Kürtaj yine siyasetin merkezine oturdu

Kürtaj yine siyasetin merkezine oturdu

Indiana eyaletinin Cumhuriyetçi Parti senatör adayı Richard Mourdock kürtaj ile ilgili yaptığı açıklama ile gündemin bir numarası oldu. Mourdock, annenin hayati tehlikesi olmadıkça kadının tecavüze dahi uğrasa kürtaj olmaması gerektiğini ifade etti. Mourdock hayatın Allah tarafından insana verilmiş bir hediye olduğunu hatırlatarak, ‘‘Tecavüz sonu hamilelikte Allah’ın bir takdiri olabilir’’ sözlerini sarf etti.

Amerika için en hassas konuların başında gelen ve liberaller ile muhafazakarlar arasında sürekli tartışma konusu olan kürtaj sorunu bu defa Cumhurşyetçi senatör adayı Mourdock’un başını ağrıtacak. 6 Kasım’daki seçimler için eyaletinde seçim çalışmaları kapsamında bir tartışma programına katılan Mourdock, dinleyicleriden birisinin kürtaj hakkında ne düşündüğünü sorusuna önce katılımcılardan Demokrat Partili milletvekili Joe Donnelly yanıt verdi. Donnelly, kürtaja karşı olduğunu söyledi. Donnelly’in verdiği cevabı daha da ileri götüren Mourdock ise, ‘‘Uzun zamandır bu konuda kendi kendime çok kafa yordum, sonunda da şu karara vardım: Hayat Tanrı’nın bir hediyesidir. Hayat, tecavüz gibi korkunç bir olay sonucunda başlasa bile, bu (hayat), Tanrı’nın olmasını istediği bir şeydir’’ dedi.

Aşırı muhafazakar ”Çay Partisi” hareketinin desteklediği Mourdock, Missouri eyaletinden Cumhuriyetçi senatör adayı Todd Akin’in bir süre önce ”meşru tecavüz” ve hamilelikle ilgili sarf ettiği sözler de ülke genelinde gündem olmuştu. Akin, ”Meşru tecavüze uğramışsa kadının vücudu hamile kalmayı önler” yanıtına, seçim senesinde yara almak istemeyen Cumhuriyetçi Partililer dahi tepki göstermişti. Parti içinde adaylığını çekmesi yolunda gösterilen tepkiye gögüs geren Akin, Cumhuriyetçi Parti’den yeniden seçilebilmek için mücadele veriyor.

Cumhuriyetçilerin  başkan adayı Mitt Romney, Mourdock’un sözlerine katılmadığını açıkaladı. Romney’in seçim kampanyasından yapılan duyuruda, Mourdock’un sözlerine katılmadığını ve Romney’nin görüşlerini yansıtmadığını belirttildi. Romney’in seçim kampanyası başkan adayının Mourdock’un seçim kampanyasını desteklemeye devam edeceğini de bildirdi.

BASKILAR MOUDOCK’A GERİ ADIM ATTIRAMADI

Liberaller ile Demokratların tepkileri karşısında geri adım atmayan Mourdock, düzenlediği basın toplantısında, bazı çevreleri sözlerinin anlamını çarpıtmakla suçlayarak, yanlış anlaşıldığını söyledi. Mourdock, yanlış birşeyler söylemediği ve sözlerinin de arkasında olduğunu dile getirdi.

Mourdock, her türlü cinsel şiddete tiksintiyle baktığını, tüm hayatların çok değerli olduğuna inandığını ve söylediği sözlerin başka bir etkiye neden olmuşsa bundan üzüntü duyduğunu kaydetti. Mourdock, ”Sözlerim, bundan başka bir etki yarattıysa gerçekten üzüntü duyarım, özür dilerim” dedi.

Mourdock, ”Bence Alah her bir hayatın güzelliğini görebilir. Asla Allah’ın tecavüz istediği gibi bir sözde bulunmadım ve böyle birşeyi de kast etmedim” diye vurguladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.