[HABER-İZLENİM] Sandy’in vurduğu NJ kıyılarında hayat şartları hala çok zor (FOTO GALERİ)

[HABER-İZLENİM] Sandy’in vurduğu NJ kıyılarında hayat şartları hala çok zor (FOTO GALERİ)

Sandy süper kasırgasının en şiddetli vurduğu eyaletlerin başında gelen New Jersey’in Atlantik Okayanus kıyısında hayat koşulları hala çok zor.  Elektrik yok. Benzin istasyonlarının çok azı açık ve onların önünde de yüzlerce araç, insan kuyruğu var. Marketler kapalı. Yiyeceğin olduğu tek adres barınaklar (sığınaklar). Birçok cadde ve sokak polis tarafından güvenlik gerekçesi ile kapatılmış.

Sandy süper kasırgasının büyük hasarlara yol açtığı Asbury Park ile Belmar yerleşkelerinde hayat koşulları fırtınadan üç gün sonra bile normalden çok uzaktı. Hemen her sokakta ya devrilmiş birkaç ağaç ya da su baskının görüldüğü Asbury Park ile Belmar da hemen herkes kasırganın verdiği zararı telafi etmeye çabalıyor. Sahil kıyısında evleri olanlar bodrum katlarından suları çıkarmaya çalışırken bazıları da artık işe yaramaz hale gelmiş eşyalarını dışarı atmakla uğraşıyor. Hala sular altında olanlar ise evlerine ulaşabilmek için FEMA’nın (Federal Acil Yönetim Merkezi) sağladığı kayıklarla gidiyor. Hem FEMA hem de yerel yönetim su altında kalan evlerde mahsur kalanın olup olmadığını araştırmaya devam ediyor. Yerel yönetim ayrıca sokak veya alanlarda biriken suları tekrar okyanusa pompalıyor.

 

Asbury Park sahilinde kasırgayı fırsat bilenler de yok değil. Kimi uyanıklar ellerindeki maden arama cihazları ile sahilde gezerek dalgaların evlerden muhtemelen taşımış olduğu değerli eşyaları bulmaya çalışıyor.

 

IMG 0839Asbury Park’ta hayat şartları kısmen Belmar’dan daha iyi görünüyor. Zira Asbury Park yetkilileri kasırganın yol açacağı dev dalgaları önleyebilmek için sahil yoluna yüzlerce metre uzunluğunda ve iki-üç metre yüksekliğinde kum setleriyle tedbir almış. Belmar’da sular şehrin yarısına kadar yürürken o geceyi sahildeki evinde yaşayan Patricia Reilly, hayatında böyle bir fırtınaya daha önce şahit olmadığını söylüyor. Reilly, ‘‘Herşey normaldi pazartesi akşam saat 7:42’ye kadar; ne oldu ise o dakikada yaşandı ve dev bir dalga gelerek herşeyi yuttu adeta’’ diye gördüklerini aktardı.

Komşularından bazılarının uyarıları dikkate alarak evlerini terk ettiklerini ancak kendisinin köpeği ‘Maggie’yi yalnız bırakmamak için kaldığını belirten Reilly, ‘‘Doğrusunu söylemek gerekirse bu şiddette birşeyi asla beklemiyordum. Ne kadar korktuğumu anlatamam’’ diyor.

New Jersey ve New York’ta yaşanılan benzin sıkıntısı Belmar ile Asbury Park’ta hat safhada. İnsanlar ulaşım ihtiyaçlarını bisikletler ile gidermeye çalışıyor. Erzak ve barınma ihtiyaçı olanlar da ‘Belmar Borough Hall’ barınağına gidiyor. Barınaklara, federal ve eyalet yönetimi dışında birçok yardım sever ihtiyaç sahipleri için erzak, elbise, eşya yardımında bulunmuş. Burada gönüllü olarak görev yapan Nancy ile Karen adlı iki arkadaş, insanların sadece maddi yardım yapmakla kalmayıp gönüllü olarak çalışabilmek için sıraya girdiğini söylüyor. Karen, ‘‘Herkes bir şekilde bu batağın şehrimizin üstünden kalkması için çabalıyor. Zor şartlarda hayatımızı sürdürüyoruz ama birbirimiz ile olan ilişkilerimiz hiç olmadığı kadar iyi’’ diye yaşadıklarını aktarıyor.

IMG 0895
Polis şefinden izin alarak Belmar’da kasırgadan sonra araç ve yaya trafiğine kapatılan Ocean Caddesi’ne ulaşabilmek için bir asker bir de polis kontrol barikatını aşmak zorunda kalıyoruz. Şunu hemen ifade etmekte fayda var ki; Amerika’da askerlerin halk ile ilişkisi polislere nazaran daha nezaketli.

Sahil yolundaki manzara ise kasırgadan sonra hiçbir şeyin aynı kalmadığını resmediyordu. Yalnızca insanlar değil kasırga da hayvanların da ne kadar zarar gördüğünü gözleri açık şekilde ölmüş bir martının cesedi anlatıyordu.

  Preferences § 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 – = Backspace   Tab q w e r t y u i o p [ ]   Return     capslock a s d f g h j k l ; ‘   shift ` z x c v b n m , . / shift     English     Deutsch   Español   Français   Italiano   Português   Русский   alt alt     Preferences

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.