NSA, kendi vatandaşlarını bile izlemeye almış

NSA, kendi vatandaşlarını bile izlemeye almış

Pentagon’a bağlı Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) on binlerce Amerikalının elektronik posta ve yazışmalarını toplayıp depoladığı ortaya çıktı. NSA’in, ülke içinde Amerikalıların internet üzerinden yazışmalarını depolaması kuruma tanınan görev yetki alanını ihlali anlamına geliyor.

Dış İstihbarat Gözleme Mahkemesi’nin (Foreign Intelligence Surveillance Act-FISA) 2011 yılında NSA kurumuna tanımış olduğu yetkilerini bu kurumun nasıl ihlal ettiği 86 sayfalık gizliliği kaldırılan raporda açıklandı. Hakim John D. Bates tarafından hükümete gönderilen açıklamda, ‘‘mahkemenin izin verdiği bilgilerin toplanması ile kurumun yaptığı çalışmaların hacmi ve alanı itibariyle temelde zıt olduğu görüldü’’ ifadelerine yer verildi.

FISA 2011 yılında, NSA kurumuna ABD sorumluluğunda olan ve fiber optik kablolar üzerinden uluslar arası internet dolaşımını filtre etme hakkını tanıyordu. Yani daha açık ifade ile mahkeme NSA kurumuna yurt dışı sanal iletişimi takip etme ve elde edilen verileri depolama izin sağlamıştı. Ancak aynı kurum son üç yıldır yurt dışında olduğu gibi ülke içindeki internet trafiğini de takip edip elde ettiği verileri depoladığı anlaşıldı. Son üç yılda NSA’nin her yıl ortalama 56 bin ülke içindeki yazışmaları depoladığı kaydedildi. NSA, Amerikalıların sanal ortamda yazışmalarını izlemesi ve verileri depolaması ‘özel yaşam hakkını ihlali’ olduğundan anayasaya aykırı.

Ulusal İstihbarat genel kurul üyesi Robert S. Litt, NSA ülke içinde yazışma bilgilerini depolamasını ‘özel yaşamı’ kasıtlı olarak ihlal etmediğini savundu. NSA’nin izlemiş olduğu programını savunan yetkililer, düzenli raporlama sürecinin bir parçası olarak mahkemenin kendilerine tandığı veri toplama yöntemine uygun çalışmalarını sürdürdüklerini savundu. Kurum yetkilileri, sanal ortamda akan milyonlarca veriler arasında ülke içindeki dolaşımların da olduğu ancak bunun depolamada filtre edilmediği ve o nedenle de genelin içinde yer aldığını savundu.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.