Manhae Ödülünü, ‘ Barış Projeleri’ne bağışladı

Manhae Ödülünü, ‘ Barış Projeleri’ne bağışladı

Güney Kore’nin bağımsızlığı için mücadele eden aktivist ve şair Han Yong’un anısına verilen Uluslararası Manhae Barış Ödülü’ne layık görülen Fethullah Gülen Hocaefendi, 28 bin dolarlık para ödülünü, Barış Projeleri’ne bağışladı.

Geçtiğimiz hafta Güney Kore’de 1997’den bu yana düzenlenen prestijli Manhae Barış Ödülü’ne layık görülen Fethullah Gülen Hocaefendi, ödülle birlikte takdim edilen 28 bin doları, onursal başkanı olduğu Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın ‘Barış Projeleri’ne bağışladı. Barış Projeleri programı, dünyadaki savaş ve şiddetli çatışmaların önlenmesi adına barış ve uzlaşı metotları geliştiren ve uygulayan girişimcileri teşvik amaçlı hazırlandı. Program çerçevesinde, diyalog, uzlaşı, birlikte yaşam, çoğulculuk, demokrasi ve kutsala saygı, çevre bilinci, insan hakları ve kadın-erkek eşitliği gibi konularda geliştirilen projelere 50 bin dolar ödül verilecek. İlki 2014 Mart ayında düzenlenecek ödüllere, kişiler ya da sivil toplum kuruluşları, dünyanın dört bir yanından barış ve çözüm üreten projeleriyle katılabilecek.

Güney Kore’nin bağımsızlığı için mücadele eden insan hakları aktivisti ve şair Han Yong’un (1879-1944) anısını yüceltmek için düzenlenen Manhae ödülleri, her yıl barış, topluma hizmet, akademik başarı, sanat ve edebiyat alanlarında veriliyor. Kore’nin bağımsızlık mücadelesi sırasında şiddetten uzak durma çağrısı yapan ve şiirlerinde eşitlik ve özgürlük temalarını işleyen Han Yong’un tarzı, bu alanda bütün dünyada ilham olmuştu. Daha önce Güney Afrikalı lider Nelson Mandela, Tibet’in dini lideri Dalay Lama, İranlı aktivist Şirin Ebadî, Kuveytli şair Sheikha Saud gibi isimlere verilen Manhae Barış Ödülü 2013’te bütün dünyada barış, hoşgörü ve diyalog çalışmalarıyla milyonlara ilham olan Fethullah Gülen’e takdim edildi.

Manhae 2013 ödülleri töreni, Güney Kore’nin Kongwondo eyaletinde düzenlenen bir törenle sahiplerine sunuldu. Fethullah Gülen Hocaefendi’nin ödülünü programa katılan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil aldı. Yeşil, burada yaptığı konuşmada, Gülen’in bu ödülü şahsı adına değil, dünyanın dört bir yanında barış soluklayan gönüllüler adına kabul ettiğini söyledi. Mustafa Yeşil, “Gülen’in fikirlerinden ilham alan Hizmet Hareketi hiçbir karşılık beklemeden başkaları için yaşama mefkûresiyle insanlığa hizmet için yola çıkmıştır.” derken, ödülün ‘insan-ı kâmil gayesi taşıyan ve memleketi için büyük fedakârlıklar yapan Manhae’nin adını taşımasını’ önemsediğini kaydetti. Gecede, Gülen’e 28 bin dolarlık para ödülü de verildi.

Gülen, para ödülünü, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın ‘Barış Projeleri’ne bağışladı.  ‘Barış Projeleri’ isimli program (www.peaceprojects.net) bütün dünyadaki birlikte yaşama, inanca saygı, ifade özgürlüğü, cinsiyet eşitliği ve çoğulculuk gibi meselelere pozitif katkı sunan çalışmaları maddi ve manevi anlamda teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu bağlamda, dünyanın her yerinden sivil toplum kuruluşları ve şahıslar  Eylül 2013’e kadar başvuru yapabilecek.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.