Mississippi’de eşcinsel evlilerin hayatı zorlaştıracak tasarı yasallaştı

Mississippi’de eşcinsel evlilerin hayatı zorlaştıracak tasarı yasallaştı

Mississippi Valisi Phil Bryant, işletmelerin dini inanç gerekçesi ile eşcinsel çiftlere hizmet vermeyi reddetmelerine izin veren yasayı imzaladı.

Vali, yasayı imzalama gerekçesini, “Yasa, bireysel, tüzel ve özel derneklerin inanç ve ahlaki değerlerin içtenlikle korunması amacıyla eyalet hükümetinin aldığı bir karar” diye ifade etti.

Yasaya liberaller sert tepki gösterdi. Valinin imzaladığı yasanın Anayasa’ya aykırı ve “ayrımcılık” suçu olduğuna vurgu yapıldı.

Yasa, eşcinsel evlilere karşı geniş kapsamlı sınırlamalar getiriyor. Yasaya göre dini inançları gereği bir işyerinin veya şahsın eşcinsel çiftlere düğün organizasyonu hizmeti vermeyi reddetme ya da işverenlerin işyerinde kıyafet politikalarının belirlemesinde, banyo, lavabo, soyunma odaları gibi yerlerde eşcinsel evlilere karşı tasarruf hakkı tanıyor.  

Mississippi eyaletinin almış olduğu bu karar North Carolina’da eşcinsel ve transseksüellere karşı çıkarmış olduğu yasanın peşinden gelmesi bazı sivil hak savunucularının tepkisine neden oldu.

North Carolina eyalet yönetimi geçen hafta transseksüel ve travestilerin halka açık tuvaletlerde ancak doğdukları cinsiyet üzerine olana tuvalete gidebileceklerini yasaya bağlamıştı.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), Temmuz  ayında yürürlüğe girecek olan yasayı eleştirdi. ACLU, “Bu Mississippi eyaleti ve binlerce Mississippili için üzücü bir gün. Bu insanlara ev kiralamak, evlilik hakkı tanımamak ya da temel hizmetleri almalarına yasal engel çıkarmak kabul edilebilir değil” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.