HRW’dan Cumhurbaşkanı Gül’e internet yasasını veto çağrısı

HRW’dan Cumhurbaşkanı Gül’e internet yasasını veto çağrısı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Meclis’ten çarşamba günü geçen yeni internet yasasını veto etmesini talep etti.

HRW Meclis tarafıdan çıkarılan yasayı eleştirdiği açıklamasında, kanun maddesinin uzman görüşlerinden istifade edilmeden çıkrıldığına değindi.

‘‘Türkiye’nin bugün en son ihtiyacı olan şey sansürdür.’’ diyen HRW Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb, ‘‘ Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin bilgi edinme hakkı, ifade özgürlüğü ve mahremiyet haklarına saygı yükümlülüklerinin ihlal edilmesine izin vermemek adına bu yeni önlemleri veto etmelidir.’’ dedi.

Açıklamada, internete koyulan sansürün 2013 yılı sonlarında ortaya çıkan ve üst düzey hükümet yetkilileri ile akrabalarının isminin karıştığı yolsuzluk skandalı ile alakalı protestoların sosyal medya üzerinden yapıldığı döneme denk gelmesine dikkat çekildi.  HRW, yasanın zamanlamasının manidar olduğuna vurgu yaparak, bunun hükümet tarafından bir savunma olarak ortaya konduğu ifade edildi. HRW, ‘‘Hükümetin gücünü arttırma yolunda kendisine zarar verebilecek siyasi eleştirileri sınırlamak ve susturmak gibi keyfi bir uygulama koyması endişe verici.’’ dedi. 

‘‘HRW olarak Türkiye’de internette yasal düzenlemeyi sağlayan 5651 sayılı yasayı daha önce eleştirmiştik.’’ denilen açıklamada, o dönemde mevcut durumun birçok internet sitesini bloke ettiği ifade edildi. HRW, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından 2012 senesinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne binaen Türkiye’de internet sitelerine erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğü ihlali olarak karar alındığını hatırlattı.

 

HRW, yeni yasa düzenlemesinin cinsel istismar, uyuşturucu bağımlılığı, intiharı teşvik gibi bazı konularda aileleri, çocukları ve gençleri korumak açısından haklılık payı olduğunu dile getirildi. HRW açıklamasında, ancak Telekomünikasyon Müdürlüğü’ne mahkeme kararı ya da yargı izni olmadan sansür imkanı vermesinin de kaygıya yol açtığı ifade edildi. HRW ayrıca, yeni yasa ile internet kullanıcıların kişisel bilgilerini internet sağlayıcısı şirketlerin hükümetin istemesi durumunda vermek zorunluğunda olmasının bireyin mahremiyetinin ihlali anlamına geleceği konusunda uyardı.  

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.