İklim, ulusal tehdit olunca Obama adımı attı

İklim, ulusal tehdit olunca Obama adımı attı

Başkan Barack Obama, Pentagon’un iklim değişikliğini ulusal güvenlik tehdidi olarak listesine almasının ardından ilk ciddi adımını attı. Obama, 2030 yılına kadar karbondioksit salınımını üçte bir oranın da azaltma kararı aldığı duyuruldu.

Başkan Obama ve yönetimi, yeni önlemlerle 2030 yılına kadar termik santrallere bağlı karbondioksit salınımını üçte bir oranında azaltma kararı aldı. Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yer alan habere göre, Çevre Koruma Ajansı (EPA) söz konusu önlemleri içeren planı hükümete sundu. Planın yasa tasarısına dönüştürülmesi yolunda teknik çalışmalar başlatılırken, Kongre’ye bir yıl içerisinde sunulmaya hazırlanılıyor.

 

Başkan Obama’nın girişimiyle hazırlanan plan, termik santrallerin 16 yıl içerisinde 2005 yılına kıyasla yüzde 30 oranında daha az karbondioksit salınımı gerçekleştirmesini öngörüyor. Başbakan Obama, haftalık radyo ve internet mesajında, “Düşük karbondioksitli temiz enerjiye dayalı bir ekonomi, gelecek yılların büyüme motoru olabilir” demişti.

 

Liberal eğilimli medyada Obama’nın kararına destek gelirken, bu planın ne şekilde hayata geçirileceğine eyaletler kendisi karar verecek. Örneğin eyaletler, yenilenebilir enerjiye ağırlık verilmesi, modern enerji tasarrufu tekniklerine başvurulması veya ‘kirletme hakkı’nın devreye sokulması gibi yöntemleri seçebilecek. Ancak Obama’nın planının Kongre’de Cumhuriyetçi milletvekillerinin tepkisiyle karşılanması bekleniyor.

Obama’nın planlarından, ülkedeki 600 termik santral etkilenecek. ABD’de karbondioksit salınımının yaklaşık yüzde 40’ına termik santraller sebep oluyor. Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 37’sini kömürden, yüzde 30’unu doğalgazdan, yüzde 19’unu ise nükleer enerjiden karşılıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.