NRA eleştiri toplayan planıyla tekrar sahnede

NRA eleştiri toplayan planıyla tekrar sahnede

Ülkenin en güçlü lobi kuruluşlarından bir tanesi olan National Riffle Association (NRA – Ulusal Tüfek Derneği), salı günü yaptığı bir basın toplantısıyla ‘Ulusal Okul Kalkanı’ planını kamuoyuna duyurdu.


Silah edime kanunlarına kısıtlama getirilmesi gerektiğini düşünen grup tarafından hemen eleştirilen plana göre NRA, aralık ayında Connecticut’ta meydana gelen toplu katliamın tekrar yaşanmaması için okulların tümünün eğitilmiş silahlı kişiler tarafından korunması gerektiğini savunuyor.


NRA tarafından desteklenen özel görev grubunca hazırlanan planı grup başkanı Asa Hutchinson sundu. Eski İlaç Uygulama Birimi Başkanı, Cumhuriyetçi Kongre üyesi Hutchinson, 225 sayfalık planı bir basın toplantısıyla açıkladı. Plan, aralık ayında NRA Başkanı Wayne LaPierre’in yaptığı ve kamuoyundan büyük eleştiri alan açıklamalara paralel olarak hazırlandı. LaPierre aralık ayındaki açıklamasında çok ses getiren “Kötü ve silahlı bir adamı, iyi ve silahlı bir adamdan başka kimse durduramaz.” sözleriyle büyük bir tartışmanın yaşanmasına sebep olmuştu.


Olaydan yaklaşık 3 ay sonra LaPierre her okulda eğitilmiş, silahlı bir güvenlik görevlisi bulunması gerektiği ile ilgili düşüncelerini bir plan olarak kamuoyuna ulaştırdı. Özel görev grubu, NRA tarafından 40 ila 60 saat arasında verilecek bir eğitimden geçirilecek güvenlik görevlilerinin okullara yerleştirilebileceğini duyurdu. Hutchinson, “Kesinlikle bu güvenlik görevlileri okul güvenliğini oluşturan pek çok etmenden bir tanesi olarak katkıda bulunacak.” sözleriyle plana verdiği desteği açıkladı. Hutchinson, bir basın toplantısı için oldukça fazla güvenlik görevlisi tarafından korunan konuşması sırasında silah taşımanın öğretmenler için öngörmedikleri bir şey olduğunu belirterek “Öğretmenler, öğretmeli.” dedi.


Kongre’de etkisi tartışılmaz olan NRA, silah kontrolünü savunan grubun gücünü yitirdiği son haftalarda yeniden bir planla kamuoyunun önüne çıktı. Başkan Barack Obama, aralık ayındaki dehşet verici Sandy Hook okul saldırısından sonra silah kanunlarının sertleştirilmesi ve konuyla ilgili kontrol mekanizmalarının hayata geçirilmesi için özel bir çalışma grubu kurdurtmuştu. Bu çalışma grubuna da Başkan Yardımcısı Joe Biden başkanlık ediyordu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.