra gündeme gelen kısıtlama ve yasal düzenlemenin bu defa hayata geçip geçmeyeceği merak konusu. Silah satışlarına kısıtlama getirilmesi için Beyaz Saray’ın ‘we the people’ sayfasına iki yüz bine yakın imza atanlar, Başkan ve Kongre’den geçtiğimiz cuma yaşanılan katliamın bir daha olmaması için bir an önce harekete geçme çağrısında bulundu.

Amerika genelinde 310 milyon kayıtlı tabanca ve askeri silah bulunuyor. Bu yıl içinde Amerika da satılan silah sayısı 17 milyon adet. Geçen yıl silahlı saldırılar sonunda ölen insan sayısı ise yaklaşık 12 bin. Avustralya da bu rakamın 75 olduğuna dikkat çeken silah karşıtları bu defa Kongre ve Beyaz Saray’dan sözde kalmayan adım atmalarını istiyor.

Başkan Obama’nın pazar akşamı Sandy Hook ilkokulunun bulunduğu Newtown kasabasında düzenlenen dua törenin de yaptığı konuşma da silah edinme konusunda kısıtlamaya gideleceğine dair imalı sözlerini dün sözcü Carney açıklık getirdi. Carney, Obama’nın silah edinmek isteyenlerin sicil kayıtlarına bakılmaksızın mevcut yasal boşlukların doldurulmasına destek olacağını ifade etti. Sözcü, tahribat gücü yüksek bireysel silah ve cephane edinilmesinin de önüne geçileceğini aktardı.

Geçtiğimiz cuma Connecticut eyaletinin Newtown kasabasında bulunan Sandy Hook ilkokuluna Adam Lanza’nın (20) düzenlediği saldırıda 20’si 6 ila 7 yaşlarında olan 20 çocuk ile 6 yetişkini öldürmüştü. Katliamdan önce annesini de öldüren Adam Lanza daha sonra intihar etmişti. Adam Lanza’nın annesinin evinde 6 kayıtlı silah bulunmuş ve bunlardan 4’ünün sakeri (otomatik) olduğu açıklanmıştı.

Connecticut Valisi Dannel Malloy, eyalette saldırı silahlarının yasak olduğunu ancak ülke genelinde böyle bir yasak olmadığı için diğer eyaletlerden bu tür silahların girişinin engellenemediğini söyledi.

Amerika’nın en büyük silah lobisi NRA, katliamdan sonra ilk kez sessizliğini bozdu. NRA, yayınladığı yazılı açıklamada üyelerinin, “korkunç ve duygusuz cinayetlerden dolayı şoka uğradığı, üzüntü duyduğu ve kalplerinin kırıldığını” bilirdi. NRA, sonraki açıklamalarını yapmak için yaslı ailelerin acılarının dinmesinin beklendiğini belirtti. Bugün 4 milyon 300 bin kişinin üye olduğu NRA, maddi olarak da büyük imkanlara sahip. Kongre’den silah karşıtı bir düzenlemenin geçmesi için oldukça zor görünüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.