“Menendez’e Ermeni tasarısından duyduğumuz rahatsızlığı aktardık”

“Menendez’e Ermeni tasarısından duyduğumuz rahatsızlığı aktardık”

ABD’deki en büyük Türk çatı kuruluşu Türki-Amerikan Birliği (TAA), Senato Dış İlişkiler Komitesi’nden geçen Ermeni Tasarısı’na dair bir açıklama yayınladı. TAA, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada tasarının kendilerini büyük bir üzüntüye sevkettiğini duyurdu. Üye dernek temsilcilerinin 1915 olaylarını hem Senato, hem de Kongre üyelerine Türkiye’nin tezleri çerçevesinde anlattığına yer veren açıklamada, “Ne yazık ki üyelerimizin bu yoğun çabası, sonucu değiştirmeye yetmedi” denildi.

Açıklamada ayrıca tasarıyı oturuma açan taşıyan New Jersey senatörü ve Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Robert Menendez’in, salı akşamı gerçekleştirilen TAA Kurultayı Açılış Resepsiyonu’na katıldığı belirtilirken, “Menendez’e Türk-Amerikan toplumunun tasarıdan dolayı duyduğu rahatsızlığı ifade ettik” ifadesine yer verildi.

 

TAA tarafından yapılan açıklamada yeni Washington büyükelçisinin henüz görevine başlamamış olmasına da dikkat çekilerek, “Üzülerek ifade etmeliyiz ki Türk-Amerikan sivil toplumu, Ermeni tasarısını engelleme çabalarında bu yıl çok yalnız kaldı. Ermeni Tasarısı’nın ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’na geldiği bir süreçte Türkiye Cumhuriyeti’nin Washington’da bir büyükelçisinin bulunmasını çoko arzu ederdik.” denildi.  

 

TAA Başkanı Faruk Taban da Twitter hesabı üzerinden konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Ermeni tasarısına verdiği destekle bilinen Senatör Robert Menendez’in TAA Kurultayı Açılış Resepsiyonu’na katıldığını belirten Taban, bu temaslardaki temel hedeflerinin ön yargıları kırmak olduğunu söyledi. Çabaları sayesinde bir çok kongre üyesinin 1915 olaylarıyla ilgili artık daha doğru bilgilendirildiğini vurgulayan Taban, Türkiye karşıtı grupların yıllarca etkilediği senatör ve milletvekilleriyle temasların uzun vadede olumlu sonuçlar doğuracağını umduklarına dikkat çekti.

Galaya 4 senatör ve 39 milletvekilinin katıldığını ifade eden Taban, “Önceki yıllarda olduğu gibi Amerikan Kongresi’nden yine yüksek bir katılım vardı. Türki dünyadan çok sayıda işadamı diplomat, gazeteci ve akademisyen katıldı.” dedi. TAA Başkanı, Kongre üyelerinin konuşmalarında Türkiye’nin önemini vurguladığını ifade etti.

 

TAA’nın  başkent Washington’da düzenlenen yıllık olağan kurultayına katılan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral de yaptığı konuşmada ABD Kongresi’nde oylanan Ermeni tasarısının ABD-Türkiye ilişkilerine herhangi bir katkıda bulunmayacağını vurgulamıştı. Meral, ABD’li milletvekilerinden Amerika’nın müttefiki Türkiye’yi bu konuda anlamalarını talep etmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.