Newtown katliamının mağdurları kurdukları girişimle silahlı şiddete dur diyecek

Newtown katliamının mağdurları kurdukları girişimle silahlı şiddete dur diyecek

Newtown toplu katliamında hayatını kaybeden 20 çocuk ve 6 yetişkinin aileleri ve komşuları dün Amerika’da silahlı şiddeti kontrol altına almak amaçlı bir girişim kurduklarını açıkladı. Sandy Hook Promise isimli girişimle Newtown mağdurları üç ayrı kolda çalışmalarını sürdürecek. Girişim, silah edinme ve gerekleri, ruh sağlığı ve tedavisi ile okul ve kamu alanlarının güvenliği konularını çalışmalarının merkezine koyacak.  

01shpDün Sandy Hook İlkokulu’na düzenlenen kanlı saldırıdan bir ay sonra Sandy Hook Promise’i kurduklarını açıklayan velilerin acıları hala çok tazeydi. Saldırıda hayatını kaybeden çocuklarının fotoğraflarını ellerinde tutan bir çok anne baba ve akraba toplantıyı gözyaşları içinde takip etti.

6 yaşındaki kızı Ana Marquez-Greene’yi kaybeden anne Nelba Marquez-Greene, “14 aralık günü iki çocuğumu okul servisine bindirdim. Eve sadece bir tanesi döndü. Yaşadığımız acıyı hiçbir anne babanın yaşamaması için dua ediyoruz.” dedi.

Ülkeyi yasa boğan toplu katliamın ardından sivil toplum kuruluşları Amerika’nın silahlı şiddetten temizlenmesi için büyük bir talepte bulunmuştu. Başkan Barack Obama, bu talepleri karşılıksız bırakmayarak Başkan Yardımcısı Joe Biden başkanlığında bir görev ekibi kurdu. Biden’ın bugün Başkan Obama’ya silahlı şiddeti engellemek için atılması gerekli adımlarla ilgili bir liste vermesi bekleniyor. Listede silah edinimi için uluslararası özgeçmiş kontrolü ve bireysel silahlardaki cephane kapasitesinin azaltılmasının yer alması tahmin ediliyor.

Öte yandan Amerika’da silah edinme özgürlüğünün en büyük savunucularından olan ve ülkenin en güçlü lobi teşkilatı olarak gösterilen Ulusal Tüfek Derneği (National Rifle Association  – NRA) yaptığı açıklamayla Biden’ın planının Kongre’den geçmesinin imkansız olduğunu söyledi.

Sandy Hook Promise’in belediye binasının alt katında yapılan açılış toplantısına katılan  Connecticut Senatörü Chris Murphy NRA’yi kongrenin etkisizliğine gereğinden fazla inanmaması noktasında uyardı. Demokratik Senatör “Bugün politik olarak mümkün olan şey tam bir ay önce bugün değişti. NRA’in işi bu yasanın geçmeyeceğini söylemek. Ancak doğruyu söylemiyorlar.” sözleriyle NRA’in açıklamasını yorumladı.

Sandy Hook İlköğretim Okulu’na katliamın gerçekleştiği 14 Aralık gününden bu yana polisten başkasının girmesi yasak. Polis hala olay yerinde incelemelerine devam ediyor. Okulun kindergarden’dan 4. sınıfa kadar olan 400 öğrencisi Monroe İdari Bölgesi’ndeki okullara yerleştirildi. Şehrin üst düzey yetkilileri Sandy Hook İlköğretim Okulu’nun yeniden okul olarak açılıp açılmayacağına karar vermenin aylar alacağını söylüyor. Toplu katliamın faili Adam Lanza’nın neden cinnet getirdiği ise hala ortaya çıkmadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.