İdam edilecekti ama 30 yıl sonra suçsuz olduğu anlaşıldı

İdam edilecekti ama 30 yıl sonra suçsuz olduğu anlaşıldı

Bundan tam 30 yıl önce Alabama eyaletinde iki kişiyi öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan Anthony Ray Hinton’ın suçsuz olduğu ortaya çıktı.

Alabama eyaletinin Birmingham yerleşim biriminde bulunan restoranın iki yöneticisini 1985 yılında öldürme suçlaması ile tutuklanan Hinton, çıktığı mahkeme de idam cezasına çarptırılmıştı. Hapishanede idam tarihinin verileceği günü beklerken Hinton, geçen yıl davanın yeniden görülmeye başlaması ile talihi döndü. Davanın yeniden ele alınıp olay yerinde bulunan mermilerle ilgili yapılan balistik incelemeler sonucunda, bu mermilerin Hinton’ın evinde bulunan silahtan çıkmadığı görüldü. Dava mermilerin başka silahtan çıkması gerekçesi ile düştü.

Hinton’ın avukatı Bryan Stevenson, müvekkilinin 30 yıl boyunca suçsuz yere mahkum olduğunu dile getirdi. Hinton’ın 1985 yılında hapse atıldığında iyi bir avukat tutabilecek imkanı olmadığından geçen 30 yılının heba olduğunu aktaran Stevenson, müvekkilinin tazminat davası açıp açmayacağı konusuna bir netlik getirmedi.

1985 yılından sonra ilk defa tel örgülerin önüne çıkarak ailesi ile Birmingham’daki hapishanenin çıkış kapısında buluşan Hinton, aile üyeleriyle kucaklaştı ve “Teşekkürler İsa” dedi.

Hakkındaki suçlamanın tek kanıtı olarak olay yerinde bulunan mermilerin olduğunu hatırlatan Hinton, “Yapmaları gereken tek şey silahı test etmekti, ama yapmadılar ve 30 yılımı heba ettiler” dedi.

ABD’de Yargıtay geçen yıl, ilk yargılamada Hinton’ın uygun bir hukuk müşavirinin bulunmadığına, bu yüzden davanın yeniden görülmesi gerektiğine hükmetmişti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.