Kian’ın avukatları: Erdoğan’ın Müslüman Kardeşlerle ilişkisi var

Kian’ın avukatları: Erdoğan’ın Müslüman Kardeşlerle ilişkisi var

Fethullah Gülen’i Türkiye’ye iade ettirebilmek amacıyla yasa dışı lobicilik faaliyetinde bulunma suçundan hakim karşısına çıkan İran asıllı Amerikalı iş adamı Bijan Kian’ın davasında dördüncü gün sona erdi.

Haftanın son duruşmasında, Türkiye adına çalışmakla suçlanan Kian’ın avukatları, Türk hükümetini zor durumda bırakacak bir savunmaya imza attı.

Savcılık tarafından tanık kürsüsüne çağrılan FBI özel ajanı Brian Alfredo’ya, 8 Kasım 2016 tarihinde The Hill gazetesinde yayınlanan ve General Michael Flynn’e Türk hükümeti tarafından yazdırıldığı iddia edilen makaleye değinen avukatlar Alfredo’ya Erdoğan’ın bu yazıya gerçekten onay verip vermediği konusundaki düşüncesini sordu. Söz konusu yazıda Flynn’in Mısır merkezli Müslüman Kardeşler hareketine atıf yaptığını ve Fethullah Gülen’i bu hareketin kurucularına benzeterek ‘terörist’ olmakla itham ettiğini hatırlatan Kian’ın avukatları, FBI ajanına, “Erdoğan’ın Müslüman Kardeşlerle irtibatını ve yakınlığını göz önüne aldığınızda böyle bir makaleyi asla onaylamayacağını düşünmediniz mi?” diye sordu.

Alfredo’nun bu soruya ‘Hayır’ cevabını vermesi üzerine Bijan Kian’ın avukatı soruyu yineledi: “Müslüman Kardeşlerle yakın ilişkisi bulunan cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu makaleyi gerçekten onaylama ihtimali olup olmadığını kendinize sormadınız mı?”.

“BEN ANKARA’YA NE DİYECEĞİM?”

Kian Davası’nda dördüncü günün önemli konularından biri yine Ekim Alptekin ve yasa dışı talepleriydi. Tanık olarak mahkemeye çağrılan ünlü lobici ve PR uzmanı Jim Courtovich, Alptekin’le Flynn Intel Group binasında yaptıkları toplantıyı anlattı. Alptekin’in kendisine sunulan raporları beğenmeyerek masanın üstüne fırlattığını söyleyen Courtovich, “Raporları masaya attı ve “Ben sizden Kongre oturumları bekliyorum. Önemli mecralarda büyük haberler bekliyorum. Adalet Bakanlığı tarafından başlatılacak soruşturmalar bekliyorum ve bunların hiçbirini alamıyorum. Ben şimdi Ankara’ya ne diyeceğim?” dedi” diye konuştu. O an masada büyük bir şok yaşadığını belirten Courtovich, “Biz, Bijan Kian tarafından toplantıya ‘Türk ekonomisi ve turizmine uluslararası arenada duyulan güveni artırma ve Türkiye’de yatırımcı çekme’ amacıyla çağrılmıştık. Bize böyle söylenmişti. Toplantıya oturduğumuzda ise bambaşka bir şeyle karşılaştık” dedi. Kian’ın kendilerinden, başkası tarafından çekilecek bir belgeselin yayılmasını talep ettiğini belirten tecrübeli lobici, “Belgesel o esnada henüz hazırlanmamıştı bile. Alptekin’in oynadığı oyunun kuralları bizimkinden çok farklıydı” ifadelerini kullandı.

“FLYNN GRUBU’NDAKİ GÖRÜŞMENİN HEMEN ARDINDAN TÜRK ELÇİLİĞİ ARADI”

Ekim Alptekin’le Flynn Grubu ofisinde gerçekleştirdikleri görüşmenin hemen ardından Washington’daki Türk elçiliğinden bir e-posta aldığını söyleyen ünlü lobici, “Toplantının ertesi günü Türk büyükelçi yardımcısı benimle buluşmak istediğini söyleyen bir mesaj gönderdi. Bizimle çalışmak istediklerini söyledi ve teklif vermemizi istedi. Kendilerine 4 milyon dolar tutarında bir teklif verdik” dedi. Bunun üzerine savcılar, Türkiye Cumhuriyeti Washington Büyükelçiliği Müsteşarı Turgay Tuncer tarafından Courtovich’e gönderilen e-postayı mahkemeyle paylaştı.

“KİAN, FLYNN’İN YAZDIĞI MAKALENİN PARASINI KİMİN ÖDEDİĞİNİ SÖYLEYEMEDİ”

Kian’a, ortağı General Michael Flynn tarafından yazılan ‘Gülen derhal iade edilmeli’ temalı makalenin parasını kimin ödediğini sorduğunu belirten Courtovich, İran asıllı Amerikalı iş adamının bu soruya net bir cevap vermediğini söyledi. Courtovich, Kian’ın kendisini yuvarlak cevaplarla geçiştirdiğini ileri sürdü.

SAVUNMA DAVANIN DÜŞMESİNİ TALEP ETTİ, HAKİM REDDETTİ

Duruşmanın dördüncü gününde Doğu Virginia Eyalet Savcılığı’nın mahkemeye çağırdığı tüm tanıklar tamamlandı ve söz savunmaya geçti. Kian’ın savunma ekibi, kendi tanıklarına geçmeden önce Hakim Anthony Trenga’dan delil yetersizliği nedeniyle davanın düşürülmesini istedi. Savcılık makamının duruşma boyunca mahkemeye yeni hiçbir delil sunamadığını ileri süren Kian’ın avukatı James Tysse, davaya konu olan bütün kanıtların zayıf ve dolaylı kanıtlar olduğunu söyledi. Savcı Evan Turgeon ise Ekim Alptekin ve Bijan Kian arasındaki bazı yazışmaları öne sürerek Alptekin’in Kian’a ‘Türk başbakanın projeye onay verdiğini söylediğini yineledi. Turgeon ayrıca, Alptekin’in kendisine sunulan raporlardan memnun olmayıp masanın üstüne fırlattıktan sonra ‘Ben şimdi Ankara’ya ne diyeceğim?’ dediğini hatırlatarak, “Kian, burada ‘Ankara’dan kastın ne olduğunu iyi biliyordu” dedi.

Hakim Trenga iki tarafın da görüşlerini dinledikten duruşmaya ara verdi. Yaklaşık 45 dakikalık bir aradan sonra salona dönen Trenga, “Savcılık tarafından sunulan bazı kanıtlar fazla dolaylı olsa da dosyaya yeni deliller eklendi. Duruşma devam edecek” diyerek savunmanın talebini reddetti.

Bunun üzerine savunmanın mahkemeye çağırdığı tanıkların dinlenmesine başladı. Savunmanın tanıkları daha ziyade Bijan Kian’ın yakın arkadaşları ve avukatından oluşurken Türk hükümeti adına lobicilik faaliyeti yürüten Amsterdam & Partners şirketi ortaklarından Andrew Durkovich de Kian adına tanıklık yaptı. Arkadaşları, Kian’ın çevresinde dürüstlüğü ve yardımseverliğiyle tanınan bir iş adamı olduğunu söyledi.

DAVA PAZARTESİ GÜNÜ KALDIĞI YERDEN DEVAM EDECEK

Kian Davası’na duruşma salonundaki bir çakışmadan dolayı bir gün ara verilecek. Dava, 22 Temmuz Pazartesi günü geri kalan savunma tanıklarının dinlenmesiyle devam edecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.