NSA her yıl 250 milyon internet kullanıcısını kayıt altına alıyor

NSA her yıl 250 milyon internet kullanıcısını kayıt altına alıyor

İster elektronik posta adresiniz olsun, ister anlık yazışma yapabildiğiniz sohbet ortamları olsun isterseniz Facebook gibi sosyal iletişim ortamların da olsun, hiçbirinde size dair özel bilgilerin saklanabilmesi sözkonusu değil. Zira ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) yazışmaları, konuşmaları hatta e-posta adresinde sakladığınız, tutuğunuz tüm mektup ve kişisel bilgilere, adreslere ulaşabiliyor.

NSA eski çalışanı Edward Snowden’ın ifşa ettiği bu kuruma ait gizli belgelerde yeni bilgiler ortaya çıktı. Buna göre NSA, bildiğimiz elektronik posta hizmeti sağlayan tüm internet sağlayıcılarından kullanıcıların yazışmalarını alıp, onları depoladığı ortaya çıktı. Washington Post gazetesinin haberine göre, NSA’in daha önce iddia ettiği gibi kişsel bilgileri toplama, depolama programını yalnızca yabancı ülke vatandaşları ile muhtemel terörist şüphelilerine karşı değil kendi yurttaşlarına karşı da bu uygulamayı gerçekleştirdiğini yazdı.

NSA ‘toplama’ programına göre, küresel veri bağlantıları üzerinden hareket ederken, yakaladığı her e-posta adres defterini ve anlık mesajlaşma hizmetlerini dahi “arkadaş listeleri” diye kayıt altına alıyor. Bir kullanıcı oturum açtığında kayıt listesine girdiği takdirde, çevrimiçi hizmetleri bu kişinin iletmek istediği mesajın yanı sıra listesindeki şahısların depolanan bilgilerine dahi ulaşıyor.

 

NSA’in e-posta toplama ve depolama programında daha çok bireysel kullanıcıları hedef aldığı görülüyor. Veri analizi, harita ilişkileri, yabancı istihbarat hedefleri bireysel kullanıcılarla kıyaslandığında programda çok küçük bir alanı işgal ettiği görülüyor.

 

Snowden’ın sızdırdığı belgelere göre NSA Özel Kaynak Operasyonu ile geçen yıl günlük olarak e-posta ve sosyal iletişim hizmeti sunan Yahoo’dan 444 bin 743, Hotmail’den 105 bin 068, Facebook’tan 82 bin 857, Gmail’den 33 bin 657 ve diğerlerinden ise 22 bin 881 olmak üzere yazışma ve adres bilgilerini toparlayıp depoladığı görüldü. NSA’in günlük depoladığı e-posta ve adres bilgilerinin yıllık toplam ifadesi ise 250 milyon kişinin bilgilerinin derlendiği ve saklandığı anlamına geliyor.

 

NSA ve ABD Milli İstihbarat Direktörü, skandalın patlak vermesinden sonra yaptıkları açıklamalarda yürütülen programın muhtemel terör olayı ile bağlantısı olduğu şüphesi olan yabancılara ya da çok az sayıda Amerikalı’yı kapsadığını ileri sürmüşlerdi. Başkan Barack Obama’da bu iki kurumun yetkilileri gibi NSA’in ABD vatandaşlarını hedef almadığını defat ile dile getirmişti. Ancak yeni belgeler yetkililerin açıklamalarını boşa çıkarıyor. Belgelere göre NSA on milyonlarca Amerikalı’ya ait bilgileri de toplayıp depolandığını gösterdi. Milli İstihbarat Direktörlüğü Sözcüsü Shawn Turner yaptığı açıklamada, NSA’in sıradan Amerikalıların bilgileri ile ilgilenmediğini iddia etti. Sözcü ofisi, NSA’in teröristler, insan tacirleri ve uyuşturucu kaçakları gibi diğer ülke istihbarat çalışmalarına odaklandığını savundu.

Sözcü Turner, Adalet Bakanlığı’nın NSA’ye verdiği yetki alanını ABD vatandaşı ya da daimi ikameti bulunanların bilgilerini “kullanılması ve yayılmasını en aza indirmek” ile sınırladığına dikkat çekti.

 

NSA, internet kullanıcıları dışında kesin sayısı bilinmemekle birlikte on milyonlarca Amerikalı’nın telefonları dinlediği, kayıt edip depoladığı da biliniyor. Geçtiğimiz haziran ayında ortaya çıkan belgelerde yurt içinde ve dışında NSA, milyonlarca insanın telefonlarını gizli mahkeme kararı ile dinleyip depoladığı belgelenmişti. NSA Direktörü General Keith B. Alexander, kurumun yaptığı ‘toplama’ işlemini (kişilerin bilgilerinin toplanmasını kast ediyor) savunarak, kontroterörizmle mücadele için bunun bir araç olduğunu aksi takdirde görevlerini yerine getirmede samanlıkta iğne aramaktan farksız olacağını savundu.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.